Strip Turnhout


Tien kortverhalen vormen fairtradestrip ‘Songs of Silence’

Een Nederlandse scenarist die tien woordloze en geëngageerde kortverhalen, geïnspireerd door bekende songtitels, schrijft voor evenveel tekenaars uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het resultaat heet ‘Songs of Silence’ en ligt nu in de boekhandel. En dat terwijl het allemaal lang geleden en heel toevallig ontstond. “Ik zat me urenlang vast te bijten in de juiste vorm voor een heel ander stripproject toen er uit het niets een verhaaltje op basis van de songtitel ‘Slave to the Rhythm’ door mijn hoofd spookte”, herinnert Noël Ummels zich. “Het staat in sterk uitgebreide en aangepaste vorm in het boek. Zou dat ook lukken met ‘Somebody to Love’? Jawel, al staat er nu een heel ander verhaal in het boek. Het idee voor ‘Songs of Silence’ was geboren, zij het dat de werktitel nog ‘Songs to Scenes’ was. Omdat de verhalen als vanzelf gingen over het leed in de wereld, ontstond ook het idee om ze te laten tekenen door stripmakers uit ontwikkelingslanden.”

In de loop van het project liet Ummels dat laatste criterium varen. ‘Songs of Silence’ is nu een fairtradeproject, omdat de tekenaars een Nederlandse paginaprijs kregen. Daarnaast is het ook de bedoeling de tien onbekende talenten te promoten in de Lage Landen. Ummels ontving daarom voor het project de Stripcultuurbeurs van Breda en werd gesponsord door ASN Bank. Maar toch ging alles minder snel dan gehoopt. “Het verzamelen van de tekenaars ging zo moeizaam dat ik na een paar maanden overwoog de 1000 euro van de Stripcultuurbeurs terug te sturen. Het was januari 2015 en alleen Stephani Soejono uit Indonesië had toegezegd. Toen ik haar vertelde over de impasse bracht ze me in contact met haar Aziatische collega-tekenaars Benjamin Chee, Tintin Pantoja en Reimena Yee. Vervolgens ontmoette ik op het stripfestival in het Franse Angoulême de vrienden Pier Brito en Feliciano García Zecchin, die meteen enthousiast waren. En warempel: terug uit Frankrijk kwamen er ook ineens enthousiaste reacties van drie Afrikanen die ik allang daarvoor gemaild had: Didier Mada, Didier Kassaï en – wat later – Jason Kibiswa. Via een gemeenschappelijke vriend kwam daar tot slot nog Moshe Gilula bij. Maar je zult zien als je ‘Songs of Silence’ openslaat: het was het wachten allemaal meer dan waard.”

13 November 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina