Recordbedrag voor cover Willy Vandersteen

Je bent hier:  Home » Nieuws » Recordbedrag voor cover Willy Vandersteen

Afgelopen zondag sloot de 64e editie van Brafa de deuren, de roepnaam van de Brussels Art Fair. Opvallend zijn de hoge prijzen die het striperfgoed haalt. Zo werd de covertekening van het Suske en Wiske-album Het Spaanse Spook verkocht voor 450.000 euro.

Op de Brafa-website lezen we: “De Brussels Art Fair. Het is een van de oudste en meest toonaangevende kunstbeurzen ter wereld, opgericht in 1956. De beurs staat hoog aangeschreven voor zijn topaanbod aan ‘schone kunsten’, antiek, modern en hedendaags werk en design. Brafa vindt plaats gedurende de laatste tien dagen van januari en is het eerste belangrijke kunstevenement van het jaar. Brafa houdt de vinger aan de pols van de kunstwereld.”

Striperfgoed – met name originele platen, tekeningen en schetsen, voorstudies en eerste drukken – is al geruime tijd in het vizier van de kunstwereld. Er valt namelijk (veel) geld te verdienen met oud papier. Zo werd op de beurs striperfgoed onder meer aangeboden door de Brusselse galerij Huberty & Breyne.


De originele covertekening van het Suske en Wiske-album Het Spaanse Spook (1952) werd uit privébezit verkocht tegen 450.000 euro. Dat werd bevestigd door de galerij die de verkoop verzorgde aan Stripspeciaalzaak.be. En dat is nieuws, want het is een onmiskenbaar recordbedrag voor een origineel van Willy Vandersteen. De koper is onbekend.

Het verhaal werd eerst gepubliceerd in het tijdschrift Kuifje, tussen 9 september 1948 en 2 februari 1950. Twee jaar later verscheen het als album, in de (intussen legendarische en kostbare) ‘blauwe reeks’. Naderhand zouden de Suske en Wiske-albums verschijnen met een rode cover – vandaar die benaming

Studiedag

Een verkoop als deze illustreert de vele uitdagingen die het behoud, beheer en de inzet van het striperfgoed vergen. In dat verband wijzen we u graag op de (gratis) studiedag op zaterdag 16 maart in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Bent u al ingeschreven?