Strip Turnhout


De toekomst van het striperfgoed(beleid): u komt toch ook?

Op zaterdag 16 maart worden de resultaten van het onderzoek naar de toekomst van het striperfgoed gepresenteerd. Met een krans van internationaal gerenommeerde sprekers. Schrijf nu in!Eerder maakten we je hier al attent op de start en een tussenstand van het onderzoek. De bedoeling? Vanuit de huidige, versnipperde situatie van het striperfgoed werken aan de opbouw van een netwerk tussen de actoren, en aansluitend komen tot beleidsaanbevelingen. Daartoe bundelden we als de krachten met het Letterenhuis, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, LUCA School of Arts (Brussel) en FARO. Op zaterdag 16 maart worden die resultaten gepresenteerd in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. Ontdek het programma hier. Schrijf snel in, want het aantal plaatsen is beperkt.

A Suivre

Cover (A Suivre)

Waarom is dat erfgoed van de strip nu zo relevant? Een voorbeeld, ter illustratie. Zopas verscheen het overzichtswerk A Suivre et la ligne claire, onder de redactionele leiding van onze landgenoot Gert Meesters en zijn Franse collega Sylvain Lesage. In 1978 lanceerde uitgeverij Casterman (À Suivre), een stripmaandblad dat de “l’irruption sauvage de la bande dessinée dans la littérature” wou markeren.

Het blad bouwde algauw een puike reputatie op, met auteurs als Hugo Pratt, Jacques Tardi, Jean-Claude Forest, Didier Comès, Benoît Sokal, Benoît Peeters en François Schuiten, of nog, François Boucq. Hoofdredacteur Jean-Paul Mougin bracht een groep stripmakers bijeen die de narratieve én grafische wegen het medium sterk verlegden. Tijdens de 19 jaar dat het bestond maakte het een aantoonbaar verschil in de recente geschiedenis van de Franco-Belgische school, wat geïllustreerd wordt door het succes – men heeft het ook wel eens over de ‘consecratie’ – van de medewerkers op het beroemde festival van Angoulême.

Het boek is het resultaat van grondig onderzoek van de archieven van Casterman. Een tiental onderzoekers (letterkundigen, historici, sociologen enz.) heeft een scherpe analyse gemaakt van dit bijzondere literaire avontuur. Ze tonen met verve aan hoe een traditionele uitgever erin geslaagd is om de stripmarkt voor volwassenen open te breken en verder te emanciperen. Het boek toont aan hoe de effecten van het tijdschrift voelbaar waren in heel Europa (en ook daarbuiten). Tot en met de vertaling naar het Nederlands, met Wordt Vervolgd.

De retorische vraag is dan: had een dergelijk project zonder de zorg voor dit erfgoed mogelijk geweest? Auteur Sylvain Lesage (Université de Lille) is er op 16 maart bij. Meer info over het nieuwe boek vind je op de website van de Presses Universitaires François-Rabelais.

Afbeelding:

  • De demon van de Eiffeltoren (c) Jacques Tardi
  • Cover À Suivre
25 January 2019, 16:17 Roel

Maankop-tekenaar wint Sint-Michielsprijs

14 October 2019, 11:44 Jasper

Debuut ‘Zwerveling’ van Peter Van den Ende neemt ons mee op zee

12 October 2019, 07:43 Tom

Strip(auteur)s op de 83ste Boekenbeurs

10 October 2019, 12:15 Jasper

Grafixx EXTD. #3

9 October 2019, 21:57 Roel

Veilinghuis Bernaerts veilt opnieuw tekeningen van POM

7 October 2019, 10:19 Tom

29e editie Wilrijkse Stripdagen

5 October 2019, 09:51 Roel

Die Keure brengt Engelse vertaling van Koude Oorlog-strip

30 September 2019, 19:55 Jasper


Afscheid van twee stripmonumenten

7 October 2019, 20:32 Jasper

Nieuw hommage-album Suske & Wiske door Paul Geerts in 2020

5 October 2019, 10:18 Tom

Waarom schrijf ik?

1 October 2019, 12:31 Roel

Gratis magazine Kristof Spaey in de stripwinkel

29 September 2019, 10:24 Tom

Stripmuseum viert feest

25 September 2019, 14:55 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina