Strip Turnhout


Drie striptekenaars maken reportages over vluchtelingencrisis

Volgende maand reizen Aimée de Jongh, Judith Vanistendael en Mei-Li Nieuwland naar het Griekse eiland Lesbos. Ter plaatse maken ze elk een stripreportage over de vluchtelingencrisis. Die worden nadien gepubliceerd in de kranten NRC en De Standaard en op het online stripplatform Drawing The Times. Het trio wordt ondersteund door hulporganisatie Because We Carry.

De drie auteurs willen opnieuw aandacht vestigen op de duizenden vluchtelingen die nog steeds in overbevolkte kampen verblijven, wachtend op uitsluitsel over hun asielaanvraag. “Stripjournalistiek is zonder twijfel de meest persoonlijke vorm van journalistiek, omdat stripmakers hun eigen ervaringen vertalen naar tekeningen waarin ze zelf ook voorkomen”, zegt initiatiefnemer Aimée de Jongh. “Bovendien kunnen strips ook tonen wat er niet is: het is mogelijk heen en weer te gaan in de tijd via de verbeelding van de tekenaar. De reportageserie zal ook een publiek aanspreken dat normaal geen kranten leest, en heeft daarom ontzettend veel waarde in deze tijd van visueel denken. We hopen dat meer kranten het voorbeeld zullen volgen en dat ze binnenkort naast journalisten en fotografen ook striptekenaars naar gebieden zullen sturen.”

Judith Vanistendael werkt momenteel aan een strip waarin het hoofdpersonage, een lid van Arts Zonder Grenzen, mensenlevens redt in Syrië en Somalië. “Dat betekent wel dat ze er niet kan zijn voor haar veertienjarige dochter, die een vrouw aan het worden is”, vertelt ze in de nieuwe Stripgids. “Dit boek geeft me de kans om vragen te stellen rond het moederschap. Mag je je gezin opofferen voor je carrière? Is je engagement voor de samenleving belangrijker? Penelope stelt het leven van mensen die ze niet kent boven dat van haar eigen dochter.”

25 September 2017, 13:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina