Strip Turnhout


Recordbedrag voor cover Willy Vandersteen

Afgelopen zondag sloot de 64e editie van Brafa de deuren, de roepnaam van de Brussels Art Fair. Opvallend zijn de hoge prijzen die het striperfgoed haalt. Zo werd de covertekening van het Suske en Wiske-album Het Spaanse Spook verkocht voor 450.000 euro.

Op de Brafa-website lezen we: “De Brussels Art Fair. Het is een van de oudste en meest toonaangevende kunstbeurzen ter wereld, opgericht in 1956. De beurs staat hoog aangeschreven voor zijn topaanbod aan ‘schone kunsten’, antiek, modern en hedendaags werk en design. Brafa vindt plaats gedurende de laatste tien dagen van januari en is het eerste belangrijke kunstevenement van het jaar. Brafa houdt de vinger aan de pols van de kunstwereld.”

Striperfgoed – met name originele platen, tekeningen en schetsen, voorstudies en eerste drukken – is al geruime tijd in het vizier van de kunstwereld. Er valt namelijk (veel) geld te verdienen met oud papier. Zo werd op de beurs striperfgoed onder meer aangeboden door de Brusselse galerij Huberty & Breyne.


De originele covertekening van het Suske en Wiske-album Het Spaanse Spook (1952) werd uit privébezit verkocht tegen 450.000 euro. Dat werd bevestigd door de galerij die de verkoop verzorgde aan Stripspeciaalzaak.be. En dat is nieuws, want het is een onmiskenbaar recordbedrag voor een origineel van Willy Vandersteen. De koper is onbekend.

Het verhaal werd eerst gepubliceerd in het tijdschrift Kuifje, tussen 9 september 1948 en 2 februari 1950. Twee jaar later verscheen het als album, in de (intussen legendarische en kostbare) ‘blauwe reeks’. Naderhand zouden de Suske en Wiske-albums verschijnen met een rode cover – vandaar die benaming

Studiedag

Een verkoop als deze illustreert de vele uitdagingen die het behoud, beheer en de inzet van het striperfgoed vergen. In dat verband wijzen we u graag op de (gratis) studiedag op zaterdag 16 maart in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Bent u al ingeschreven?

7 February 2019, 09:13 Roel

Sébastien Conard maakt prenten rond Tijl Uilenspiegel

17 April 2019, 10:23 Tom

Originele tekeningen van POM geveild

13 April 2019, 12:01 Tom

Tentoonstelling Luc Cromheecke in Tervuren

11 April 2019, 13:53 Tom

Frans Masereelcentrum zoekt nieuwe ‘artists in residence’

6 April 2019, 15:14 Tom

Striptekenaars tekenen voor het goede doel

28 March 2019, 17:12 Tom

Tweede editie Stripgids Academie groot succes

22 March 2019, 13:20 Roel

Resultaten onderzoek striperfgoedbeleid voorgesteld

18 March 2019, 21:30 Roel


Eerste Scriptieprijs voor de Strip

3 April 2019, 08:29 Roel

Cartoonist GAL krijgt eredoctoraat van VUB

24 March 2019, 20:07 Tom

Stripzine Vite stelt tentoon in Brussel

20 March 2019, 11:51 Tom

Tentoonstelling Wasterlain in Stripmuseum

17 March 2019, 09:54 Tom

Nederlands Stripmuseum in Groningen definitief dicht

5 March 2019, 10:22 Roel

Home

Stripgids

Publicaties

Bibliotheek

Projecten

Links

Contact


Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina