Vier Stroke strips in 2019

Je bent hier:  Home » Nieuws » Vier Stroke strips in 2019

De Stripgilde Uitgeverij brengt dit jaar vier albums op de markt. ‘Lovely’s – A vegan cookbook’ stelden we al voor. Kristof Spaey, secretaris van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde, breit een vervolg aan zijn reeks ‘Fake Vintage Book Covers’. In het vierde deel ‘Tips’ staan meer dan 150 tekeningen en covers die zo weggelopen lijken van een Amerikaans pulpromannetje. Verder verschijnen er met ‘Geef me al je dromen!’ en ‘Stroom’ twee graphic novels van relatief onbekende talenten.

Maarten Van Praet gaf zes jaar geleden in eigen beheer ‘Dood, Verderf en Koekjes Me Melk’ uit. “Je snapt wel dat ‘Geef me al je dromen’ beter is”, aldus het promopraatje van de uitgeverij. “De titel alleen al is zo verschrikkelijk veel diepgaander. Ik bedoel, komaan. Moet je niet over nadenken. In deze bundel vind je een selectie van de (volgens de auteur) beste cartoons die verschenen op maartenisdemax.be, EOS magazine, De Standaard Avond en andere plaatsen. Die gaan over alles kapotrelativeren, woordmopjes, droge humor en andere dingen.”

Schrijfster en leerkracht Kirstin Vanlierde en grafisch vormgever en illustrator Jurgen Walschot bundelden hun krachten voor ‘Stroom’, een graphic poem over zwemmen, durven springen en loslaten. “Op het diepste punt, waar de wetten van de zwaartekracht niet werken, ben je buiten bereik. De lucht is een golvende hallucinatie boven je. Het water is buik en baarmoeder tegelijk. In de diepte ben je veilig voor de wereld. ‘Stroom’ is een poëtisch kleinood om jezelf in onder te dompelen en zachtjes in te verdrinken.” In het Brusselse Mokafé stellen Vanlierde en Walschot momenteel enkele Zaailingen tentoon, “creatieve scheuten waarbij tekenaar en schrijfster mekaar afwisselend uitdagen”. In september gaat het duo met een beurs voor twee weken op auteursresidentie in Zweden.