Strip Turnhout


WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

Nog tot 19 januari kun je in de Brusselse pronkbibliotheek naar de expo ‘WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez’ gaan kijken. Deprez (Binche, 1966) is al jaren werkzaam in het Franse departement Gard en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het moderne kunstenaarsboek. In de traditie van Franse Masereel combineert hij de techniek van de houtsnede met de verhalende insteek van het beeldverhaal, waar hij samen met de Belgisch-Europese groep Frémok een nieuwe richting aan heeft gegeven, bijvoorbeeld in zijn werk ‘Het Slot’ (naar Franz Kafka).

De tentoonstelling omvat ongeveer 200 werken en wordt getoond in een speciaal door de kunstenaar ontworpen scenografie. Ze is de eerste retrospectieve van deze uitzonderlijke kunstenaar. De expo geeft een overzicht van alle aspecten en periodes van het werk van Olivier Deprez : gravures, tekeningen, teksten, schilderijen, video, animatie, en natuurlijk ook strips, want dat medium blijft de fundamentele horizon van zijn multidisciplinaire experimenten. Ze toont ook de verschillende invloeden, visueel en plastisch maar ook literair en poëtisch, die Olivier Deprez blijven inspireren. Ze onderstreept ook het belang van de samenwerking met anderen. Vele werken van Deprez komen immers tot stand in dialoog met andere kunstenaars of schrijvers. Een bijzondere plaats wordt hierbij ingeruimd voor het boek en de film die hij maakte met Adolpho Avril, een outsider artist met wie Deprez reeds vele jaren samenwerkt in het kader van de gemengde workshops van ‘la S’ in Vielsalm.

De titel van de expo verwijst naar het nieuwe opus magnum van Olivier Deprez, WREK, een meertalige variatie op begrippen als “werk” en “proces”: het is een creatie in wording die eind 2020 zal verschijnen maar waarvan de Wittockiana reeds een verbluffende enscenering toont. WREK is zowel een verruiming als een verdieping van de verteltechniek in houtsneden, nu aangepast aan het digitale tijdperk en de bijhorende cultuur van remix en recyclage.

De scenografie van de tentoonstelling is opgebouwd rond de handpers die het startpunt is van het hele werk van Olivier Deprez. De ruimte die zo gecreëerd wordt zorgt voor de fusie van de verbeeldingswereld van de kunstenaar en de magie van een museum dat volledig om het boek als medium en object draait.
Curatoren: Géraldine David en Jan Baetens
Meer weten? Lees het artikel ‘Ruis, stilte, zang. Le Château d’après F. Kafka van Olivier Deprez’ door Sébastien Conard in De Witte Raaf.
12 December 2019, 09:00 Roel

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina