Strip Turnhout


Lesbrieven

Deze lesvoorbereidingen voor het gebruik van strips in het middelbaar onderwijs werden in 2009 gemaakt door Gert Meesters en Wanne Van Hemelrijck. De auteurs concentreerden zich in deze voorbereidingen op het bestuderen van een strip als cultuuruiting, de strip om strip. Voor het gebruik van strips als instrument in functie van de leerstof verwijzen we dus terug naar onze stripfiches.

Vijf voorbereidingen  werden gemaakt in 2009 voor de Boekenbeurs in opdracht van Pinceel Stripverspreiding, de voorbereiding voor Weer over naar jou werd toegevoegd in oktober 2010 op vraag van Braakland/ZheBilding en Bries.

Gert Meesters is professor Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Rijsel. Hij onderzoekt voornamelijk  het Belgische en Franse stripverhaal. Sinds 2001 is hij ook stripcriticus voor het weekblad Knack Focus.

Wanne Van Hemelrijck studeerde Germaanse talen en Culturele studies aan de KU Leuven. Ze gaf jarenlang Nederlands en Engels aan de tweede en derde graad ASO en TSO van het Sancta-Maria-Instituut Leuven. Sinds 2012 werkt ze als zakelijk coördinator in de theatersector.

  • Philip Paquet & Adriaan Van Aken, Over naar jou. Bries, Antwerpen, €17,5 (2de druk, soundtrack inclusief)

=> download lespakket (pdf, 21 pagina’s)

=> documentaire met reacties op de dood van Mohammed Achrak

  • Judith Vanistendael, De maagd en de neger: papa en Sofie. Oog&Blik & De Harmonie, Amsterdam, €13,5

=> download lespakket (pdf, 15 pagina’s)

  • Marjane Satrapi, Persepolis. Atlas, Amsterdam, €24,95 (oorspronkelijk Franstalig)

=> download lespakket (pdf, 3 pagina’s)

=> trailer film

  • Daniel Clowes, Ghost World. Oog&Blik, Amsterdam, €15,95 (oorspronkelijk Engelstalig)

=> download lespakket (pdf, 7 pagina’s)

=> trailer van de film

=> making of van de film

  • Maaike Hartjes, Hartjes 1. Oog&Blik, Amsterdam, €9,9.

=> download lespakket (pdf, 9 pagina’s)

  • Philip Paquet, Adriaan Van Aken, Youri Van Uffelen, Weer over naar jou. Bries, Antwerpen, €17,5 (soundtrack inclusief)

=> download lespakket (pdf, 10 pagina’s)
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina