Collectie Studio Marten Toonder verhuist naar Nederlandse musea

Je bent hier:  Home » Nieuws » Collectie Studio Marten Toonder verhuist naar Nederlandse musea

Het Nederlandse Literatuurmuseum in Den Haag en het Eye Filmmuseum in Amsterdam hebben het archief van de studio Marten Toonder in hun collectie opgenomen.

Marten Toonder was een Nederlands stripmaker, die vooral bekend is geworden met zijn figuren Olivier B. Bommel en Tom Poes. Hij modelleerde zijn eigen tekenstudio naar het model van Walt Disney. Al het werk verscheen onder zijn naam.

In de Toonder-Studio’s werkten heel wat tekenaars die later ook zelf naam maakten, zoals Dick Matena en Thé Tjong-Khing.

De collectie bevat meer dan 20.000 stripstroken van reeksen uit de Toonder Studio’s, zoals Kappie of Koning Holewijn. Daarnaast zitten er ook schetsen, brieven en reclametekeningen tussen. Het Eye Museum neemt al het materiaal over dat betrekking heeft op de tekenfilm ‘Als je Begrijpt Wat ik Bedoel’, die in 1983 verscheen als eerste langspeelanimatiefilm van Nederlandse bodem.

Directeur Aad Meinderts van het Literatuurmuseum is bijzonder verheugd: ‘De collectie is een prachtige aanvulling op het persoonlijk archief van Toonder, dat we reeds in beheer hebben. Met dit archief erbij kan met recht gesteld worden dat ons museum de schatkamer is van Toonders kunstenaarschap’.