Strip Turnhout


Hans van Oudenaarden over ‘Rhonda’ en ‘Puppy Love’

Er wacht Hans van Oudenaarden een druk najaar. Terwijl de gratis pendelaarskrant Metro voortaan zijn strookjesstrip ‘Puppy Love’ publiceert, verschijnt in stripblad Eppo binnenkort de ontknoping van zijn reeks Rhonda. Al bijna vijf jaar vragen lezers zich af wie de knappe Amerikaanse nu echt is. “In de twee eerste delen van de trilogie heb ik m’n best gedaan om haar identiteit als centrale vraag te nemen”, vertelt Hans. “Van plotachtige vragen zoals ‘wie is dit meisje?’ en ‘is ze eigenlijk wel wie ze denkt te zijn?’ ging het naar meer filosofische thema’s: wat is identiteit eigenlijk? Wat nou als je identiteit wordt geroofd/ gewijzigd? Is het geheugen van een mens noodzakelijk voor z’n identiteit? Wie Rhonda nou straks ‘echt’ blijkt te zijn, valt dus  op allerlei niveau’s te beantwoorden.”

Lezers van Eppo komen binnenkort wel al meer te weten over Rhonda. “Ik wilde geen flauwe twist op de laatste bladzijde. Er komt nu al een duidelijk plot-technisch antwoord, dan weet de lezer al bijna helemaal hoe het zat! Is ze het nou, of is ze het niet? Zijn er twee meisjes of was er altijd maar één? Vanaf dat moment neem ik alle ruimte voor de einduitwerking. De hoofdpersonen weten vanaf dat moment wel weer minder dan de lezer, dus dat geeft een fijne, nieuwe dynamiek naar de eindscene.”

Rhonda begon veel jaren geleden als een gezamenlijk project van Hans en Hanco Kolk. “Om allerlei redenen is ze toen in een lange winterslaap geraakt. Hanco was nog even betrokken bij deze nieuwe Rhonda maar we besloten vrij snel, en in goed overleg, dat het beter was dat ik het verder alleen zou doen. Nieuwe Rhonda zou, ook wat hem betreft, natuurlijk totaal anders zijn geworden dan de oude. Na een paar jaar ziet een mens immers alles anders. Ik geloof wel dat ik z’n zegen heb met deze uitwerking.”

Ondertussen verschijnt in Metro de strookjesstrip ‘Puppy Love’, over de relatie tussen een kat, de koningin van het huis, en een nieuwe, schattige puppy. Of was die titel nu ‘Puppy from Hell’? “Da’s mijn fout, ik gebruik ze nog steeds door elkaar”, aldus Hans. “‘Puppy from Hell’ was de werktitel. Scenarist Caroline vd Lee (met wie Hans een koppel vormt, red) vond dat dat wat positiever mocht en maakte er ‘Puppy Love’ van. Het is een echt hobbyproject. Bij de koffie, of met de hond in het bos grapten Caroline en ik wat plotjes bij elkaar over onze huisdieren. In de weekends of op vakantie tekende ik er dan af en toe wat plaatjes bij. Meer voor onszelf dan voor publicatie. Ik heb er de afgelopen jaren totaal onregelmatig en zonder duidelijk einddoel aan gewerkt, maar opeens had ik een stapeltje. Er was even sprake van een andere uitgever, maar binnenkort gaat er ook een album komen bij Personalia.”

13 September 2017, 05:00 Wouter

‘Voor wie de liefde’: één dichter, vijf illustratoren

23 January 2018, 05:00 Wouter

Peter Van Dongen winnaar Stripschapprijs

20 January 2018, 05:00 Wouter

Folio is benieuwd naar uw mening

17 January 2018, 05:00 Wouter

Na meer dan 10 jaar een nieuwe ‘Senne & Sanne’

15 January 2018, 05:00 Wouter

Floris debuteert met twee albums

9 January 2018, 05:00 Wouter

De echte Eenhoorn in het Hergé Museum

4 December 2017, 05:00 Wouter

Kaartspel en expo met Urbanus in Turnhout

28 November 2017, 05:00 Wouter


Papieren jazzconcerten

11 January 2018, 05:00 Wouter

Eindejaarsoffensief van YIEHA

11 December 2017, 05:00 Wouter

Bakens uit de Lage Landen in Angoulême

1 December 2017, 09:00 Wouter

‘Zon’ wint Willy Vandersteenprijs 2017

23 November 2017, 22:00 Wouter

Luc Morjaeu tekent strip over 725e verjaardag Puurs

22 November 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina