Stripgids https://stripgids.org Strip Turnhout Mon, 05 Apr 2021 08:48:00 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.4 https://stripgids.org/wp-content/uploads/2019/11/cropped-favicon-32x32.png Stripgids https://stripgids.org 32 32 Nieuwe expo opent dialoog over censuur https://stripgids.org/2021/04/05/nieuwe-expo-opent-dialoog-over-censuur/ https://stripgids.org/2021/04/05/nieuwe-expo-opent-dialoog-over-censuur/#respond Mon, 05 Apr 2021 08:48:00 +0000 https://stripgids.org/?p=40965 Het bericht Nieuwe expo opent dialoog over censuur verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Nog tot 7 november 2021 buigt het Museum van de Speelkaart zich over een thema dat reeds eeuwenlang actueel is. De tentoonstelling ‘X – censuur en beeldcultuur’ bekijkt hoe censuur zowel op politiek, religieus, economisch als sociaal vlak impact heeft gehad op de heersende beeldcultuur van dat moment. De speelkaart en de strip vormen het uitgangspunt bij dit onderzoek, beide zijn als medium immers vaak blootgesteld aan verbod en censuur.

De Belgische grondwet was best vooruitstrevend in 1831: de vrije meningsuiting is gewaarborgd in dit land en censuur wordt niet getolereerd. Toch zijn er weinig abstracte concepten die de gemoederen zo hebben beroerd. De begrippen censuur en vrije meningsuiting lijken meestal lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar gaan tegelijk ook hand in hand. De tentoonstelling zoomt in op de verschillende vormen van censuur aan de hand van opmerkelijke verhalen, en doet soms doelbewust meer vragen rijzen dan antwoorden bieden.

Referentiekader

In samenwerking met onder meer Stripgids en het Turnhoutse Stadsarchief zijn uiteenlopende, hedendaagse (kunst)werken bij elkaar gebracht om parallellen te trekken tussen lokale verhalen en mondiale tendensen, tussen geschiedenis en actualiteit, tussen economie en politiek, tussen kunst en kitsch. Hoe ga je vandaag om met beelden uit het verleden die niet meer passen in een hedendaags referentiekader? Verandert de tijd je blik op wat kan en mag? Ongeacht de kwaliteit bepalen economische belangen vaak wat wel of niet getoond kan worden. Talrijke strips en beelden die nooit gepubliceerd raakten, sieren nu het ‘Salon van de Geweigerden’.

Talrijke strips en beelden die nooit gepubliceerd raakten, sieren nu het ‘Salon van de Geweigerden’

Sommige elementen in de expo zijn gebaseerd op het onlangs gepubliceerde ‘Duizend bommen en castraten’ van Jan Smet, the founding father van Stripgids. In dit lijvig levenswerk behandelt Smet bekende zaken die de media haalden, maar heeft hij eveneens aandacht voor vergeten vormen van censuur in het beeldverhaal.

Eén van ophefmakende verhalen gaat over de affiche van de tentoonstelling ‘De wereld van strips in originelen’, die in 2013 plaats vond in de lokettenzaal van het Vlaams Parlement. Als campagnebeeld kozen curatoren Jan Hoet en Dany Vandenbossche een prent van de Brusselse striptekenaar François Schuiten met een tekstballon in het Frans. Tot groot ongenoegen van Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement. Het verwijderen van de tekst leidde tot weerwerk van de deelnemende kunstenaars.

Campagnebeeld X Censuur

Participatie van het publiek

‘X – Censuur en Beeldcultuur’ is echter geen passieve tentoonstelling, ze biedt ruimte voor een dialoog, een debat. Het publiek wordt uitgedaagd om in te grijpen in de tentoonstelling, om deel te nemen, om de eigen grenzen af te tasten en zich ook te verplaatsen in het perspectief van de andere. Worden onze zeden losser of net preutser anno 2021? In hoeverre neem je zelf klakkeloos alle stereotypen over?  

De komende maanden worden bovendien drie groepen uitgenodigd voor een residentie in de tentoonstelling. Telkens nemen een cartoonist, een denker en een kunstenaar de groep mee in een creatief denkproces rond censuur. De mobiele scenografie zorgt ervoor dat de groep delen van de tentoonstelling kan herdenken en hertekenen. De ‘X’ in de titel verwijst daarmee niet enkel naar de fysieke handeling van iets doorkruisen of doorstrepen, maar ook naar de -nu nog- onbekende invullingen.

Tentoonstelling van 1 april tot 7 november 2021
Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, B-2300 Turnhout
+32 14 41 56 21 – museum.speelkaart@turnhout.be – www.speelkaartenmuseum.be 

Bekijk de reportage op RTV.

Met materiaal uit de collectie van het Museum van de Speelkaart, het Turnhoutse Stadsarchief en werk van o.a. Jan Bucquoy, Charel Cambré, Stephanie Dehennin, Frommelrommel, Jef Geys, Tom Herck, Kim Lectrr, Bert Lezy, Marvano, Jef Nys, Noortje Palmers & Jasper Declercq, Marc Sleen, Jakob Smits, Liliane Vertessen en vele anderen. Curator: Piet Van Hecke – M HKA

Het bericht Nieuwe expo opent dialoog over censuur verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/04/05/nieuwe-expo-opent-dialoog-over-censuur/feed/ 0
Charel Cambré krijgt (eindelijk) zijn Bronzen Adhemar https://stripgids.org/2021/04/02/charel-cambre-krijgt-eindelijk-zijn-bronzen-adhemar/ https://stripgids.org/2021/04/02/charel-cambre-krijgt-eindelijk-zijn-bronzen-adhemar/#respond Fri, 02 Apr 2021 21:35:43 +0000 https://stripgids.org/?p=40955 Het bericht Charel Cambré krijgt (eindelijk) zijn Bronzen Adhemar verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Charel Cambré heeft vanavond, 2 april, in de Warande in Turnhout de Bronzen Adhemar 2020 en de bijhorende cheque van 10.000 euro gekregen uit de handen van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Ook ‘stripfiguur’ Marc Van Ranst kwam de laureaat groeten op een uitreking zonder publiek en confrom de coronamaatregelen.

De uitreiking werd vorig jaar uitgesteld vanwege de tweede lockdown. Gelukkig kon ze dit keer, ondanks de ‘paaspauze’ toch doorgaan. Een opname van de livestream kunt u hier bekijken.

Samen met juryvoorzitter Jeroen Janssen bracht minister Jambon hulde aan de “Willy Vandersteen van zijn generatie” (dixit het juryrapport). Minister Jambon zei dat “strips en Vlaanderen samen gaan. De Bronzen Adhemar bekroont het oeuvre van een stripauteur. In die zin zijn het alleen de groten die de prijs verdienen”.

Op de vraag of strips ook een plaats moeten krijgen in het reglement van de nieuwe Vlaamse literatuurprijs (de Grote en de Kleine Boon) antwoordde Jambon dat daarover overleg met de initiatiefnemers moest worden gepleegd. “Strips en Vlaanderen zijn zo met elkaar verbonden dat we moeten onderzoeken of daar geen aparte prijs bijhoort”. De Bronzen Adhemar was tussen 2005 en 2016 de officiële Vlaamse cultuurprijs. Vanaf 2018 reikt Stripgids de prijs op eigen initiatief uit. Jambon beklemtoonde ook dat Literatuur Vlaanderen veel stripprojecten steunt. “Ik denk dat we er ook belang bij hebben dat er een referentiepunt ontstaat en dat we naar een meer structurele subsidiëring gaan. Het gesprek daarover moet met Literatuur Vlaanderen worden aangegaan.”

Stripgids was tot 2017 structureel erkend door Literatuur Vlaanderen. Sinds 2018 is er vooral ondersteuning van de stad Turnhout, de provincie Antwerpen en Europa. Minister Jambon voorzag in 2020 een overbruggingssubsidie die gebruikt werd voor het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip (zie hieronder)

“Strips en Vlaanderen zijn zo met elkaar verbonden dat we moeten onderzoeken of daar geen aparte prijs bijhoort”

Tentoonstelling: In het hoofd van Charel Cambré

Charel Cambré opende ook de overzichtstentoonstelling ‘In het hoofd van Charel Cambré’ in diezelfde Warande. De tentoonstelling toont originele platen uit ‘Amoras’, ‘Spring’, ‘Filip & Mathilde’ en alle andere projecten van Cambré. Ze is tot 2 mei gratis te bezoeken (reserveer je ticket online). Daarna verhuist de tentoonstelling naar het Stripmuseum in Brussel.  De catalogus verscheen bij uitgeverij Oogachtend.

Jeroen Janssen (Bronzen Adhemar 2018), Marc Van Ranst, Charel Cambré, Jan Jambon en Bart Wuyts (voorzitter Stripgids) - Foto Britt Guns-RV

Centrum Jan Smet

Tijdens de feestelijke uitreiking werd ook Jan Smet in de bloemetjes gezet. Turnhouts burgemeester Paul Van Miert maakte bekend dat het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip binnenkort zal worden omgedoopt tot ook het Centrum Jan Smet. Deze collectie van duizenden naslagwerken over strips verhuisde vorige week naar de nieuwe bibliotheek van Turnhout op de Warande-site. Stripgids schonk ook meteen het verenigingsarchief aan de stad Turnhout. Dat archief vertelt de geschiedenis van Stripgids dat in 1974 door Jan Smet werd opgericht. “Dat Turnhout zich de Vlaamse stripstad durft noemen, hebben we aan jou te danken,” zei de burgemeester. Jan Smet zei in een videoboodschap vereerd te zijn met de aandacht, “maar het hoefde allemaal niet voor mij”, zei hij.

De ironie van het lot wil dat Literatuur Vlaanderen geen subsidie wilde toekennen voor de tentoonstelling omdat economische censuur geen echte censuur is volgens het letterenfonds.

Campagnebeeld X - Censuur en Beeldcultuur

‘X – Censuur en beeldcultuur’

Stripgids werkte de voorbije maanden niet alleen aan de tentoonstelling rond Charel Cambré. In samenwerking met het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout en het Stadsarchief werd de tentoonstelling ‘X – censuur en beeldcultuur’ gebouwd. Curator Piet Van Hecke (M_hka) belicht hoe censuur zowel op politiek, religieus, economisch als sociaal vlak impact heeft gehad op de heersende beeldcultuur van dat moment. “De speelkaart en de strip vormen het uitgangspunt bij dit onderzoek, beide zijn als medium immers vaak blootgesteld aan verbod en censuur,” zegt Van Hecke.

Naast een aantal unieke originele platen van stripauteurs als Marc Sleen, Jef Nys, Kim, Lectrr, Marvano en (ja) Charel Cambré is er in de expo ook een ‘Salon der geweigerden’ ingericht. Steven Dupré (Bronzen Adhemar 2011) toonde in Stripgids#8 al zijn projecten die om commerciële redenen geweigerd werden. Censuur om economische of commerciële redenen is een apart geval, maar daarom niet minder verontrustend. De ironie van het lot wil dat Literatuur Vlaanderen geen subsidie wilde toekennen voor de tentoonstelling omdat economische censuur geen echte censuur is volgens het letterenfonds. Voer voor een vurig debat.De tentoonstelling blijft open tot 7 november. Reserveren kan hier.

Duizend bommen en castraten

Op 16 mei opent in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel ‘Duizend bommen en castraten’. Deze tentoonstelling kadert in Difference Day, de Dag van de Persvrijheid die traditioneel door de VUB en BOZAR wordt georganiseerd op 3 mei.
De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Smet dat twee maanden geleden verscheen. Dit monumentale standaardwerk oogstte niets dan lof, tot in deVolksrant en het NRC Handelsblad toe. De tweede druk ligt sinds gisteren in de winkel.
De educatieve tentoonstelling is een samenwerking tussen Uitgeverij Vrijdag en het Centrum Jan Smet – Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip. Ze blijft tot 15 mei in het Paleis voor Schone Kunsten en gaat dan op reis.

Inschrijven kan hier.

De lente van 2021 wordt dus de lente van Stripgids. En dan moet nummer 9 van ons onvolprezen tijdschrift nog komen. De verschijning ervan is voorzien in juni. Abonneer u alvast hier.

Het bericht Charel Cambré krijgt (eindelijk) zijn Bronzen Adhemar verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/04/02/charel-cambre-krijgt-eindelijk-zijn-bronzen-adhemar/feed/ 0
United Comics of Belgium https://stripgids.org/2021/04/01/united-comics-of-belgium/ https://stripgids.org/2021/04/01/united-comics-of-belgium/#respond Thu, 01 Apr 2021 17:00:19 +0000 https://stripgids.org/?p=40934 Het bericht United Comics of Belgium verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Het Belgisch Stripcentrum stelt de nieuwe tentoonstelling United Comics of Belgium  voor, een originele tentoonstelling in samenwerking met twee Belgische auteursverenigingen: AKA (Akademie van Belgische Stripauteurs) en ABDIL (Auteur.trice.s de Bande Dessinée et de l’Illustration Réuni.es).

Deze onuitgegeven tentoonstelling werpt een blik op de hedendaagse Belgische stripcreatie en illustreert de diversiteit van de stripscène
aan de hand van het werk van niet minder dan 27 auteurs! Het was de wens van de partners om in de tentoonstelling een zo representatief mogelijk beeld schetsen van de stripcreatie in 2020. Het museum gaf carte blanche aan 9 auteurs-curatoren om dit programma in de  praktijk te vertalen. Naast hun eigen, recente werk presenteren de curatoren het werk van collega’s, met ruimte voor uiteenlopende stijlen en generaties, die met mekaar in dialoog kunnen treden.

De tentoonstelling, een spiegel van de Belgische strip in 2020, wil een snapshot zijn van de creatie – borrelend, divers en veelvormig, chaotisch en vol tegenstrijdigheden, vernieuwend, beloftevol, creatief, artistiek, rijk, gevarieerd en opmerkelijk!
Elke kunstenaar presenteert een actueel project uit 2020, of het nu gaat om work in progress, een project dat nog dit jaar gepubliceerd wordt of een zijproject. De werken zijn niet alleen ongezien en actueel, maar ook meervoudig en gevarieerd: de tentoonstelling omvat installaties, digitale werken, sculpturen … 

De tentoonstelling, een spiegel van de Belgische strip in 2020, wil een snapshot zijn van de creatie – borrelend, divers en veelvormig, chaotisch en vol tegenstrijdigheden …

“Hoe ziet de stripcreatie er in België uit vandaag?” United Comics of Belgium toont dat ze veelzijdig is, en vrij van complexen. Ze kan de vorm aannemen van een vaas, van een houten huis, van een installatie in neonlampen. Ze kan een post-apocalyptische western vertellen. Ze kan gemaakt zijn in kleur of in zwart-wit, of uit een verzameling ‘traditionele’ platen bestaan. Dit alles is de stripcreatie in België, vandaag!

Liever dan beroep te doen op een externe curator werden 9 auteurs-curatoren aangewezen: Johan de Moor, Olivier Grenson, Marc Hardy, Exaheva, Noémie Marsily, Mobidic, Séraphine, Judith Vanistendael en Jana Vasiljević. Deze 9 auteurs presenteren hun eigen werk en  nodigden elk een auteur (m/v/x) uit die ze zelf als essentieel beschouwen. In overleg werden nog eens 9 auteurs toegevoegd die dit portret zonder taboes vervolledigen. In totaal worden 27 auteurs voorgesteld. De scenografie van de tentoonstelling tenslotte werd in samenspraak met het team van het BSC uitgewerkt.

Johan De Moor

Tot 26 september in het Belgisch Stripcentrum, Zandstraat 20, 1000 Brussel.
Alle info vindt u op https://united-comics-of-belgium.comics-exhibitions.be/

U kunt ook het persdossier downloaden.

Het bericht United Comics of Belgium verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/04/01/united-comics-of-belgium/feed/ 0
OPEN BRIEF. Hoezo, strips geen literaire prijzen waard? https://stripgids.org/2021/03/29/open-brief-hoezo-strips-geen-literaire-prijzen-waard/ https://stripgids.org/2021/03/29/open-brief-hoezo-strips-geen-literaire-prijzen-waard/#respond Mon, 29 Mar 2021 21:05:25 +0000 https://stripgids.org/?p=40922 Het bericht OPEN BRIEF. Hoezo, strips geen literaire prijzen waard? verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Eerder vandaag stuurden de voornaamste Vlaamse en Nederlandse stripuitgeverijen een open brief de wijde wereld in. Wij hernemen deze hieronder.

We zijn zeer blij te vernemen dat Vlaanderen er een prestigieuze nieuwe literaire prijs bij heeft: De Boon.

Er wordt een Boon voor fictie en non-fictie en een Boon voor kinder- en jeugdliteratuur uitgereikt, die telkens 50.000 EUR bedraagt.
Een fantastisch initiatief, maar we willen toch op een pijnlijke lacune wijzen.  Door een technische bepaling in het reglement (via de NUR-codes, cfr infra) worden strips en graphic novels uitgesloten van deelname.

Als uitgever zien we dus dat onze auteurs niet kunnen meestrijden voor deze prijzen, en dat begrijpen we niet. Jaarlijks verschijnen meer dan voldoende kwalitatieve, spannende, diepgravende, sociaal-relevante en kunstzinnige strips en graphic novels, die hun voet kunnen zetten naast de titels die momenteel wel in aanmerking komen voor beide Boon-categorieën; fictie/non-fictie en kind/jeugd. Onze boeken worden verkocht via dezelfde verkoopkanalen en worden gekocht door dezelfde kwaliteits-zoekende lezers. De algemene aanvaarding van strips en graphic novels als een volwaardig literair medium is intussen al enkele decennia in de maatschappij doorgedrongen, maar dus helaas nog niet tot de commissie waar dit reglement werd samengesteld.

Door deze technische NUR-kunstgreep wordt het de Boon-jury’s dus onmogelijk gemaakt om onze titels op hun literaire waarde te beoordelen, en ze al dan niet tot een Boon-longlist of shortlist toe te laten.

Door een technische bepaling in het reglement (via de NUR-codes) worden strips en graphic novels uitgesloten van deelname.

We vragen dan ook dringend aan de organisator van de Boon om uitgevers ook toe te laten boeken met Nur-codes 360-363 in te sturen ter beoordeling. En zo het oordeel of deze titels dan eventueel op een longlist of shortlist terecht komen, over te laten aan de competentie van de respectievelijke jury’s. De boeken die voor de prijzen in aanmerking komen, dienen voor het eerst te zijn uitgegeven tussen 1 november van het voorgaande jaar (2020) en 31 oktober van het lopende jaar (2021). Titels die tussen 1 november en de voorjaarsaanbiedingen uitkomen, moeten uiterlijk 1 april 2021 aangemeld worden. Zonder een snelle aanpassing van het reglement vallen auteurs zoals Enzo Smits/Ward Zwart, Ben Gijsemans, Ephameron voor deze editie al uit de boot.

Wij hopen via de pers (waar gelukkig wel breed steun en kennis van het stripmedium aanwezig is) met deze oproep de aandacht te vestigen op deze merkwaardige situatie, en ze alsnog om te keren.

Bruegel - de spreekwoorden

Voor mensen als Ward Zwart, Enzo Smits, Ben Gijsemans, Brecht Vandenbroucke, Judith Vanistendael, Simon Spruyt, Brecht Evens, Wouter Mannaert en Aimée de Jongh en vele anderen zou een uitsluiting tot deelname aan de Boon-prijzen een ronduit gênante miskenning zijn van hun status als zowel commercieel als kritisch succesvol auteur.

Stripuitgeverijen Bries, Oogachtend, Standaard, Scratch, Sherpa en L

NUR-codes

NUR staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling en is een driecijferige code die het onderwerp van het boek weergeeft
Het reglement van De Boon weerhoudt enkel bepaalde NUR-codes: 300, 310, 320, 330, 340, 350 (fictie en nonfictie) en 200, 210, 240, 270, 280, 290  (kinder-  en jeugdliteratuur). Strips worden uitgesloten, want die vallen onder de literaire NUR-codes:

360 Strips algemeen
361 Strips voor algemeen publiek (8-80 jaar)
362 Strips voor kinderen (geen informatieve strips)
363 Realistische strips voor volwassenen
364 Geschiedkundige strips
265 Informatieve stripverhalen (< 12 jaar)
366 Informatieve stripverhalen (> 12 jaar)

Het bericht OPEN BRIEF. Hoezo, strips geen literaire prijzen waard? verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/03/29/open-brief-hoezo-strips-geen-literaire-prijzen-waard/feed/ 0
Kijktip: Josep https://stripgids.org/2021/03/27/kijktip-josep/ https://stripgids.org/2021/03/27/kijktip-josep/#respond Sat, 27 Mar 2021 10:30:13 +0000 https://stripgids.org/?p=40909 Het bericht Kijktip: Josep verscheen eerst op Stripgids.

]]>

In Frankrijk wist de animatiefilm ‘Josep’ tussen twee lockdowns door 170.000 mensen naar de bioscoop te lokken. En recent sleepte de prent de César voor beste animatiefilm in de wacht. Een kijktip, denken wij dan.

Februari 1939. Compleet overweldigd door de grote stroom Spaanse vluchtelingen die het regime van Franco ontvluchten, brengt de Franse overheid hen in allerijl onder in concentratiekampen. Er is amper iets voorzien en de vluchtelingen bouwen noodgedwongen zelf schamele barakken en voeden zich met hun eigen paarden. Tientallen sterven door het ontbreken aan hygiëne en proper water. Gescheiden door prikkeldraad ontstaat een vriendschap tussen twee mannen. De ene is een bewaker, de ander Josep Bartolí, verzetsstrijder en tekenaar.

Een indrukwekkende animatiefilm die in een unieke stijl het waargebeurde verhaal vertelt van Josep Bartolí, verzetsstrijder en tekenaar die tijdens het dictatoriale regime van Franco terechtkomt in een concentratiekamp in Frankrijk.

Een indrukwekkende animatiefilm die in een unieke stijl het waargebeurde verhaal vertelt van Josep Bartolí, verzetsstrijder en tekenaar die tijdens het dictatoriale regime van Franco terechtkomt in een concentratiekamp in Frankrijk. De film is het regiedebuut van Aurélien Froment, die als de cartoonist Aurel naam maakte voor Le Monde en Le Canard ­enchaîné. Hij ging voor een stijl die zeer sterk de tekeningen van Bartolí eer aandoet, maar er toch een cartooneske versimpeling van maakt. Het is de knappe animatie die de ­kijker op sleeptouw neemt: Aurel weet te vertrouwen op de kracht van het beeld. 

Josep - still

Pers: “Een poëtische oorlogsfilm die opvalt door zijn expressieve animatie.” ★★★ – De Morgen
“Even aangrijpend en even onvergetelijk als Persepolis en Waltz With Bashir.” ★★★★ – Humo

Te huur op Mylum.tv, Sooner, Proximus, Dalton.be

Het bericht Kijktip: Josep verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/03/27/kijktip-josep/feed/ 0
Fintro lanceert drie nieuwe cultuurprijzen https://stripgids.org/2021/03/26/fintro-lanceert-drie-nieuwe-cultuurprijzen/ https://stripgids.org/2021/03/26/fintro-lanceert-drie-nieuwe-cultuurprijzen/#respond Fri, 26 Mar 2021 08:49:32 +0000 https://stripgids.org/?p=40900 Het bericht Fintro lanceert drie nieuwe cultuurprijzen verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Een positief signaal in deze sombere tijd voor de cultuursector: met de Fintro Prijzen supporting young artists worden er in een klap drie nieuwe prijzen gecreëerd die zich specifiek richten tot jonge kunstenaars. Het gaat om een van de hoogste bedragen die in België ooit voor cultuurprijzen werden samengebracht: er zal jaarlijks maar liefst 76.000 euro verdeeld worden, over drie categorieën. Ook stripmakers komen in aanmerking!

Er komt een Fintro supporting young artists prijs voor Literatuur, voor Beeldende kunsten en Fotografie en voor Film, Dans en Theater. De leeftijdsgrens voor deelname is 32 jaar. 

Volgens Luc Keppens, CEO van Fintro, sluit dit nieuwe initiatief naadloos aan bij de maatschappelijke rol van de bank. “De cultuursector vaart vandaag door heel woelig water”, aldus Luc Keppens. “Onze theaters, musea, filmindustrie zijn in moeilijkheden. Het is extra pijnlijk voor jonge, beginnende kunstenaars die hun boekproject, hun choreografie, hun eerste tentoonstelling uitgesteld of geannuleerd zien worden als gevolg van de pandemie. Het is belangrijk dat niet alleen de overheid maar ook particuliere initiatieven de kunstwereld ondersteunen.  We willen hoop en positieve energie geven voor de toekomst.”

‘Kunstenaars zorgen voor verbinding in de maatschappij. Ze zorgen voor nieuwe perspectieven, voor creativiteit, voor diversiteit, voor menselijke warmte.  Dat zijn waarden die we als bank actief willen ondersteunen.’  Luc Keppens, CEO Fintro

 

“Het is belangrijk dat niet alleen de overheid maar ook particuliere initiatieven de kunstwereld ondersteunen.  We willen hoop en positieve energie geven voor de toekomst.”

Initiatiefnemer voor deze nieuwe cultuurprijzen is schrijver Toni Coppers. Hij werkte de afgelopen maanden aan de organisatie en het samenstellen van de verschillende jury’s en ambassadeurs.

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, beeldend kunstenaars Hans Op de Beeck en Koen Vanmechelen, schrijver Jeroen Olyslaegers, cineasten Jean-Pierre en Luc Dardenne en actrice en theatermaakster Sachli Gholamalizad zullen dit initiatief de nodige weerklank geven.

Coppers: “We willen er oprecht voor zorgen dat het niet alleen om een wedstrijd gaat. De uiteindelijke winnaar moet onze cultuursector in het algemeen zijn en al die jonge, veelbelovende kunstenaars en artiesten. We gaan hen niet alleen een flinke duw in de rug geven maar hen ook aanmoedigen om hun passie als schrijver, scenarist, danser, schilder of beeldhouwer ten volle te kunnen verderzetten en niet op te geven. Om ook in deze tijden schoonheid te blijven creëren.”

Dagobert Duck

Meer community dan competitie

Die nadruk op de cultuursector in zijn geheel weerspiegelt zich ook in de aanpak van de nieuwe prijzen. Kandidaten kunnen zich namelijk niet zelf nomineren. De organisatie doet de komende maanden een appel op het brede netwerk van culturele organisaties en instellingen, op musea en academies en op de gespecialiseerde pers om kandidaten voor te dragen. In juni en september komen de jury’s samen om de laureaten te kiezen. De uitreiking op donderdag 21 oktober moet dan een feestelijke cultuuravond worden.

Welke jonge schrijver of scenarist, welke kunstenaar of regisseur, welke fotograaf, danser of choreograaf springt er volgens u uit? Van wie kunnen we nog grootse dingen verwachten? Wie verdient dubbel en dwars een dergelijke erkenning? Stuur uw nominatie met een -korte- motivering naar prixfintroprijs@fintro.be of vul het inschrijfformulier in en help om jonge, veelbelovende kunstenaars een flinke duw in de rug te geven. Opgelet, kandidaten kunnen zich namelijk niet zelf nomineren.

Het bericht Fintro lanceert drie nieuwe cultuurprijzen verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/03/26/fintro-lanceert-drie-nieuwe-cultuurprijzen/feed/ 0
Save the date: X – Censuur en Beeldcultuur https://stripgids.org/2021/03/21/save-the-date-x-censuur-en-beeldcultuur/ https://stripgids.org/2021/03/21/save-the-date-x-censuur-en-beeldcultuur/#respond Sun, 21 Mar 2021 19:47:21 +0000 https://stripgids.org/?p=40880 Het bericht Save the date: X – Censuur en Beeldcultuur verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Waarom was de grondwet van het prille België zo revolutionair? Hoe zette kunstenaar Jan Bucquoy Mao in zijn onderbroek? Hoeveel bloot is té bloot voor Instagram? Worden onze zeden losser of net preutser anno 2021? Verandert de tijd je eigen blik op wat kan en wat mag? Is humor altijd grappig? Staan censuur en vrije meningsuiting pal tegenover elkaar?

Weinig onderwerpen doorheen de geschiedenis hebben de gemoederen zo beroerd als het concept ‘censuur’. Ook speelkaarten en strips zijn vaak het onderwerp van verbod en protest geweest, nu nog. Met de gloednieuwe expo X, Censuur en Beeldcultuur slaan Stripgids en het Museum voor de Speelkaart de handen in elkaar voor een breed onderzoek naar dit fenomeen.

Hoe ga je vandaag om met beelden uit het verleden die niet meer passen in een hedendaags referentiekader? Hoe proberen overheid en religie al eeuwenlang de goede (?) zeden te bewaren?

X confronteert en verbindt. De expo brengt uiteenlopende (kunst)werken samen om overeenkomsten te zoeken tussen lokale verhalen en wereldwijde fenomenen, tussen geschiedenis en actualiteit, tussen economie en politiek, tussen kunst en kitsch. Hoe ga je vandaag om met beelden uit het verleden die niet meer passen in een hedendaags referentiekader? Hoe proberen overheid en religie al eeuwenlang de goede (?) zeden te bewaren? Hoe bepalen economische belangen wat wel en wat niet getoond kan worden?

X biedt geen antwoorden, maar vragen. Het daagt de bezoeker uit om de eigen grenzen af te tasten, maar ook om de rollen om te draaien en zich te verplaatsen in het perspectief van “de ander”.

X, legt niet het zwijgen op, maar maakt expliciet plaats voor dialoog. Tot drie maal toe wordt een groep uitgenodigd voor een residentie in de tentoonstelling. Telkens nemen een cartoonist, een denker en een kunstenaar de groep mee in een creatief denkproces rond censuur. De resultaten van die sessies gaan deel uitmaken van de expo.

Cover Duizend bommen en castraten (c) Kim

Met materiaal uit de collectie van het Museum van de Speelkaart, het Turnhoutse Stadsarchief en werk van o.a. Jan Bucquoy, Charel Cambré, Stephanie Dehennin, Frommelrommel, Jef Geys, Tom Herck, Kim, Lectrr, Bert Lezy, Marvano, Jef Nys, Noortje Palmers & Jasper Declercq, Marc Sleen, Jakob Smits, Liliane Vertessen en vele anderen.

Curator: Piet Van Hecke (M HKA)

Praktisch
Programma

In de marge van de tentoonstelling organiseert het museum activiteiten naargelang de coronamaatregelen van dat moment. Binnenkort meer info.

Openingsuren:

Dinsdag tot vrijdag 10 tot 17 uur
Zaterdag en zondag: 11 tot 17 uur
Gesloten op maandag
Toegang:

5 euro – kortingstarief: 3 euro – jonger dan 18 jaar: gratis
Combiticket met het Taxandria- en het Begijnhofmuseum: 7,50 euro
Houders van de Belgische museumpas: gratis
Prijs museumpas: 59 euro
Het is nodig om je bezoek vooraf te reserveren.Ook de meest recente huisregels in verband met het coronavirus vind je hier terug.

Nationaal Museum van de Speelkaart
Druivenstraat 18
B-2300 Turnhout,
+32 14 41 56 21
museum.speelkaart@turnhout.be

Volg het museum op Facebook en Instagram via ‘Musea Turnhout’
https://speelkaartenmuseum.turnhout.be/x-censuur-en-beeldcultuur 

Het bericht Save the date: X – Censuur en Beeldcultuur verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/03/21/save-the-date-x-censuur-en-beeldcultuur/feed/ 0
De Vleesvrije Stad (in 10 jaar) https://stripgids.org/2021/03/19/de-vleesvrije-stad-in-10-jaar/ https://stripgids.org/2021/03/19/de-vleesvrije-stad-in-10-jaar/#respond Fri, 19 Mar 2021 05:32:06 +0000 https://stripgids.org/?p=40866 Het bericht De Vleesvrije Stad (in 10 jaar) verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Hoe willen we in de toekomst met andere dieren omgaan? ‘De vleesvrije stad (in 10 jaar)’ is een actueel en tegendraads boek met beeldverhalen van 17 tekenaars en schrijvers. Gemaakt in het afgelopen Corona-jaar, rondom een gedurfd en hoopvol toekomstperspectief: een wereld zonder dierenuitbuiting.

Tekenaars met een missie

Begin vorig jaar zou Mark Schalken een lezing geven over dierenrechten en kunst. Toen dat vanwege corona niet doorging, benaderde hij verwante tekenaars en schrijvers: zullen we een boek maken over dit actuele onderwerp? Met getekende verhalen kunnen we een visueel, uitdagend toekomstbeeld oproepen voor een breed publiek.

Zij organiseerden het project vanuit het Huis van Betekenis, podium voor tekencultuur in Utrecht. Fondsen waren enthousiast en gaven geld: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Pictoright Fonds, en de Iona Stichting.

Vanaf de zomer kwam de groep met 17 mensen bij elkaar – eerst écht en dan via Zoom. Ze bedachten een getekend stappenplan: tien jaren in tien beeldverhalen. En ze gingen aan de slag: jong tekentalent en ervaren stripmakers, geholpen door schrijvers en filosofen die meedachten.

Kunnen we vervolgens betere relaties opbouwen – met andere dieren, met de aarde en met onszelf?

Stel je voor…

Stel je voor: over tien jaar is heel Nederland gestopt met het eten van vlees en is het gedaan met de dierenindustrie. Met dit visioen voor ogen maakten we verhalen met vele hoofdrolspelers. Van een Brusselse politica tot een kip in Paramaribo. Tien verhalen over tien jaren en evenzovele dilemma’s. Stadse actievoerders, veeboeren die stoppen, het offerfeest, een rechtszaak tegen een slachthuisdirecteur, de vraag hoe je dieren burgerrechten geeft. Het lukt allemaal niet zonder slag of stoot. Maar stapsgewijs blijken we de dierenuitbuiting te kunnen stoppen. Kunnen we vervolgens betere relaties opbouwen – met andere dieren, met de aarde en met onszelf? In het slotverhaal (van Stripschapprijs-winnaar Typex) ontmoeten we de bejaarde Greta Thunberg en haar kater Sjors. Hoe vergaat het hen in 2084?

De Vleesvrije Stad

De dummie is af!

Na driekwart jaar hard werken zijn alle verhalen nu af. Het subsidie-geld is ook op. Maar het tussendoel is bereikt: een kloeke dummie met een mix van toegankelijke strips en experimentele beeldverhalen.

Om hiervan het boek te maken waarvan ze dromen – en een breed publiek te bereiken – hebben ze nu jouw support nodig.
Doneer via Voordekunst.nl en maak dit boek mee werkelijkheid. Alle info vind je op https://www.voordekunst.nl/projecten/11837-de-vleesvrije-stad-in-10-jaar/

Onze gewaardeerde collega’s van Pulp deLuxe publiceerden een interessant artikel over het project, zie https://www.pulpdeluxe.be/grensgebied-vleesvrije-stad/ 

Het bericht De Vleesvrije Stad (in 10 jaar) verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/03/19/de-vleesvrije-stad-in-10-jaar/feed/ 0
De Tamboer van Borodino https://stripgids.org/2021/03/18/de-tamboer-van-borodino/ https://stripgids.org/2021/03/18/de-tamboer-van-borodino/#respond Thu, 18 Mar 2021 06:00:55 +0000 https://stripgids.org/?p=40846 Het bericht De Tamboer van Borodino verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Met De tamboer van Borodino trekken we naar het barre oosten. Simon Spruyt neemt je mee op
een veldtocht naar Rusland, in het spoor van Vincent Bosse, een tamboer in het Franse keizerlijke
leger. Wie Simon Spruyt zegt, zegt tekeningen om duimen en vingers van af te likken!

Vincent weet zeker dat de keizer naar hem heeft gelachen. Iedereen lacht naar hem. Met zijn engelensmoeltje is de jonge tamboer een eenzaam lichtpuntje te midden van de waanzin van Napoleons catastrofale Russische veldtocht. Een schijnbaar laatste restje onschuld, dat door zijn omgeving gekoesterd en beschermd wordt,
terwijl het grootste leger dat de wereld ooit gezien heeft, verder zijn ondergang tegemoet marcheert.

“Het tekenwerk voelde een beetje als een synthese tussen Junker, Papa Zoglu en Bouvaert. Het ‘realisme’ van Bouvaert, de stilering van Junker en de waterverf van Papa Zoglu. Ik heb me kunnen uitleven.”

Simon Spruyt over De tamboer van Borodino: ”Met De tamboer van Borodino ga ik dieper in op de vraag of er zoiets kan bestaan als individuele onschuld te midden van een waanzinnige crisis zoals Napoleons Russische veldtocht. Wat kan onschuld betekenen in een situatie waarin moraliteit het moet afleggen tegen overleven? Het is een universeel thema waar we ons allemaal wel iets bij kunnen voorstellen, al manifesteert het zich meestal niet zo extreem. […] Het tekenwerk voelde een beetje als een synthese tussen Junker, Papa Zoglu en Bouvaert. Het ‘realisme’ van Bouvaert, de stilering van Junker en de waterverf van Papa Zoglu. Ik heb me kunnen uitleven.”

Simon Spruyt (c)

Le Lombard | HC | 128 pagina’s | € 27,95
U kunt een interview met Simon Spruyt – die even deel uitmaakte van de Stripgids-redactie – nalezen via deze link.

Het bericht De Tamboer van Borodino verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/03/18/de-tamboer-van-borodino/feed/ 0
Dubbelexpo Impressed by Plantin & Papieren Stad https://stripgids.org/2021/03/17/dubbelexpo-impressed-by-plantin-papieren-stad/ https://stripgids.org/2021/03/17/dubbelexpo-impressed-by-plantin-papieren-stad/#respond Wed, 17 Mar 2021 16:38:30 +0000 https://stripgids.org/?p=40836 Het bericht Dubbelexpo Impressed by Plantin & Papieren Stad verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Op haar hoogtepunt was de Officina Plantiniana, de Plantijnse uitgeverij, een komen en gaan van talent. Ook vandaag blijft de Officina inspireren. Het Museum Plantin-Moretus engageerde in 2020 verschillende kunstenaars om nieuw werk te maken, geïnspireerd op zijn collecties en de actualiteit. De creaties zijn vanaf zaterdag 13 maart te zien in de expo Huis vol creatief talent.

