Eerste Atomiumprijzen kleuren Franstalig

Je bent hier:  Home » Nieuws » Eerste Atomiumprijzen kleuren Franstalig

Op de openingsavond van het achtste Brusselse Stripfeest zijn in Bozar voor het eerst de Atomiumprijzen uitgereikt. Met liefst 100 000 euro voor zeven winnaars wou de organisatie stripauteurs een financieel duwtje in de rug geven. De prijzen gingen overwegend naar Franstalige stripauteurs.

De Raymond Leblanc Prijs voor jong talent wordt al langer uitgereikt. Ditmaal werd blogster Hélène Aldeguer beloond met 20 000 euro en een albumcontract bij uitgeverij Futuropolis. In ‘Saif’ vertelt ze het verhaal van een jonge Tunesiër wiens dagelijks leven wordt opgeschrikt door de Arabische lente.

Het Brussels Gewest oordeelde dat scenarist Zidrou en tekenaar Frank Pé Brussel op de beste manier naar voor brachten in hun werk. ‘Het licht van Borneo’, hun avontuur van Robbedoes, speelt zich dan ook grotendeels af in onze hoofdstad. Dat werd beloond met de Atomiumprijs van Brussel en 7500 euro.

Thierry Murat ontving 20 000 euro voor ‘Etunwan, celui qui regarde’, dat verscheen bij Futuropolis. Een jury van boekverkopers en luisteraars en presentatoren van radiostation Première verkoos de historische strip tot beste graphic novel van het jaar. Een andere strip gebaseerd op waargebeurde feiten, de biografie van zangeres en danseres Josephine Baker door Catel en Boquet, ging lopen met de Cognitoprijs voor historische strip en 3000 euro.

De prijs voor journalistieke strip en een publicitair budget van 20 000 euro gingen naar twee fotografen. Guillermo Abril en Carlos Spottorno, die eerder de World Press Photo wonnen, maakten met hun foto’s de strip ‘La Fissure’, over migranten aan de grenzen van Europa. De redactie van het stripblad Spirou koos unaniem voor ‘Pebble’s Adventures’ van Nols voor de Robbedoesprijs voor humoristisch avontuur, goed voor 15 000 euro en – uiteraard – een publicatie in Spirou. Thierry Van Hasselt tenslotte bracht met ‘Vivre à Frandisco’ een album op de markt dat zich afspeelt in de stad Frandisco, geïnspireerd door het kartonnen kunstwerk van Marcel Schmitz. Het leverde hem de Prijs van de Waals-Brusselse Federatie en de bijhorende 10 000 euro op.