Kaartspel en expo met Urbanus in Turnhout

Je bent hier:  Home » Nieuws » Kaartspel en expo met Urbanus in Turnhout

Zaterdag 16 december opent in het Speelkaartenmuseum in Turnhout de tentoonstelling ‘Kattenkwaad’. Aanleiding is de 35e verjaardag van de komische stripreeks ‘Urbanus’, die gevierd wordt met de uitgave van een gloednieuw kaartspel, dat gedrukt wordt in Turnhout.

In november 1982 tekende Willy Linthout de eerste platen van ‘Het Fritkotmysterie’, het eerste stripalbum met avonturen van Urbanus. De reeks is nog steeds erg populair, met name bij kinderen die het stoute karakter wel kunnen appreciëren. De titel van een van de albums, ‘Het verslechteringsgesticht’, spreekt wat dat betreft boekdelen. In de nieuwe Stripgids fileerden we het succes van de strip.

Bezoekers kunnen in het Speelkaartenmuseum onder andere de woonkamer van Urbanus en het atelier van Willy Linthout ontdekken. Het verhaal van de strip wordt verteld aan de hand van originele platen, objecten en levensgrote figuren. Kapstok is het kaartspel ‘Kattenkwaad’, waarin de negen geboden van kattenkwaad aan bod komen. Vliegen meppen, andere spelers plagen, winden laten: het kan allemaal.

De auteurs van de ‘Urbanus’-strips hebben alvast goede herinneringen aan Turnhout. In 2009 was er tijdens het stripfestival een grote tentoonstelling gewijd aan het werk van Bronzen Adhemar-winnaar Willy Linthout. De expo in het Speelkaartenmuseum betekent de aftrap van een heus feestjaar, met onder meer nog een andere tentoonstelling in het Brusselse stripmuseum. De musical en de animatiefilm met Urbanus in de hoofdrol zijn gepland voor respectievelijk 2019 en 2020.

Wie graag bij de opening van de tentoonstelling aanwezig is, dient dat vooraf te laten weten via eb.tuohnrut@traakleeps.muesum of 014 41 56 21.