Strip Turnhout


Stadstekenaar

Sinds 2005 stelt Strip Turnhout vzw elk jaar een Turnhouts stadstekenaar aan. Een jaar lang besteedt die in zijn werk ruim aandacht aan Turnhout. Het kan daarbij om zowel striptekenaars, illustratoren of cartoonisten gaan. Hieronder vindt u een overzicht van de tekenaars die tot op heden Turnhouts stadstekenaar waren.


2005: Koen De Maesschalck

Een onafhankelijke jury stelde begin 2005 de Antwerpse cartoonist en illustrator Koen De Maesschalck aan als eerste Turnhouts stadstekenaar.

Koen De Maesschalck leverde een jaar lang cartoons bij de Turnhoutse actualiteit, die in verschillende media verschenen en tijdens Strip Turnhout 2005 werden tentoongesteld.

2006: Conz

In 2006 ging Conz, ondertussen bekend van strips als ‘Toen ik nog baas van de wereld was’ en ‘De tweede kus’, aande slag als Turnhouts stadstekenaar. Hij maakte de tekstloze strip ‘De slag om Turnhout’, waarin een wandeling door een mistig Turnhout centraal stond. De strip verscheen in beperkte oplage als boekje, terwijl een deel van het verhaal ook in Stripgids werd gepubliceerd.

Een alternatief Turnhouts stadslogo van de hand van stadstekenaar Pieter de Poortere. (Copyright Pieter de Poortere/Strip Turnhout)

2007: Jan van der Veken

De Gentse illustrator Jan van der Veken ontwierp in 2007 affiches voor tal van Turnhoutse verenigingen, maakte ontwerpen (onder meer voor onderleggers) en tekende een reeks Turnhoutse postkaarten. Eind 2007 kreeg hij een tentoonstelling in het Nationaal Museum van de Speelkaart. Hij ontwierp ook de eerste Turnhoutse stripmuur.

2008: Pieter de Poortere

Pieter de Poortere bracht tijdens zijn jaar als Turnhouts stadstekenaar zijn bekendste personage Boerke naar Turnhout. Hij tekende affiches voor verschillende evenementen, ontwierp een nieuw stadslogo, maakte een grote ‘Boerke’-zoekplaat die in Turnhout gesitueerd was en ontwierp een exclusief Turnhouts ‘Boerke’-kaartspel, dat door Strip Turnhout vzw en het Nationaal museum voor de speelkaart op de markt werd gebracht in een gelimiteerde oplage van 12.000 exemplaren. De lancering ging gepaard met een tentoonstelling in het museum.

2009: Serge Baeken

Serge Baeken was de eerste tekenaar uit de Turnhoutse regio die Turnhouts stadstekenaar werd. Hij maakte op scenario van zijn vader, schrijver Robert Baeken, een strip over de Turnhoutse papierstaking van 1910. De strip, 70 bladzijden lang, wordt in afleveringen gepubliceerd in het tijdschrift Stripgids.

2010: Reinhart Croon

Reinhart Croon (1971), bekend van de strips ‘Just’ en ‘Hunker Bunker’ (dat in Libelle, De Bond en Grande verschijnt), tekende tijdens zijn jaar als Turnhouts stadstekenaar ’De Tranen van Turnhout’ op scenario van Turnhoutse  schrijver Walter van den Broeck. In die strip staat het koninkrijk België op ontploffen. De koning is gevlucht naar Baarle-Nassau en kroonprins Filip vloog met zijn helikopter in allerijl naar het groothertogdom Luxemburg. Prinses Elisabeth, de tweede in lijn in de troonopvolging, wordt ontvoerd door de Royale Radicalisten. Ze brengen haar naar een onderduikadres in Turnhout waar onderduikspecialist Sandeman haar opvangt en haar een rondleiding geeft langs verdwenen en nooit gebouwde monumenten en gebouwen. De strip verscheen integraal in Stripgids 24.

2011: Lectrr

Lectrr, pseudoniem voor de 32-jarige Gentenaar Steven Degryse, is sinds begin 2011 de vaste cartoonist van de krant De Standaard én is huiscartoonist van Stripgids. Zijn werk verscheen ook in diverse binnen- en buitenlandse tijdschriften en kranten.  De cartoonist heeft zich als stadstekenaar toegelegd op het uittekenen van een mascotte voor het stripfestival Strip Turnhout, die op de meest onverwachte plaatsen in het straatbeeld opduikten.

2012: Merho

Merho werd in 2012 verkozen als laatste stadstekenaar. Hij deed zijn titel alle eer aan en werkte maar liefst vier verschillende projecten uit. Zo ontstond er een stripmuur aan JH De Wollewei en opende er een tentoonstelling rond de Kiekeboes. Verder ontwierp hij nog een kaartspel en verschillende bierviltjes die te vinden waren in de Turnhoutse cafés.

Abonnementen

Het vierde nummer van Stripgids ligt in de boekhandel en stripwinkel. Je krijgt het al mee voor amper €19,99.

Liever een abonnement zodat je Stripgids gewoon in de brievenbus valt en je bovendien kunt genieten van extra cadeaus? Een jaarabonnement van twee nummers omvat steeds een gesigneerde en genummerde prent per editie.

Kies uit verschillende formules: basis (35 euro), steun (100 euro), steun XL (250 euro, inclusief unieke prent t.w.v. 99 euro per nummer) en instellingen (45 euro). Voor buitenlandse abonnees is dit exclusief verzendingskosten.

Interesse in een abonnement? Contacteer ons door hieronder je gegevens achter te laten!

Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina