'Iznogoedh'-tekenaar Jean Tabary overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » 'Iznogoedh'-tekenaar Jean Tabary overleden

De Franse stripauteur Jean Tabary is donderdagavond, 18 augustus 2011, overleden. De Fransman werd het meest bekend door de reeks ‘Iznogoedh’, een humoristische strip die hij tekende op scenario van René Goscinny (1926-1977). Jean Tabary werd 81 jaar.

Met de strip ‘Richard et Charlie’ debuteerde Jean Tabary in 1956 in het stripblad Vaillant. Zijn eerste bekendheid kreeg hij door de reeks ‘Totoche’, die zo succesvol was en uiteindelijk resulteerde in een eigen magazine en de nevenreeks ‘Jeannot en Corinne’, waarvan 2 albums in het Nederlands verschenen als ‘Jantje en Carina’. Nog bekender werd de Franse stripauteur met de reeks ‘Iznogoedh’, een samenwerking met ‘Asterix’-scenarist Goscinny. De humoristische strip waarin grootvizier Iznogoedh steeds weer allerhande moordpogingen verzint op kalief Haroen El-Poussah om zelf kalief te worden. Na de dood van Goscinny in 1977 zette Tabary de reeks verder. Uiteindelijk verschijnen er 27 albums van ‘Iznogoedh’ en volgde er ook nog een tekenfilm en een verfilming van de stripreeks. In 2004 kreeg Tabary een hersenbloeding. In 2008 zorgden Nicolas en Stephano, de zonen van Tabary, voor een comeback van de populaire stripreeks.