Strip Turnhout


Stripmuseum toont Chinese strips

Wat is de link tussen kalligrafie en manga? Wat voor stripverhalen lezen Chinezen? Is stripkunst even populair in Beijing als in Brussel? Het antwoord op die vragen wordt de komende maanden gegeven in het Brusselse Stripmuseum. Van 13 februari tot 9 september is daar de tentoonstelling ‘Panorama van de Chinese strip’ te zien.

Het oudste Chinese geïllustreerde boek dateert uit 868 maar de manhua of Chinese strips namen een echt grote vlucht in de eerste helft van de twintigste eeuw, net zoals in België. De populaire Meneer Wang en Kuifje beleven beiden hun eerste avonturen in 1929. Wanneer Kuifje in 1935 in ‘De Blauwe Lotus’ China bezoekt, wordt op hetzelfde moment San Mao geboren, het beroemdste Chinese personage. Een andere vorm van Chinese strips zijn de lianhuanhua, kleine boekjes met één afbeelding en bijhorende tekst per pagina. De drukkwaliteit was slecht, de illustraties vaak kleine meesterwerken.

Westers geïnspireerde strips zijn vooral in trek bij een klein publiek van insiders. Dankzij de invloed van Japanse tekenfilms lezen jongeren vooral manga’s. Op de tentoonstellingen zijn meer dan 150 werken te zien, van voor de Chinees-Japanse oorlog over de culturele revolutie tot vandaag.

Speciaal voor de opening zullen enkele vertegenwoordigers van de Chinese stripwereld aanwezig zijn. Zhou Jie is directeur van de afdeling animatiefilm van de universiteit van Guangzhou en auteur van verschillende boeken over Chinese stripverhalen. Jin Cheng is schilder, uitgever, oprichter van het magazine Comic Fans en docent aan verschillende Chinese en Japanse universiteiten. Yao Guoqiang woont en werkt als lesgever en journalist in Parijs.

9 February 2018, 05:00 Wouter

P. Hans Frankfurtherprijs gaat naar Nederlandse stripjournalisten

14 February 2018, 05:00 Wouter

De hedendaagse strip in Stripclub Muntpunt

12 February 2018, 05:00 Wouter

Stripmuseum toont Chinese strips

9 February 2018, 05:00 Wouter

Nieuws uit eigen huis

8 February 2018, 13:12 Wouter

Einde voor Brabant Strip Magazine na kwarteeuw

25 January 2018, 17:00 Wouter

‘Voor wie de liefde’: één dichter, vijf illustratoren

23 January 2018, 05:00 Wouter

Folio is benieuwd naar uw mening

17 January 2018, 05:00 Wouter


Grand Prix van Angoulême voor Richard Corben

26 January 2018, 05:00 Wouter

Ephameron verzamelt reisherinneringen

25 January 2018, 05:00 Wouter

Peter Van Dongen winnaar Stripschapprijs

20 January 2018, 05:00 Wouter

Na meer dan 10 jaar een nieuwe ‘Senne & Sanne’

15 January 2018, 05:00 Wouter

Floris debuteert met twee albums

9 January 2018, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina