Strip Turnhout


Tien kortverhalen vormen fairtradestrip ‘Songs of Silence’

Een Nederlandse scenarist die tien woordloze en geëngageerde kortverhalen, geïnspireerd door bekende songtitels, schrijft voor evenveel tekenaars uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het resultaat heet ‘Songs of Silence’ en ligt nu in de boekhandel. En dat terwijl het allemaal lang geleden en heel toevallig ontstond. “Ik zat me urenlang vast te bijten in de juiste vorm voor een heel ander stripproject toen er uit het niets een verhaaltje op basis van de songtitel ‘Slave to the Rhythm’ door mijn hoofd spookte”, herinnert Noël Ummels zich. “Het staat in sterk uitgebreide en aangepaste vorm in het boek. Zou dat ook lukken met ‘Somebody to Love’? Jawel, al staat er nu een heel ander verhaal in het boek. Het idee voor ‘Songs of Silence’ was geboren, zij het dat de werktitel nog ‘Songs to Scenes’ was. Omdat de verhalen als vanzelf gingen over het leed in de wereld, ontstond ook het idee om ze te laten tekenen door stripmakers uit ontwikkelingslanden.”

In de loop van het project liet Ummels dat laatste criterium varen. ‘Songs of Silence’ is nu een fairtradeproject, omdat de tekenaars een Nederlandse paginaprijs kregen. Daarnaast is het ook de bedoeling de tien onbekende talenten te promoten in de Lage Landen. Ummels ontving daarom voor het project de Stripcultuurbeurs van Breda en werd gesponsord door ASN Bank. Maar toch ging alles minder snel dan gehoopt. “Het verzamelen van de tekenaars ging zo moeizaam dat ik na een paar maanden overwoog de 1000 euro van de Stripcultuurbeurs terug te sturen. Het was januari 2015 en alleen Stephani Soejono uit Indonesië had toegezegd. Toen ik haar vertelde over de impasse bracht ze me in contact met haar Aziatische collega-tekenaars Benjamin Chee, Tintin Pantoja en Reimena Yee. Vervolgens ontmoette ik op het stripfestival in het Franse Angoulême de vrienden Pier Brito en Feliciano García Zecchin, die meteen enthousiast waren. En warempel: terug uit Frankrijk kwamen er ook ineens enthousiaste reacties van drie Afrikanen die ik allang daarvoor gemaild had: Didier Mada, Didier Kassaï en – wat later – Jason Kibiswa. Via een gemeenschappelijke vriend kwam daar tot slot nog Moshe Gilula bij. Maar je zult zien als je ‘Songs of Silence’ openslaat: het was het wachten allemaal meer dan waard.”

13 November 2017, 05:00 Wouter

Peter Van Dongen winnaar Stripschapprijs

20 January 2018, 05:00 Wouter

Folio is benieuwd naar uw mening

17 January 2018, 05:00 Wouter

Na meer dan 10 jaar een nieuwe ‘Senne & Sanne’

15 January 2018, 05:00 Wouter

Papieren jazzconcerten

11 January 2018, 05:00 Wouter

Eindejaarsoffensief van YIEHA

11 December 2017, 05:00 Wouter

Bakens uit de Lage Landen in Angoulême

1 December 2017, 09:00 Wouter

‘Zon’ wint Willy Vandersteenprijs 2017

23 November 2017, 22:00 Wouter


Floris debuteert met twee albums

9 January 2018, 05:00 Wouter

De echte Eenhoorn in het Hergé Museum

4 December 2017, 05:00 Wouter

Kaartspel en expo met Urbanus in Turnhout

28 November 2017, 05:00 Wouter

Yannick Pelegrin wint tiende Plastieken Plunk

23 November 2017, 05:00 Wouter

Indonesische strips op Europalia

21 November 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina