Strip Turnhout


Pascal Ory: ‘Goscinny’
Goscinny
Wie kent er Asterix niet? De strip is nu al decennia lang misschien wel de populairste reeks ter wereld. Het grote publiek zal er wellicht niet bij stilstaan dat achter de avonturen van de beroemdste Galliër de meesterlijke pen van Uderzo schuilt, maar vooral het verhaaltalent en de humor van René Goscinny.René Goscinny (1926-1977) groeit op in Argentinië en verhuist na de vroege dood van zijn vader naar New York, waar hij de oprichters van het legendarisch blad Mad ontmoet. Gedreven door zijn liefde voor de strip besluit hij naar het mekka van dit medium te gaan, België. Hij leert daar o.a. de grootmeesters Franquin, Morris en Jijé kennen. Met tekenaar Albert Uderzo publiceert hij in het weekblad Kuifje de strip ‘Hoempapa’. Dat is meteen de start van een ongelooflijke carrière, die een definitieve wending krijgt als beide heren in 1959 het baanbrekende stripblad Pilote lanceren. Daarin verschijnen al vanaf het eerste nummer de avonturen van Asterix en Obelix. De rest is geschiedenis.

In de biografie ‘Goscinny’ gaat de Franse stripjournalist (en hoogleraar aan de Sorbonne) Pascal Ory op zoek naar de kern van het leven en het werk van misschien wel de belangrijkste stripscenarist aller tijden. De Nederlandse vertaling van dit boek, die verschijnt naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van ‘Asterix’, is een gezamenlijk initiatief van uitgeverij The House of Books, het Joods Cultuur Festival van de Provincie Antwerpen en Strip Turnhout vzw.

Sluit

Stripgids is dood,
leve Stripgids!

Het nieuwe Stripgids is niet alleen dikker en groter, maar ook interessanter dan ooit tevoren. Vanaf 15 juni overal te verkrijgen, en aan een vriendelijke prijs.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina