Strip Turnhout


Papieren jazzconcerten

“Talking about music is like dancing about architecture”, zou Thelonious Monk (of Frank Zappa, of Elvis Costello, al naargelang de bron) ooit gezegd hebben. Pieter Fannes en Yann Bagot maken het zichzelf nog moeilijker: zij tekenen muziek. Is het mogelijk om de magie van een optreden in getekende vorm te vatten? Kan je improvisatie in muziek vertalen naar improvisatie op papier? Kan je muziek niet alleen horen, maar ook zien? Het duo gaat op zoek naar antwoorden in ‘Live, jazzconcerten op papier’, dat verschijnt bij Bries en zondag 14 januari wordt voorgesteld in Flagey.

Elke tekening in ‘Live’ verwijst naar een specifiek concert. Samen maken ze het ervaren en beleven van live jazz en de (on)mogelijkheid om deze ervaring om te zetten in een andere kunstvorm zichtbaar. De tekeningen worden afgewisseld met quotes van muzikanten en teksten van de Engelse filosoof Gary Peters en de Belgische jazzkenners Guy Peters en Georges Tonla Briquet.

Briquet interviewt beide illustratoren ook tijdens de gratis boekpresentatie op zondag 14 januari vanaf 16u in Flagey. De inleiding gebeurt door Wide Vercnocke. Na het interview speelt toetsenist Fulco Ottenvanger zijn concert ‘The Sleep of Reason’, dat genoemd is naar het schilderij van Goya. Het wordt live op het podium geïllustreerd door Fannes en Bagot.

Tijdens het Brussels Jazz Festival, van 11 tot en met 20 februari, is in Flagey een gratis tentoonstelling met een vijftigtal originelen te zien. Bovendien maken Fannes en Bagot elke avond nieuwe tekeningen tijdens de optredens. Die worden ter plaatse in een beperkte oplage gereproduceerd met een risomachine en te koop aangeboden aan de bezoekers van het festival.

11 January 2018, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina