Strip Turnhout


“Het beeld oproepen, dat is de uitdaging”

52 was Frenk Meeuwsen toen hij debuteerde als stripauteur. En toch leren we uit zijn boek ‘Zen zonder meester’ dat hij als kind al gek was op tekenen en strips. “Op een bepaalde leeftijd heb ik mijn hele verzameling verkocht. Ik was andere boeken gaan lezen, zoals ‘De tuinen van zen’ van Bert Schierbeek, en dacht na over materialisme, over hoe ik me hechtte aan mijn verzameling. Misschien zijn de boeken en verhalen uit die tijd me wel beter bijgebleven dan wanneer ik ze had gehouden. Vooral westerns zoals Blueberry, Comanche en Buddy Longway maakten diepe indruk op me. De natuur, het rauwe realisme, het geweld en het prachtige inktwerk.”

Nadien komt Frenk nog wel in aanraking met strips. In Boston en Harvard ontdekt hij Amerikaanse undergroundcomics, het tijdschrift Raw, het werk van Crumb en Spiegelman. “En mijn derde stripfase begon met Vallende ziekte van David B. en Persepolis van Mariane Satrapi. En alles van Clowes en Adrian Tomine. Ik ben toch weer strips gaan kopen. Maar dus heel andere dan vroeger.”

Met ‘Zen zonder meester’ wou Frenk in de eerste plaats een boek maken dat hij zelf graag zou lezen. “Mijn liefde voor de strip, voor de graphic novel en mijn intensieve zoektocht naar zen kwamen opeens samen; een strip over zen. Het idee was om een soort Zen en de kunst van het motoronderhoud te maken in een graphic novel. Maar het boek speelt ook met het populaire genre van het zelfhelpboek, dat leek me leuk, om een soort overvol boek te maken dat overal tussenin valt. Het wordt gelukkig goed besproken en ik krijg bijzondere reacties van lezers die echt door het boek geïnspireerd en geraakt zijn, dat is heel bijzonder. Het boek is nu uit in het Nederlands en het Duits en ik heb begrepen dat er inmiddels contact is met een uitgever in China.”

Dat ‘Zen zonder meester’ in zwart-wit verschijnt, is een bewuste keuze. “Dan zijn de tekeningen eigenlijk altijd het mooiste. Voor de kosten maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit of je zwartwit of kleuren drukt. Ik wou een krachtig zwart-wit neerzetten, net als mijn helden David B. en Satrapi en Spiegelman. En het past heel erg bij het onderwerp. In de klassieke zen inktschilderingen en kalligrafie wordt eigenlijk ook altijd alleen met zwart op wit gewerkt. Je moet het beeld oproepen, dat was de uitdaging.”

Op zijn debuut hebben we ruim een halve eeuw moeten wachten. Gelukkig denkt Frenk ondertussen al volop aan het volgende boek. “Ik ben met een aantal scenario’s bezig. Het volgende heb ik al geschreven maar ik weet nog niet of dat ook de opvolger van ‘Zen’ is. Het gaat over een mannetje dat opeens besluit dat hij een strip wil maken en graag vader wil worden. Hij vertoont weer opvallend veel overeenkomsten met mijzelf. Het is een heel lichtvoetig en chronologisch verhaal. Ik dacht eigenlijk dat het over het eerste jaar vaderschap zou gaan maar het gaat eigelijk over de tijd daarvoor, de zwangerschap zal ik maar zeggen. Dat is ook weer een verschrikkelijk boekengenre maar het is volgens mij een onderwerp dat je wel leuk en origineel kunt behandelen!”

9 April 2018, 05:00 Wouter

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

De Foire du Livre de Bruxelles doet een Flirt Flamand

4 March 2020, 20:33 Roel

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel


‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina