Stripgids 4 in de winkel

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripgids 4 in de winkel

Cover Stripgids nummer 4

Sinds vandaag ligt het vierde en tot dusver dikste nummer – 180 pagina’s – van Stripgids in de winkel. Een greep uit de inhoud:

Begin oktober luidt cartoonist Lectrr de noodklok op zijn Facebookprofiel. Het beroep van striptekenaar is écht niet meer leefbaar, waarschuwt hij. Omdat de markt veranderd is, subsidies effecten hebben en er bijna niemand meer is die fulltime als stripmaker kan werken. Bokrijk lonkt, aldus Lectrr. Stripgids brengt een messcherp dossier over het slijk der aarde: hoeveel wordt er verdiend? Door wie? En door wie niet? Wat zijn de grieven van de auteurs? En hoe staan de uitgevers tegenover zoveel onvrede? En… is er überhaupt wel plaats in Bokrijk?

Ruim aandacht is er ook voor de carrière en de dromen van de winnaar van de Bronzen Adhemar 2018, Jeroen Janssen. Hij interviewde en tekende voor Stripgids Fernand Huts. Daarmee sluit hij aan bij zijn reportages over het Wase polderdorp Doel. Knack-journalist en Kieldrechtenaar Dirk Draulans legde de traagste graphic journalist van de lage landen geduldig maar kritisch op het rooster.

Als er één stripmaker niet in een bepaald vakje te stoppen is, dan wel Ephameron. Ephameron, het pseudoniem van Eva Cardon, onderzoekt in haar werk de mogelijkheden van het medium strips. En ze staat niet alleen. Samen met een uitgebreid internationaal netwerk van jonge beeldenstormers toont ze op het vermaarde Grafixx-festival (30.11 > 2.12 in DE STUDIO, Antwerpen) haar kunnen. In het 34 pagina’s dikke katern maak je kennis met haar inzichten, vragen, werkwijze en… netwerk. Grafische en visuele verrassingen gegarandeerd!

En verder in dit nummer:

  • Een blik op de BDQ. In stripwereld is de ‘bande dessinnée québecoise’ of BDQ – strips uit Quebec met andere woorden – een echt love brand. Binnen de Franstalige stripwereld is deze Canadese provincie een bijzonder productieve plek waar strips kolken, bruisen, borrelen en… gelezen worden. Een voorbeeld voor Vlaanderen?
  • In 1967 werd het stripverhaal ‘dood’ verklaard, wegens ‘stompzinnig’; een nieuwe beeldtaal zou de hele kunst- en cultuurwereld radicaal ondersteboven kegelen. Dat was althans de bedoeling van de Cubaanse auteur Roberto Altmann. Met ook dank aan onze landgenoot Maurice Rosy, ‘ideeënman’ bij uitgeverij Dupuis.
  • Stand-up comedian Alex Agnew laat ons in zijn boekenkast gluren.
  • Superman, de man van staal, wordt 80.
  • Er is uiteraard ook aandacht voor striperfgoed (Dick Bos, detective en jiujitsuvechter) en censuur (gehandicapten!)
  • En nog veeeel meer!

Met nieuw werk van Olivier Schrauwen, Typex, Erik Kriek, Joris Mertens, Shamisa Debroey & Charlotte Dumortier, Lectrr, Johan De Moor, Ephameron, Jeroen Janssen en Luc Cromheecke.

Verkrijgbaar in alle stripwinkels, de betere boekhandel, Fnac, Standaard Boekhande, en via deze website.
Prijs los nummer: 19,99 euro. Prijs jaarabonnement (2 nummers: 35 euro > 250 euro).
Als abonnee ontvang je zes luxueuze prenten (Charlotte Dumortier (B), Marcus Oakley (UK), Mari Kanstad Johnsen (DK), Nicolas Burrows (UK), Paul Paetzel (D) en Sarah Vanbelle (B)). De Steun XL-abonnees ontvangen ook een genummerde en gesigneerde zeefdruk van Ephameron.

Nummer 5 verschijnt eind juni 2019.