Strip Turnhout


Recentste nummer: Stripgids 5

Op woensdag 12 juni stelden Stripgids en het Tsjechisch Centrum i.s.m. Muntpunt
het vijfde nummer van Stripgids voor.  Twee centrale gasten in deze editie maakten hun opwachting: Charel Cambré, bekend van reeksen als ‘Amoras’, ‘Jump’, ‘De Pfaffs’ enz. en de Tsjechische stripprofessor Pavel Kořínek. Samen hadden ze het over onder andere de verschillen én de gelijkenissen tussen de Tsjechische en Vlaamse-Belgische stripscène. Er werd live getekend, en verschillende animatiefilmpjes getoond.

Cambré, Tsjechië, dekolonisatie en gezonde strips

Stripgids #5 richt dus de blik naar Centraal-Europa, en mee bepaald de ongemeen florissante stripscène van Tsjechië. Onbekend maakt onbemind, zeker weten.

Twee maatschappelijk razend actuele thema’s passeren eveneens de revue: we gaan na in hoeverre oude, koloniale en racistische denkbeelden (oude) strips kleuren (en kleurden). Ook houden we de verrassende relatie tussen strips en welzijn tegen het licht. Strips lezen is gezond, dat hebben we altijd al gezegd! Centrale gast is Charel Cambré, Flanders’ finest, die met 32 pagina’s over leven en werk, familie en collega’s een scherp (zelf)portret schetst.

De spin-off

Daarnaast maakt het blad ook de staat op van de spin-off, een genre dat is overgewaaid uit de VS en duchtig in de Lage Landen wordt uitgebouwd. Maar steeds luider weerklinken vragen of in hoeverre die energie niet ten koste gaat van andere initiatieven, en hoe duurzaam dat model wel is.

En verder in dit nummer:

  • Aandacht voor Hellboy en zijn maker, Mike Mignola.
  • Er is uiteraard ook striperfgoed, met de eerste ‘groene strip’, Wipperoen.
  • Een portret van ‘De Moomins’, het ongemeen populaire Finse fenomeen.
  • De nieuwe rubriek, Rubriek Techniek, die ingaat op materiaalkennis en technieken.
  • Een interview met de Canadese stripmaker Seth, naar aanleiding van het pas verschenen “Clyde Fans”.
  • De column van Philippe Capart, over de gespannen relatie tussen strips en ‘stripmusea’.

En nog veeeel meer!

Met nieuw werk van Milan Hulsing, Cyril Pedrosa, Marc-Antoine Mathieu,Charlotte Van Hacht, Kim, Luc Cromheecke, Charlotte Peys, Maarten Vande Wiele, Charlotte Van Hacht, Gianmaria Caschetto en John Derf Backderf.

Vanaf midden juni verkrijgbaar in een stripwinkel en boekhandel bij u in de buurt. Of beter nog, neem een abonnement!
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina