Strip Turnhout


Aspe en Marec nemen ‘Afscheid van een muze’

Pieter Aspe is door een diep dal gegaan na het overlijden van zijn vrouw Bernadette. Bij het verwerkingsproces werd hij geholpen door tekenaar en hartsvriend Marec, die voorstelde een boek over Pieter en Bernadette te maken. “Ik had al een tijd het idee om iets te doen rond het thema van de muze”, vertelt Marec. “Toen Bernadette in de zomer van vorig jaar onverwacht overleed, heb ik Pieter mijn idee voorgelegd. Hij zag het ondanks alles wel zitten, als ode aan zijn vrouw en muze. We hebben toen afgesproken dat we het hele project op elk ogenblik konden stopzetten. Soms twijfelde ik zelf ook wel, we zagen elkaar om de twee weken en ik vreesde dat de wonden elke keer opnieuw opengetrokken zouden worden. Maar naarmate het verhaal vorderde, merkte ik dat het project een helende werking had voor Pieter.”

Marec en Aspe kennen elkaar al jarenlang. “We zijn beiden geboren en opgegroeid in Brugge en woonden als kind op een paar honderd meter van elkaar. In 2011 hebben we voor Het Nieuwsblad samen de Tour de France gevolgd. Als je drie weken lang samen in een auto en op hotel zit, leer je elkaar echt kennen. Het klikte tussen ons.”

Krantenlezers kennen Marec van zijn bijwijlen harde politieke cartoons maar ‘Afscheid van een muze’ is een helemaal andere stijl getekend. “Eerder poëtisch. Ik heb in het begin een aantal pagina’s gemaakt om Pieter een idee te geven hoe het er zou uitzien. Ik ben zelfs drie keer herbegonnen omdat onze vele gesprekken me op andere ideeën brachten. Pieter heeft het verhaal van hem en Bernadette vanuit zijn standpunt op een indrukwekkende manier neergeschreven en ik heb hun verhaal getekend.”

Op zaterdag 30 september stelt Aspe zijn veertigste boek ‘De butlerknop’ en zijn eerste strip ‘Afscheid van een muze’ voor. Onder meer James Cooke, Eric Goens en Axel Daeseleire leveren een bijdrage aan de Brugse avond. Tickets reserveren kan hier.

25 September 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 3!

Porno, strips uit Zuid-Korea, #MeToo en 32 pagina’s Griffo!

Nummer 3 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker de vorige. Vanaf eind juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina