Strip Turnhout


Carmiggelts ‘Kronkels’ verstript


Kronkels

Kronkels

Meer dan 10.000 ‘Kronkels’ schreef de Nederlandse journalist Simon Carmiggelt voor de krant Het Parool. Die Kronkels hebben Dick Matena geïnspireerd voor een nieuwe, gelijknamige beeldroman. Het is een hulde aan het cursiefjesoeuvre van Carmiggelt, die op 30 november 41 jaar geleden overleed.

Met deze ‘verstripping’ van het werk van een bekend Nederlands auteur/journalist is Matena niet aan zijn proefstuk toe. Voor eerdere publicaties liet hij zich al inspireren door onder andere Willem Elsschot en Gerard Reve, van wie hij Kaas en De avonden in stripvorm goot. Met Kronkels zet Matena die traditie verder. Hij grasduint voor in de duizenden stukjes van Carmiggelt die tussen 1946 en 1982 in Het Parool verschenen.
De stijl en illustraties van Matena hebben bij eerdere uitgaves een opvallend jong publiek aangeboord. Als het met deze Kronkels opnieuw gebeurt, krijgt Carmiggelt een nieuw postuum eerbetoon van formaat.

Carmiggelts ‘Kronkels’ verstript
Meer dan 10.000 ‘Kronkels’ schreef de Nederlandse journalist Simon Carmiggelt voor de krant Het Parool. Die Kronkels hebben Dick Matena geïnspireerd voor een nieuwe, gelijknamige beeldroman. Het is een hulde aan het cursiefjesoeuvre van Carmiggelt, die op 30 november precies 41 jaar geleden overleed.
Met deze ‘verstripping’ van het werk van een bekend Nederlands auteur/journalist is Matena niet aan zijn proefstuk toe. Voor eerdere publicaties liet hij zich al inspireren door onder andere Willem Elsschot en Gerard Reve, van wie hij ‘Kaas’ en ‘De avonden’ in stripvorm goot. Met Kronkels zet Matena die traditie verder. Hij grasduint voor in de duizenden stukjes van Carmiggelt die tussen 1946 en 1982 in Het Parool verschenen. 
De stijl en illustraties van Matena hebben bij eerdere uitgaves een opvallend jong publiek aangeboord. Als het met deze ‘Kronkels’ opnieuw gebeurt, krijgt Carmiggelt een nieuw postuum eerbetoon van formaat. Dat eerbetoon zal ruim 220 pagina’s dik zijn en wordt in de loop van november verwacht bij uitgeverij De Arbeiderspers. Literair georiënteerde stripliefhebbers zijn gewaarschuwd.(BVE)


4 December 2018, 20:48 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina