Strip Turnhout


Festival van de Gelijkheid met Jeroen Janssen


Barbara Rottiers

Barbara Rottiers

Tussen 13 en 15 december vindt in Gent de zesde editie van het ‘Festival van de Gelijkheid’ plaats. Drie dagen lang een streven naar gelijkheid, diversiteit en verbondenheid met een programma vol panels, sofababbels, docu’s, films, boekenclubs, muziek, poëzie en slam, workshops, expo, illustratie, geef- en ruilinitiatieven, theater, performance. En met Bronzen Adhemarwinnaar Jeroen Janssen!

Wanneer een verhaal je raakt, wil je erover praten. Met vrienden rond de tafel, met je lief in de sofa. Met mensen die je helemaal niet kent. Of met de schrijver zelf! In de festivalboekenclub krijgen telkens 10 mensen de kans om met hun favoriete schrijver in gesprek te gaan, over zijn of haar boek.
In de Boekenclub:  Jeroen Janssen, schrijver en tekenaar van o.a. ‘Er wonen nog mensen’ en de winnaar van de Bronzen Adhemar 2018. Jeroen tekent al jaren journalistieke reportages, o.a. over Rwanda en Ecuador. In zijn nieuwste boek keert hij terug naar Doel, waarin hij als dorpstekenaar het verhaal vertelt van de laatste inwoners van dit dorp in verval. Quasi wekelijks trok hij met zijn schetsboeken en notitieboekjes naar Doel.
“Een grafisch journalist kijkt anders dan een schrijvend journalist, een grafisch journalist maakt praatjes bij plaatsjes, terwijl een schrijvend journalist de plaatsjes we eens durft te vergeten. Zo maakt Jeroen plaatsjes bij de praatjes van mensen die halsstarrig in het gedoemde polderdorp blijven, van mensen der komen wonen omdat ze graag alleen zij of omdat ze wat kleur en avontuur in hun bestaan willen, van mensen die na vele jaren lijdzaam verzet noodgedwongen toch vertrekken),” zoals Dirk Draulans zo mooi in de inleiding verwoordt.
Het gesprek tussen lezers en schrijver duurt een uur en wordt in goede banen geleid door de immer charmante en spitante boekenlover Barbara Rottiers. Vol flair praat ze met Jeroen over zijn boek, maar laat vooral ook de aanwezige lezers aan het woord over hun persoonlijke lezing van het verhaal. En oh ja, er is koffie en er zijn koekjes. Zo wordt het vooral een heel gezellige babbel … en een unieke kans om aan tafel te schuiven bij je favoriete schrijver.


6 December 2018, 23:23 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina