Strip Turnhout


Thijs Desmet: “Misschien ook wel iets existentieels…”

Bij Bries verschijnt binnenkort het debuut van Thijs Desmet, ‘Van Roken ga je Dood’. Stripkenners herinneren zich zijn naam als de winnaar van de Plastieken Plunk in 2014. “Sindsdien ben ik vooral bezig geweest met kortverhalen, illustratieopdrachten en vrij werk”, vertelt Thijs. “Die verschenen in Vite Fanzine, Le monde Diplomatique, Stripburger, Pure Fruit, Zone 5300, Pulp Deluxe… Een ervan won de eerste prijs en scenarioprijs op het Fumetto festival in Zwitserland in 2015. Ik heb mijn tijd wat moeten verdelen aangezien ik ook lesgeef in het deeltijds kunstonderwijs maar ik heb daarnaast ook nog kunnen werken aan ‘Van Roken ga je Dood’, mijn eerste ‘langspeler’.”

Een boek met een titel als ‘Van Roken ga je Dood’, daar schuilt allicht een zwaar autobiografisch verhaal achter? “‘Zwaar’ zou ik het zeker niet noemen, ‘autobiografisch’ ook niet echt en eigenlijk is ‘verhaal’ misschien ook al veel gezegd. Nee, uiteindelijk is het allemaal fictie en over het algemeen gaat het er nogal absurd aan toe ook. Ik heb er wel persoonlijke zaken in verwerkt, maar dat was eerder een middel dan het doel, de lezer hoeft zich daar niet van bewust te zijn.”

De hoofdrolspelers in het debuut van Thijs zijn Skeleton & Ghost ofwel Skelet & Spook, die in wel meer van zijn kortverhalen figureren. “Maar ook in andere verhalen en tekeningen komen vaak (andere) skeletten, geesten en andere ‘spooky’ toestanden voor. Ik weet eigenlijk niet goed waar dat vandaan komt. Ik denkt dat ik mezelf gewoon het meeste amuseer met zulke dingen te tekenen. Dat is al van kinds af zo, al zit er tegenwoordig misschien ook wel iets existentieel achter…”

14 March 2018, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina