Strip Turnhout


Eerste Scriptieprijs voor de Strip

Stripgids, de oudste striporganisatie van Vlaanderen, lanceert een primeur: de Scriptieprijs voor de Strip. Steeds meer studenten en onderzoekers spitsen zich immers toe op het medium. Gereputeerde academici van zowel Nederlands- als Franstalige universiteiten en hogescholen zetelen in de jury van deze nieuwe prijskamp. De prijzen worden uitgereikt in het najaar.

Met het initiatief wenst Stripgids het academisch onderzoek naar de stripgeschiedenis, het erfgoed, de visuele grammatica, stijlen, formaten, diverse  publicatiekanalen, auteurs en hun carrières, enz. aan te moedigen. Het bekendmaken van de onderzoeksresultaten is daarbij een eveneens een belangrijke doelstelling. “Lange tijd zijn strips een wat ondergeschoven kindje in het academisch onderzoek geweest,” zegt Roel Daenen, coördinator van Stripgids. “Terwijl ze net een enorm veelzijdige en rijke bron zijn, een spiegel van de maatschappij ook. Umberto Eco, de bekende Italiaanse semioticus en schrijver, verlegde een halve eeuw geleden een grens met zijn beroemde essay over Superman. Met deze prijs willen we studenten een duwtje in de rug geven om het onderzoek over strips te verdiepen.”

De winnaar ontvangt een geldprijs van 500 euro, zijn/haar werk wordt voorgesteld in Stripgids en hij/zij krijgt de kans het te presenteren op een Stripgids Salon (of een ander evenement). Afhankelijk van de (kwaliteit van de) inzendingen kan er eventueel een 2e en een 3e running mate worden aangeduid; deze krijgen dan elk een geldprijs van 125 euro. Een vijfkoppige jury beslist over wie laureaat wordt, en over de volgorde.

Leden van de jury:

Maaheen Ahmed • UGent
Benoît Crucifix • ULiège/UCLouvain
Pascal Lefèvre • LUCA School of Arts Brussel
Gert Meesters • Université de Lille
Fabrice Preyat • Université Libre de Bruxelles
Roel Daenen • secretaris, zonder stemrecht

Zowel Nederlands-, Frans- als Engelstalige masterscripties komen in aanmerking.

Je vindt de drietalige oproep hier: Stripgids_Scriptieprijs_folder_DEF

3 April 2019, 08:29 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina