Strip Turnhout


Bulletje en Boonestaak Schaal voor Peter Middeldorp

De Bulletje en Boonestaak Schaal voor verdiensten voor het beeldverhaal in Nederland gaat dit jaar naar stripbladmaker Peter Middeldorp. Geen beroemde naam maar hij speelde wel een cruciale rol in de ontwikkeling van Pep en Sjors, de voorlopers van Eppo, dat vandaag opnieuw verschijnt. Als hoofdredacteur van het vrouwenblad Libelle stond hij mee aan de wieg van ‘Jan, Jans en de kinderen’ van Jan Kruis, volgens het Stripschap “misschien wel de meest populaire strip die Nederland ooit heeft gekend”.

Minder bekend is dat Middeldorp ook enkele jaren voor het Belgische blad Robbedoes werkte. Hij was getrouwd met een van de vele zussen van Karel en Johan Anthierens, die werkten voor Humo, dat net als Robbedoes in de portefeuille van de Waalse uitgeverij Dupuis zat. Middeldorp vertaalde het woord ‘schtroumpf’ als ‘smurf’, waarop onder meer het Engels zich baseerde om de blauwe dwergen van Peyo een naam te geven.

De Bulletje en Boonestaak Schaal wordt door het Stripschap aan Peter Middeldorp overhandigt op 1 april tijdens De Stripdagen in de Jaarbeurs in Utrecht.

1 March 2018, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina