Rumiko Takahashi ontvangt Grote Prijs van Angoulême

Je bent hier:  Home » Nieuws » Rumiko Takahashi ontvangt Grote Prijs van Angoulême

De 61-jarige Japanse Rumiko Takahashi ontving gisteren bij de start van het stripfestival in Angoulême de Grote Prijs van Angoulême. Deze oeuvreprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een tekenaar die zich verdienstelijk heeft gemaakt in de wereld van de strip.

Nog mooier is dat de oeuvreprijs wordt uitgereikt door de hele stripwereld. Vorige week werden de drie genomineerden bekendgemaakt. Naast Takahashi maakten ook Chris Ware en Emmanuel Guibert kans op de prijs. In de tweede stemronde haalde Takahashi veruit de meeste stemmen.

Tweede vrouwelijke laureate

Takahashi is vooral een bekende naam voor de mangaliefhebber. Ze creëerde onder meer de reeksen Ranma 1/2, Inu Yasha en Maison Ikkoku. Ze speelde met de mangaconventies en gebruikt in haar series ook veel humor. In haar veertigjarige carrière verkocht ze wereldwijd bijna 200 miljoen strips. Van de reeks Inu Yasha is ook een deel vertaald in het Nederlands.

Ze is nog maar de tweede vrouw in de geschiedenis die met de Grote Prijs wordt gelauwerd. In 2016 was er in de Franse stad nog veel ophef omwille van het gebrek aan aandacht voor vrouwelijke stripauteurs. Sindsdien probeert het festival te werken aan zijn imago als stripfeest voor iedereen.

Angoulême toont zo ook dat manga een wereldwijd erkende stripvorm is, nadat eerder Katsuhiro Otomo (Akira) en Akira Toriyama (Dragon Ball) werden bekroond.

Takahashi kreeg in 2018 ook een plaats in de Eisner Hall of Fame. In Angoulême volgt ze de Amerikaan Richard Corben op.

Het stripfestival van Angoulême loopt nog tot 27 januari.