Bronzen Adhemar

De Bronzen Adhemar is de belangrijkste onderscheiding op het vlak van het beeldverhaal in Vlaanderen. De prijs, tussen 2003 en 2017 gekoppeld aan de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip, wordt sinds 1977 om de twee jaar uitgereikt. Lange tijd gebeurde dat tijdens het festival van Turnhout (de eerste drie edities jaarlijks, vanaf 1979 tweejaarlijks) en draagt de naam van een personage uit de reeks ‘Nero’ van Marc Sleen. De prijs groeide uit het magazine Stripgids en op zijn beurt groeide de ceremoniële prijsuitreiking uit tot het Turnhoutse stripfestival. 

De Vlaamse Cultuurprijzen werden in 2017 omgevormd tot de Ultimas. Los van de naamswijziging impliceerde die operatie onder meer dat de verschillende literaire disciplines voortaan werden gegroepeerd in één Ultima, die voor de Letteren. Met andere woorden, de vaste (en door de overheid gegarandeerde) regelmaat van een belangrijke prijs voor strips is voorbij. Voortaan beslist de jury ‘letteren’ of de Ultima voor de Letteren naar een stripmaker, dan wel een romancier, dichter of theatertekstauteur gaat.

Om die reden besliste Stripgids om voortaan terug autonoom de Bronzen Adhemar uit te reiken. Wat behouden blijft is een geldprijs en een tentoonstelling in de thuisbasis van Stripgids, de Warande. De geldprijs bedraagt voor de laureaat 10.000 euro. De laureaat (m/v/x) wordt sinds 2018 voor het eerst tijdens het Stripfeest in Brussel bekendgemaakt, als onderdeel van de Atomiumprijzen. Diezelfde laureaat mag het beeldje in Brussel even vasthouden, om het pas écht in ontvangst te nemen op de vernissage van de overzichtstentoonstelling in Turnhout.