Medebedenker van Spider-man overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Medebedenker van Spider-man overleden

Op vrijdag 29 juni overleed Stephen ‘Steve’ Ditko, die vooral de geschiedenis zal ingaan als medebedenker van Spider-Man en Dr. Strange. Hij werd 90 jaar.

Spider-Man, Ditko’s grootste succes was oorspronkelijk niet zijn idee. Dat kwam van Stan Lee die toen bij comicsuitgeverij Marvel zat om nieuwe superhelden te bedenken. Toen die aan Steve Ditko de opdracht gaf om een superheld met spinnenkrachten te bedenken, kwam die aanzetten met het rood-blauwe pakje en de mogelijkheid om spinnenwebben af te schieten. Hij verzon ook het achtergrondverhaal. Het eerste verhaal van Spider-Man verscheen in 1962 en zou in de decennia leiden tot talloze comics, tekenfilms en films.

Ditko tekende mee aan tal van reeksen (onder meer de Hulk en Iron Man), en kwam later ook aanzetten met Doctor Strange. In 1966 verliet hij Marvel na een geschil met Stan Lee. Uiteindelijk zou hij in 1979 als freelancer terug bij Marvel aan de slag gaan. In 1992 had hij nog een bescheiden cultsucces met ‘Squirrel Girl’.

Steve Ditko gaf nooit interviews. Wie meer wil weten over Ditko, kan op YouTube een documentaire vinden waarin de Britse tv-presentator samen met Neil Gaiman op zoek gaat naar Ditko.