Strip Turnhout


FABLAB 2300 opent in het Nationaal Museum voor de Speelkaart

Maandag opende Rock Paper Pencil, het tweejarig strip- en spelproject van Stripgids, Cartamundi, Game Brewer en de stad Turnhout, FABLAB 2300 in het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout. FABLAB 2300 is een gespecialiseerd maakatelier voor strip- en spelmakers.

Studenten en zelfstandige strip- en spelmakers kunnen in dit state of the art grafisch laboratorium gratis gebruikmaken van een batterij gespecialiseerde toestellen om hun ideeën en ontwerpen tot leven te wekken. De investering in FABLAB 2300 bedraagt 60.000 euro, exclusief de kosten van de verbouwing van het splinternieuwe museumcafé, waarbinnen het FABLAB een plek heeft gekregen.

Onder meer deze toestellen – het neusje van de zalm op het vlak van grafiek en spelontwerp – staan ter beschikking van spel- en stripmakers en alle andere geïnteresseerden. Ervaren begeleiders maken de geïnteresseerden wegwijs in de nieuwste technologieën: een 3D-printer Ultimaker 5 met zes kleuren basismateriaal – voor het uitwerken van beeldjes, pionnen; een HP Latexprinter 315 – voor afdrukken in hoge kwaliteit op vinyl, papier, stickervel etc.; een Summa S-klasse snijplotter – voor razendsnel precisiesnijwerk; een CO2 VERA Lasercutter – voor het uitsnijden en graveren van karton, hout, plexiglas en leer en een RISO-printer – voor fantastische digitale zeefdrukken, ex librissen en affiches.

Van onderuit

Het initiatief past perfect in de DIY (Do It Yourself)-attitude van veel jonge strip- en spelmakers. Die zien zichzelf geconfronteerd met een (vaak erg) conservatieve uitgeversmarkt, wat zich vertaalt in weinig risicovolle uitgaven en albums en reeksen (voor wat de strip betreft) die ‘goed naar elkaar hebben gekeken’, om het zacht uit te drukken. Rock Paper Pencil komt dan ook tegemoet aan een duidelijke vraag van onderuit; namelijk om de ruimte te hebben om te experimenteren.

Bovendien sluit het initiatief ook aan bij de andere activiteiten van het museum. Zo worden regelmatig oude technieken op historische drukpersen gedemonstreerd. Gepassioneerde drukkers tonen verschillende druktechnieken op de historische drukpersen van het Speelkaartenmuseum. Ook de afwerking van speelkaarten (glanzen, snijden, hoeken) komt aan bod. Als toemaatje laten ze de gigantische stoommachine draaien. Indrukwekkend, zonder meer!

Rock Paper Pencil is een initiatief van de stad Turnhout en POM Antwerpen samen met de gespecialiseerde partners Strip Turnhout, Game Brewer en Cartamundi, met financiële steun van EFRO en de Provincie Antwerpen. Meer over het programma van Rock Paper Pencil vindt u op www.rockpaperpencil.be.

(c) Foto van de persvoorstelling FABLAB 2300 – Stadsfotograaf Turnhout

8 May 2019, 19:05 Roel

Maankop-tekenaar wint Sint-Michielsprijs

14 October 2019, 11:44 Jasper

Debuut ‘Zwerveling’ van Peter Van den Ende neemt ons mee op zee

12 October 2019, 07:43 Tom

Strip(auteur)s op de 83ste Boekenbeurs

10 October 2019, 12:15 Jasper

Grafixx EXTD. #3

9 October 2019, 21:57 Roel

Veilinghuis Bernaerts veilt opnieuw tekeningen van POM

7 October 2019, 10:19 Tom

29e editie Wilrijkse Stripdagen

5 October 2019, 09:51 Roel

Die Keure brengt Engelse vertaling van Koude Oorlog-strip

30 September 2019, 19:55 Jasper


Afscheid van twee stripmonumenten

7 October 2019, 20:32 Jasper

Nieuw hommage-album Suske & Wiske door Paul Geerts in 2020

5 October 2019, 10:18 Tom

Waarom schrijf ik?

1 October 2019, 12:31 Roel

Gratis magazine Kristof Spaey in de stripwinkel

29 September 2019, 10:24 Tom

Stripmuseum viert feest

25 September 2019, 14:55 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina