Strip Turnhout


Ephameron verzamelt reisherinneringen

Met een gezamenlijke performance samen met Colin H. Van Eeckhout, de zanger van postmetalband Amenra, stelt stripauteur en -docent Ephameron op woensdag 7 februari haar nieuwe boek voor in DE Studio. ‘Re/collection’ is een verzameling herinneringen aan haar reizen, een collectie schetsen die ze on the road maakte.

“Na de publicatie van ‘Wij Twee Samen’, waarin ik vijf jaar lang het ziekteproces van mijn vader in woord en beeld vastlegde, begon ik aan een doctoraatsonderzoek in de Kunsten over het artistieke autobiografische beeldverhaal. Maar wat kon ik ondertussen uitbrengen zonder mijn focus te verliezen? Oogachtend bleek geïnteresseerd om ook zijprojecten van hun tekenaars uit te geven. Ik reis al jaren intensief voor tentoonstellingen en projecten en krijg veel feedback op de beelden die ik ter plaatse maak en op sociale media plaats. De puzzelstukjes vielen vanzelf op de juiste plaats.”

‘Re/collection’ bevat zowel intieme portretten en details van mensen als tekeningen van landschappen en gebouwen. “Ik denk dat net de mix interessant is om als kunstenaar geïnteresseerd te blijven in het waarnemingstekenen. Daarom wisselen tekeningen en schilderijen elkaar ook af in het boek, het zijn allemaal vingeroefeningen. Als ik op reis een dag niet teken of schilder, voelt het alsof ik mijn praktijk verwaarloos. Perspectieftekenen is een van de meest onderschatte vaardigheden in de kunsten. Eens je er inzicht in hebt, worden ook andere moeilijke elementen zoals compositie en tonaliteit tranparanter. Bij een portret zit je vast aan bepaalde restricties: het moet enigszins gelijkend zijn, de proporties moeten ongeveer kloppen. Bij het tekenen van een stilleven of landschap ben je veel vrijer, zolang je de perspectiefregels respecteert. Een portret lokt automatisch emotie los – wie dat met een uitzicht kan, heeft voor mij meer bereikt dan wie een knap gezichtje heeft vastgelegd.”

In december toonde Ephameron al enkele voorlopige resultaten van haar doctoraatsonderzoek onder de titel ‘Nooit meer alleen’. “Aan de hand van korte hoofdstukken bekijk ik verschillende facetten van het moederschap. Door te experimenteren met technieken en narratieve strategieën ben ik ondertussen geëvolueerd van een autobiografische insteek naar een semi-fictieve aanpak, waarbij ik ervaringen van anderen verwerk ik het geheel. Sommige verhalen zijn al online gepubliceerd maar ik verwacht op het einde van mijn traject alles te kunnen bundelen in één volume. Spannend!”

25 January 2018, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina