Strip Turnhout


Rondreizende tentoonstellingen

Onderstaande tentoonstellingen zijn beschikbaar voor de bibliotheken van de provincie Antwerpen. Wil u één van deze tentoonstellingen ontlenen, neem dan contact via stripturnhout@warande.be of 014/472.343. Op deze pagina vindt u ook de verschillende data en plaatsen waar de tentoonstellingen plaats hebben.


Graphic Poem

Wat gebeurt er als je een tekenaar en een dichter samenbrengt en hen volledige artistieke vrijheid geeft?  Dit was de denkoefening die aan de basis lag van het project ‘Graphic Poem’. De tentoonstelling geeft de antwoorden op deze vraag.

Het samengaan van woord en beeld in de kunst is zeker geen nieuw fenomeen. Al eeuwenlang vormen literatuur en poëzie een inspiratiebron voor beeldende kunstenaars en omgekeerd, en het is met deze graphic poems niet anders geweest. Dichters en tekenaars kruisten dus potlood en pen en gingen samen aan de slag. Uit beide disciplines werkten zowel gevestigde waarden als nieuw talent mee. De werken kwamen stuk voor stuk in samenwerking tot stand, want de graphic poems moesten meer zijn dan een ‘plaatje bij een praatje’. Er werd gestreefd naar een samenvloeiing van de twee disciplines die zo mogelijk een nieuwe opleverde.

De resultaten van deze kruisbestuivingen worden hier naast elkaar getoond en zo wordt duidelijk dat ze zo divers zijn als de media zelf. Elke tekenaar heeft zijn eigen stijl, elke dichter zijn eigen aanpak, en wanneer deze gecombineerd worden, blijkt dat zeer uiteenlopende werken op te leveren.

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Stripgids, Leuven Stript en de Provincie Antwerpen / Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof.


Arcadia

Arcadia, volgens Van Dale een lieflijk, bekoorlijk oord waar het heerlijk vertieren is, waar iedereen, al is het maar voor even, kan wegdromen.

Een passende naam voor een VZW die sinds 1997 strips uitgeeft, drijvend op ‘good vibes’ en een gemeenschappelijke passie voor het beeldverhaal. Het is de bedoeling van de 5 betrokken Arcadianen om op een gezonde en financieel verantwoorde manier kwalitatieve strips uit te geven die de lezer terugvoeren naar dat lieflijk oord. De ‘fun-factor’ en de wederzijdse vriendschappelijke banden tussen de medewerkers maken bovendien dat vzw Arcadia in 15 jaar is uitgegroeid tot een uniek en gemotiveerd collectief.

Arcadia gaf verschillende reeksen uit. Veel verhalen werden voor het eerst in het Nederlands vertaald, soms gesigneerd, met extra documentatie over de tekenaar, in een luxe-editie,…

Steeds uniek en nét dat tikje meer.

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Stripgids en de Provincie Antwerpen / Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof.


Apostata

In oktober 2011 verscheen het derde album ‘Argentoratum’ van de historisch stripreeks ‘Apostata’ van de Antwerpse stripauteur Ken Broeders. Het album sluit de eerste cyclus van de reeks af. In samenwerking met Broeders en Standaard Uitgeverij werkte Strip Turnhout een expo uit rond de eerste cyclus van de strip, die zich afspeelt in de nadagen van het Romeinse Rijk. De reeks vertelt de geschiedenis van het korte maar zeer turbulente keizerschap van Julianus de Afvallige of Julianus Apostata. De tentoonstelling rond ’Apostata’ debuteerde op het Strip Turnhout-festival. In een Romeins decor word je ondergedompeld in een wereld waarin liefde en haat heel dicht naast elkaar leven en krijg je een ruw overzicht van de belangrijkste momenten van de drie verschenen albums.

Tentoonstelling en boek werden gerealiseerd door Strip Turnhout, in samenwerking met Ken Broeders en Standaard Uitgeverij.


‘Odon, oorlogsdagboek van een Ijzerfrontsoldaat’

Stripauteur Ivan Adriaenssens vergaarde de voorbije jaren bekendheid met de jeugdstrip ‘Orphanimo!!’. De reeks, die hij maakte in samenwerking met Michael en Luc Vincent, werd na 12 delen beëindigd. Adriaenssens bleef echter niet bij de pakken zitten en stortte zich op zijn passie: de Eerste Wereldoorlog. Met het boek ‘Odon, oorlogsdagboek van een Ijzerfrontsoldaat’ hertekende Ivan Adriaenssens het dagboekverhaal van soldaat Odon van Pevenage. De bestseller combineert het dagboek met bijzondere tekeningen en unieke stukken uit het archief van het In Flanders Fields Museum in Ieper. Ondertussen is Ivan Adriaenssens volop aan het werk aan de opvolger van ‘Odon’ en komt er ook – in opdracht van kuststad Nieuwpoort – een oorlogsstrip aan.

De expo geeft eerst een beeld van het ‘Odon’-boek. De start wordt gegeven door een canvas waarop een portret staat van Odon. Daarna wordt in een aantal kaders het verhaal van ‘Odon’ samengevat. Het betreft hier geen originelen maar reproducties. Vervolgens loopt de tentoonstelling over op beelden uit de strip over Nieuwpoort in de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor leverde de auteur canvassen die de sfeer van het album weergeven. Daarbij zullen er nog studies op canvassen met de schoonste fragmenten uit de Nieuwpoort-strip te zien zijn.

De expo is te bekijken in volgende bibliotheken:

Bibliotheek Peer: april 2014
Bibliotheek Lommel: mei 2014
Bibliotheek Puurs: van 15 augustus tot en met 15 september 2014
Bibliotheek Kessel: tweede helft van september 2014
Bibliotheek Lier: oktober 2014
Bibliotheek Zoersel: van 1 tot 30 november 2014


Gobelijn vs Panamarenko

In deze kleine maar hoogst originele expositie schudden twee van Vlaanderens grootste artiesten mekaar de hand. In een zestal panelen wordt op zoek gegaan naar de band tussen Jef Nys, de geestelijke vader van Jommeke, en Panamarenko. Zo zal niemand kunnen ontkennen dat beiden erg veel affiniteit hebben met imaginaire vervoersmiddelen. Een levensgrote replica van de grasmobiel begeleidt deze tentoonstelling op haar reis.

Bij Jef Nys rijdt een auto op gras (grasmobiel) of vliegt een straaljager op water (straalvogel). Panamarenko laat ook al heel zijn carrière op mysterieuze wijze auto’s als de Hinkie Pinkie Prova rijden of vliegtuigen als de Aeromodeller door de lucht klieven.

U kan hier ook een educatief dossier bij deze tentoonstelling downloaden.