P. Hans Frankfurtherprijs gaat naar Nederlandse stripjournalisten

Je bent hier:  Home » Nieuws » P. Hans Frankfurtherprijs gaat naar Nederlandse stripjournalisten

Rob van Eijck, Willem van Helden en Joost Pollmann zijn de laureaten van de P. Hans Frankfurtherprijs 2018, ook bekend als de Jaarprijs voor Bijzondere Verdiensten. Dat is een van de Stripschapprijzen, in het leven geroepen door Het Stripschap. Dat draagt al weer vijftig jaar lang het bevorderen van de belangstelling voor het beeldverhaal, en daarmee dus ook de stripjournalistiek, hoog in het vaandel.

De commissie noemt Rob van Eijck en Willem van Helden “de grondleggers van de Nederlandse stripjournalistiek”. Ze volgden jarenlang het reilen en zeilen van het beeldverhaal in Stripschrift, het oudste stripinformatieblad ter wereld dat in 1968 werd opgericht door Het Stripschap. Daarnaast hebben ze tal van boeken op hun naam staan. Van Eijck interviewde Nederlandse stripauteurs voor ‘Beeldspraak’ en van Helden ontpopte zich tot kenner van het werk van Disney-tekenaar Carl Barks.

Joost Pollmann schrijft al meer dan twee decennia over de strip voor verschillende Nederlandse tijdschriften en sinds kort ook voor Stripgids. Vorig jaar verscheen van hem het boek ‘De stripprofessor’. Daarnaast was Pollmann ruim twintig jaar de bezieler van de Stripdagen in Haarlem, dat uitgroeide tot een van de grootste stripevenementen van de Benelux.

De laureaten ontvangen hun prijzen op zondag 1 april op De Stripdagen. Die vinden voor het eerst gelijktijdig en gezamenlijk met Heroes – Dutch Comic Con plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Meer info op de website.