Strip Turnhout


Recordbedrag voor cover Willy Vandersteen

Afgelopen zondag sloot de 64e editie van Brafa de deuren, de roepnaam van de Brussels Art Fair. Opvallend zijn de hoge prijzen die het striperfgoed haalt. Zo werd de covertekening van het Suske en Wiske-album Het Spaanse Spook verkocht voor 450.000 euro.

Op de Brafa-website lezen we: “De Brussels Art Fair. Het is een van de oudste en meest toonaangevende kunstbeurzen ter wereld, opgericht in 1956. De beurs staat hoog aangeschreven voor zijn topaanbod aan ‘schone kunsten’, antiek, modern en hedendaags werk en design. Brafa vindt plaats gedurende de laatste tien dagen van januari en is het eerste belangrijke kunstevenement van het jaar. Brafa houdt de vinger aan de pols van de kunstwereld.”

Striperfgoed – met name originele platen, tekeningen en schetsen, voorstudies en eerste drukken – is al geruime tijd in het vizier van de kunstwereld. Er valt namelijk (veel) geld te verdienen met oud papier. Zo werd op de beurs striperfgoed onder meer aangeboden door de Brusselse galerij Huberty & Breyne.


De originele covertekening van het Suske en Wiske-album Het Spaanse Spook (1952) werd uit privébezit verkocht tegen 450.000 euro. Dat werd bevestigd door de galerij die de verkoop verzorgde aan Stripspeciaalzaak.be. En dat is nieuws, want het is een onmiskenbaar recordbedrag voor een origineel van Willy Vandersteen. De koper is onbekend.

Het verhaal werd eerst gepubliceerd in het tijdschrift Kuifje, tussen 9 september 1948 en 2 februari 1950. Twee jaar later verscheen het als album, in de (intussen legendarische en kostbare) ‘blauwe reeks’. Naderhand zouden de Suske en Wiske-albums verschijnen met een rode cover – vandaar die benaming

Studiedag

Een verkoop als deze illustreert de vele uitdagingen die het behoud, beheer en de inzet van het striperfgoed vergen. In dat verband wijzen we u graag op de (gratis) studiedag op zaterdag 16 maart in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Bent u al ingeschreven?

7 February 2019, 09:13 Roel

Nieuw boek van Judith Vanistendael verschijnt in september

15 July 2019, 20:11 Tom

Suske & Wiske-museum opent opnieuw zijn deuren

7 July 2019, 14:33 Tom

Geen nieuwe MAD Magazines meer

6 July 2019, 06:55 Tom

DC Comics stopt met Vertigo-imprint

30 June 2019, 11:56 Tom

Aniss El Hamouri & La Furia

27 June 2019, 11:47 Roel

Crowdfunding: ‘Going Up in Smoke’

23 June 2019, 22:43 Roel

Gezocht: directeur(s)

15 June 2019, 16:27 Roel


Graduation show masters beeldverhaal Sint-Lukas Brussel

28 June 2019, 12:02 Roel

Joris Vermassens jongste: ‘Bloed’

26 June 2019, 19:53 Roel

Belgische strip in de kijker op Brits stripfestival

21 June 2019, 10:48 Tom

Wim Verheije wordt de nieuwe CEO van Ballon Media

13 June 2019, 19:19 Tom

‘De Balling’ van Erik Kriek verschenen

2 June 2019, 18:43 Tom

Home

Stripgids

Publicaties

Bibliotheek

Projecten

Links

Contact


Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina