Strip Turnhout


Stripmuseum toont Chinese strips

Wat is de link tussen kalligrafie en manga? Wat voor stripverhalen lezen Chinezen? Is stripkunst even populair in Beijing als in Brussel? Het antwoord op die vragen wordt de komende maanden gegeven in het Brusselse Stripmuseum. Van 13 februari tot 9 september is daar de tentoonstelling ‘Panorama van de Chinese strip’ te zien.

Het oudste Chinese geïllustreerde boek dateert uit 868 maar de manhua of Chinese strips namen een echt grote vlucht in de eerste helft van de twintigste eeuw, net zoals in België. De populaire Meneer Wang en Kuifje beleven beiden hun eerste avonturen in 1929. Wanneer Kuifje in 1935 in ‘De Blauwe Lotus’ China bezoekt, wordt op hetzelfde moment San Mao geboren, het beroemdste Chinese personage. Een andere vorm van Chinese strips zijn de lianhuanhua, kleine boekjes met één afbeelding en bijhorende tekst per pagina. De drukkwaliteit was slecht, de illustraties vaak kleine meesterwerken.

Westers geïnspireerde strips zijn vooral in trek bij een klein publiek van insiders. Dankzij de invloed van Japanse tekenfilms lezen jongeren vooral manga’s. Op de tentoonstellingen zijn meer dan 150 werken te zien, van voor de Chinees-Japanse oorlog over de culturele revolutie tot vandaag.

Speciaal voor de opening zullen enkele vertegenwoordigers van de Chinese stripwereld aanwezig zijn. Zhou Jie is directeur van de afdeling animatiefilm van de universiteit van Guangzhou en auteur van verschillende boeken over Chinese stripverhalen. Jin Cheng is schilder, uitgever, oprichter van het magazine Comic Fans en docent aan verschillende Chinese en Japanse universiteiten. Yao Guoqiang woont en werkt als lesgever en journalist in Parijs.

9 February 2018, 05:00 Wouter

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel


Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina