Strip Turnhout


Heden Verse Vis: een online knipoog naar het (alledaagse) leven van stripmakers

Vis

Marc Legendre & Charel Cambré

“Heden Verse Vis”: onder die titel posten Marc Legendre en Charel Cambré sinds half november korte stripverhalen op Facebook. De stroken bieden een grappige, verfrissende kijk op het wel en wee van stripscenaristen en -tekenaars. Dat de tandem Legendre-Cambré werkt, weten striplezers al langer: het duo achter onder andere ‘Amoras’ en ‘Robbedoes’ heeft een stijl die inspireert en aan het lachen brengt. Zo is het idee voor ‘Heden Verse Vis’ ook gegroeid.

Marc Legendre: “Net als iedereen moeten we tijdens het uitoefenen van onze job soms op onze tanden bijten. We willen soms flink van onze oren maken of eens heel hard roepen. Als ik daar met Charel over mail, eindigt het meestal met: daar zouden we eigenlijk een stripje over moeten maken.”

‘Heden Verse Vis’ verscheen voor het eerst op 13 november. De stroken hebben intussen meer dan 700 volgers en worden dagelijks door meer dan 2.000 mensen bekeken. Charel Cambre: “Noem het gerust humor van twee onnozele kinderen. Wij zijn als Lambik en Jerom die na hun uren treintjes bouwen om hun frustraties weg te werken*. We maakten aanvankelijk een strookje en gooiden dat op Facebook, omdat we niet wisten waar we het anders kwijt moesten. De stijl leunt aan bij ‘Arme Lampil’ van Cauvin en Lambillotte, een reeks die in de jaren ’70 van de vorige eeuw voor het eerst verscheen. Ik denk dus niet dat we hiermee het warme water uitvinden.”

Hoe de moppen tot stand komen, wijst zichzelf uit. De makers hebben geen strikt werkschema of een rigide manier van verhaaltjes opbouwen. “Sinds we zijn gaan samenwerken, bestoken we mekaar dagelijks met ideeën, grappen, grollen en onnozelheden”, vertelt Marc. “We zijn het gewend om beurtelings een assist te geven. We zullen nooit iets op Facebook smijten waar we niet allebei achter staan. Charel stuurt een mop, ik werk dat wat uit, Charel past iets aan, ik verander weer iets en zo komt het tot stand. Ook aan timing binden we ons liever niet vast: we zien gewoon wat er komt. De ene week is dat meer dan de andere.”

‘Heden Verse Vis’ is bewust een onlineverhaal. “Op Facebook wemelt het immers van de gelijkhebbertjes en de zeurkousjes, die kankeren en de ander in de smiezen houden”, gaat Charel verder. “Wij vonden het niet verkeerd om daar iets anders tussen te zetten, iets dat wij zelf graag van anderen zouden ontdekken. Een grappig verhaaltje of gewoon iets uit het dagelijkse leven, maar minder drammerig. Dat is de filosofie achter ‘Heden Verse Vis’”.

Plannen voor een langer verhaal of een papieren versie van de strip zijn er voorlopig niet. De makers houden alle opties open. “Wat we vooral doen, is ons amuseren”, besluit Marc. “Twee oudjes zijn er met jeugdig enthousiasme ingevlogen en hebben het idee niet op voorhand kapot geredeneerd. We hebben er dus ook geen idee van wat ‘Heden Verse Vis’ zal worden en wat we ermee gaan doen. We zijn gewoon twee onnozele kadees die altijd te weinig tijd hebben en het voor zichzelf nog wat lastiger maken, omdat ze doodgraag stripjes maken.”

* zie: ‘Het Sprekende Testament’

Volg Heden Verse Vis hier.

12 December 2018, 16:29 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina