Strip Turnhout


Carmiggelts ‘Kronkels’ verstript


Kronkels

Kronkels

Meer dan 10.000 ‘Kronkels’ schreef de Nederlandse journalist Simon Carmiggelt voor de krant Het Parool. Die Kronkels hebben Dick Matena geïnspireerd voor een nieuwe, gelijknamige beeldroman. Het is een hulde aan het cursiefjesoeuvre van Carmiggelt, die op 30 november 41 jaar geleden overleed.

Met deze ‘verstripping’ van het werk van een bekend Nederlands auteur/journalist is Matena niet aan zijn proefstuk toe. Voor eerdere publicaties liet hij zich al inspireren door onder andere Willem Elsschot en Gerard Reve, van wie hij Kaas en De avonden in stripvorm goot. Met Kronkels zet Matena die traditie verder. Hij grasduint voor in de duizenden stukjes van Carmiggelt die tussen 1946 en 1982 in Het Parool verschenen.
De stijl en illustraties van Matena hebben bij eerdere uitgaves een opvallend jong publiek aangeboord. Als het met deze Kronkels opnieuw gebeurt, krijgt Carmiggelt een nieuw postuum eerbetoon van formaat.

Carmiggelts ‘Kronkels’ verstript
Meer dan 10.000 ‘Kronkels’ schreef de Nederlandse journalist Simon Carmiggelt voor de krant Het Parool. Die Kronkels hebben Dick Matena geïnspireerd voor een nieuwe, gelijknamige beeldroman. Het is een hulde aan het cursiefjesoeuvre van Carmiggelt, die op 30 november precies 41 jaar geleden overleed.
Met deze ‘verstripping’ van het werk van een bekend Nederlands auteur/journalist is Matena niet aan zijn proefstuk toe. Voor eerdere publicaties liet hij zich al inspireren door onder andere Willem Elsschot en Gerard Reve, van wie hij ‘Kaas’ en ‘De avonden’ in stripvorm goot. Met Kronkels zet Matena die traditie verder. Hij grasduint voor in de duizenden stukjes van Carmiggelt die tussen 1946 en 1982 in Het Parool verschenen. 
De stijl en illustraties van Matena hebben bij eerdere uitgaves een opvallend jong publiek aangeboord. Als het met deze ‘Kronkels’ opnieuw gebeurt, krijgt Carmiggelt een nieuw postuum eerbetoon van formaat. Dat eerbetoon zal ruim 220 pagina’s dik zijn en wordt in de loop van november verwacht bij uitgeverij De Arbeiderspers. Literair georiënteerde stripliefhebbers zijn gewaarschuwd.(BVE)


4 December 2018, 20:48 Roel

Marcel Ruijters komt met nieuwe strip

14 January 2019, 19:13 Tom

Kuifje in Congo: nieuw boek en debat

8 January 2019, 21:53 Roel

Wauter Mannaert nodigt uit

7 January 2019, 22:24 Roel

32ste Suske en Wiske-fandag op 19 april 2019

6 January 2019, 11:11 Tom

Werk mee aan 9eKunst.nl

28 December 2018, 12:05 Roel

Gezocht: uw mening over striperfgoed

20 December 2018, 09:52 Roel

Storybox brengt Games & Comics tot leven

14 December 2018, 20:44 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina