Strip Turnhout


Willy Vandersteen, de legende – door Ronald Grossey en Ron Van Riet

Willy Vandersteen (die precies 70 jaar geleden Suske en Wiske bedacht) was niet alleen één van de grondleggers van de Vlaamse strip, hij was ook één van de productiefste stripmakers aller tijden. Tijdens zijn leven verschenen 1.800 albums die zijn naam droegen. Ronald Grossey, auteur van het bekroonde boek ‘Studio Vandersteen. Kroniek van een legende 1947 – 1990′, geeft een inkijk in leven en werk van Vandersteen, en schetst de bijzondere persoonlijkheid van de Antwerpenaar. En Grossey komt niet alleen. Hij brengt Ron Van Riet mee, meer dan twintig jaar lang medewerker van Vandersteen. Hij werkte vooral aan ‘Bessy’ en ‘Robert en Bertrand’. Grossey en Van Riet schetsten zo een boeiend portret van de grootste stripmaker die Vlaanderen ooit gehad heeft.

‘Het is een wreed verhaal. Ik ben van 1913, een tijd waarin de gemiddelde leeftijd amper 35 jaar bedroeg. De werkmensen zagen zwart van de armoede en de dood had toen een andere betekenis; de mensen werden er vroeger en vaker mee geconfronteerd.
Als er een kindje stierf, bracht de kistenmaker een lijkkist van witte planken. Die kostte twintig frank. En toen ik, twee maanden te vroeg, zo goed als dood werd geboren, moet vader gedacht hebben: “Twintig frank is twintig frank, ik maak zelf en kist.” Ik was een lelijk, mager scharminkel en mijn “lijkje” paste precies in een sigarenkist van Hofnar. De kistenmaker kwam me halen en bracht me naar het Schoonselhof, het Antwerpse kerkhof. Maar onderweg ging de man een paar pinten pakken. Het moet in het tweede of derde café geweest zijn, dat ik begon te huilen…’

Met deze anekdote opent Ronald Grossey zijn boek over Willy Vandersteen. Ronald Grossey en Ron Van Riet vertellen nu, naar aanleiding van de 70ste verjaardag van Suske en Wiske, straffe en ontroerende verhalen uit het leven van Willy Vandersteen én over Studio Vandersteen.

Voor meer praktische en financiële informatie, gelieve te mailen naar info@stripgids.org.

Sluit

Stripgids is dood,
leve Stripgids!

Het nieuwe Stripgids is niet alleen dikker en groter, maar ook interessanter dan ooit tevoren. Vanaf 15 juni overal te verkrijgen, en aan een vriendelijke prijs.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina