Het halfjaarlijkse Stripgids magazine boort alweer een heleboel boeiende kwesties aan. Zoals de aloude vraag of strips tot de literatuur – de Schone Letteren – behoren, of niet? En daarbovenop is er de eeuwige discussie wate en strip is, of wat niet. Wat zijn de verschillen tussen strips, graphic novels en beeldromans? En heeft dat onderscheid tussen die termen niet meer te maken met connotatie en culturele waardeoordelen dan met objectief waarneembare verschillen? Vragen troef in deze editie, waarbij een aanleiding de vaststelling is dat er steeds meer literaire werken verstript worden. Als we dat fenomeen eens onder de loep nemen, wat valt er dan op?
En verder besteden we aandacht aan het leven en werk van de Britse auteur Posy Simmonds, die begin dit jaar in Angoulême de Grand Prix kreeg. Zij laat meer dan overtuigend zien dat haar beeldromans behoren tot de literatuur.
Vragen troef in deze editie, waarbij een aanleiding de vaststelling is dat er steeds meer literaire werken verstript worden. Als we dat fenomeen eens onder de loep nemen, wat valt er dan op?
Stripgids #16 presenteert:
- Voor het editoriaal brengt Stedho een hommage aan grootmeester Moebius.
- In de rubriek Ter Illustratie tonen we het werk van Sarah Cheveau. Die gaat in haar beeldtaal op zoek naar simpliciteit en vreugde.
- Traditiegetrouw richten we zoekspot op de stripcultuur van een welbepaald land. Dit keer trekken we naar Denemarken, waar het idee van ‘Deensheid’ doorklinkt in de stripgeschiedenis van het land. Strips vieren er het land met zelfspot, maar benaderen het ook kritisch en met oog voor de historische context.
- De meeste mensen associëren houtskool waarschijnlijk met barbecue. Maar je kan er ook mee tekenen! In de Rubriek Techniek wegen we de voor- en nadelen van dit bijzondere materiaal zorgvuldig af.
- In het vorige nummer van Stripgids Magazine brachten we het eerste deel van de 50-jarige geschiedenis van Strip Turnhout / Stripgids. Nu volgt het tweede deel en derde deel, van 2006 tot en met het begin van 2024. En met een nabeschouwing die draait rond de vraag of Turnhout zich nu de striphoofdstad van Vlaanderen mag noemen (of niet).
- Onze gids doorheen de wereld is dit keer Paul Verrept, vormgever, typograaf, uitgever en auteur. Welke raad heeft hij voor de lezer?
- Welke strips heeft filosofe Griet Vandermassen in haar kast staan? Ze legt zich niet alleen in haar werk toe op genderkwesties. Ook haar stripvoorkeuren worden erdoor bepaald: “Dankzij complexe vrouwenfiguren kun je een strip op meerdere manieren lezen.”
- Voor de GRID-wedstrijd van onze collega’s van Pulp deLuxe dienden zich maar liefst 225 auteurs aan. Het woord ‘grid’ verwijst naar de ‘vakjes’ (en breder, de grafische structuur) waaruit veel strips zijn opgebouwd. In dit nummer brengen we de lezer het werk van de veertien laureaten van deze wedstrijd.
- De Lage Landen zijn niet alleen rijk aan stripmakers, ook heel wat illustratoren zitten de hele dag over hun tekentafel gebogen. Voor de reeks Ter Illustratie brengen we dit keer een bezoekje in Nijmegen bij Anat B. Carrot, auteur van onder meer Alle dagen ui en het recente Uitweg.
- Voor de Oertijd van de strip duiken we dit keer diep – héél diep – in de archieven. En schetsen een fascinerend beeld van de geïllustreerde pers in Vlaanderen in de 19e eeuw.
- Een groep tekenaars tekende en schreef een reportage over het leven in en rond het Zuidstation in Brussel. De voorbije jaren onderzochten zij de stationsbuurt en te tekenden wat ze zagen. Ze gingen in gesprek met mensen die alles in het werk stellen om de situatie voor thuislozen die in en rond het Zuidstation leven te verlichten.
- Stripfiguren en pretparken zijn vanouds een succesvolle combinatie. In een uitgebreid artikel gaan we dieper in op de pioniers en op de meest succesvolle parken anno 2024.
- Het Centrum Jan Smet bevat de grootste collectie naslagwerken over strips in Vlaanderen. Het is gehuisvest in de bibliotheek van Turnhout en werd genoemd naar de oprichter van dit blad. In elk nummer plukken we een bijzonder boek of tijdschrift uit het Centrum Jan Smet. Deze keer maken we ruimte voor vier vrouwelijke stripauteurs.
- Last but not least: het katern van Kim Duchateau. Daarin analyseert deze bekende cartoonist, stripmaker, muzikant, performer en Bronzen Adhemar-laureaat zijn leven en werk tot dusver aan de hand van zes hoofdstukken: jeugd, dada, horror, parodie, erotiek en muziek.
Technische details Stripgids Magazine nummer 16:
- In de winkel vanaf donderdag 14 november
- 152 pagina’s binnenwerk, 4 covers
- ISBN: 9789078814238
- Garengebonden
- Groot formaat: 33cm h x 22cm b
- Luxe-papier
- Verkrijgbaar in alle stripwinkels, de betere boekhandel, Fnac, Standaard Boekhandel en via stripgids.org.
- Prijs los nummer: 29,99 euro.
- Nummer 17 verschijnt midden juni 2025.