Deze expo toont het resultaat van drie projecten: Impressed by Plantin, The Print Project en Papieren Stad. In de projecten Impressed by Plantin en The Print Project stond de collectie houtblokken centraal. In Papieren Stad zetten 5 jonge kunstenaars de traditie van de Officina Plantiniana verder, het vastleggen van de stad Antwerpen en haar bewoners.

Met zijn rijke collectie tekeningen en prenten behoort het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus tot de 50 belangrijkste ter wereld.

Indrukwekkende collectie houtblokken

Het Museum Plantin-Moretus bewaart 14.000 houtblokken. Stuk voor stuk meesterlijk in hout uitgesneden tekeningen. Plantijn gebruikte ze om zijn drukwerk te illustreren. Acht Antwerpse kunstenaars gingen hiermee aan de slag. Het creatieproces van Stephanie Specht, Charlotte Dumortier & Karen Spiessens, Eltipo, Jasper van Gestel, Axel Goossens en Flor en Ludovik van Atelier 11 kon het publiek een jaar lang volgen op de sociale media van het museum. Het Museum Plantin-Moretus onthult in deze dubbelexpo de creaties van deze ambassadeurs voor het eerst.

Ook de 20 vormgevers van The Print Project lieten zich inspireren door de houtsneden en ontwierpen een unieke print. De prints werden in december als timed open edition online verkocht.

Plantin-Moretus (c) Victoriano Moreno

Antwerpen 2020 door de ogen van 5 jonge grafische kunstenaars

Met zijn rijke collectie tekeningen en prenten behoort het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus tot de 50 belangrijkste ter wereld. Binnen zijn verzameling tekeningen en prenten bestaat een lange traditie van de iconografie van Antwerpen en portretten. Het museum vroeg aan 5 jonge kunstenaars om het Antwerps straatbeeld in het bijzondere jaar 2020 op papier te zetten.  

Adriaan Marin, Emma Verhulst, Imge Özbilge, Jordi Santiago Evans en Toon Verbraeken creëerden tekeningen en prenten geïnspireerd op vragen als: Hoe ervaar ik de stad in verandering? Word ik geboeid door architectuur of stedelijke infrastructuur of zijn het juist de mensen die me aanspreken?

Tijdens de expo kijken bezoekers door de ogen van deze 5 jonge makers naar de stad Antwerpen en haar bewoners anno 2020.

Praktisch

Huis vol creatief talent
Dubbelexpo Impressed by Plantin & Papieren Stad
Van zaterdag 13 maart 2021 tot en met zondag 11 april 2021
Open dinsdag t/m zondag, 10-17 uur. Uitzonderlijk open op Paasmaandag 5/4
Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen

https://www.museumplantinmoretus.be/nl 

Het bericht Dubbelexpo Impressed by Plantin & Papieren Stad verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/03/17/dubbelexpo-impressed-by-plantin-papieren-stad/feed/ 0
Uitreiking Bronzen Adhemar 2020 (volg de LIVESTREAM) https://stripgids.org/2021/03/15/uitreiking-bronzen-adhemar-2020-volg-de-livestream/ https://stripgids.org/2021/03/15/uitreiking-bronzen-adhemar-2020-volg-de-livestream/#respond Mon, 15 Mar 2021 19:00:07 +0000 https://stripgids.org/?p=40888 Het bericht Uitreiking Bronzen Adhemar 2020 (volg de LIVESTREAM) verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Beter laat dan nooit. De winnaar van de Bronzen Adhemar 2020, Charel Cambré, zal dan toch het bronzen beeldje van de zoon van Nero in de lucht mogen steken. Normaliter had de feestelijke huldiging in september moeten plaatsvinden, maar het venijnige virus stak daar een stokje voor. Op 2 april 2021 wordt de prijs dan toch uitgereikt door Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Charel Cambré is de 23ste laureaat van de Bronzen Adhemar, de belangrijkste prijs die een stripauteur in Vlaanderen kan winnen. De prijs bestaat al sinds 1978 en is een initiatief van Stripgids.

De uitreiking zal live plaatsvinden in cultuurhuis de Warande in Turnhout, maar zonder publiek. Roel Daenen, hoofdredacteur van Stripgids, zal de avond in goede banen leiden. Stripgids-voorzitter Bart Wuyts blikt terug op een woelig jaar en kijkt naar de toekomst, Jeroen Janssen, de winnaar van 2018 en voorzitter van de jury, zal een laudatio houden en de door Charel Cambré als levende stripfiguur vereeuwigde Marc Van Ranst heeft ook beloofd langs te komen om met Charel Cambré een ellebooggroet uit te wisselen.

Charel Cambré is de 23ste laureaat van de Bronzen Adhemar, de belangrijkste prijs die een stripauteur in Vlaanderen kan winnen.

Hulde aan Jan Smet

Stripgids en de stad Turnhout willen van de gelegenheid gebruik maken om hulde te brengen aan Jan Smet. De founding father van Stripgids publiceerde onlangs zijn levenswerk over censuur in de strip: ‘Duizend bommen en castraten’. Reden genoeg voor een feestje. Uitgever Rudy Vanschoonbeek zal hulde brengen aan Jan Smet en de Turnhoutse burgemeester Paul Van Miert heeft ook nog een verrassing in petto.

Iedereen kan de uitreiking live volgen via deze link
Inschrijven is niet nodig.

Wie de tentoonstelling wil bezoeken, kan dat vanaf 3 april tot 2 mei 2021. Vooraf inschrijven en een tijdslot kiezen is wel de boodschap. Meer over de expo + reservering: klik hier.

Het bericht Uitreiking Bronzen Adhemar 2020 (volg de LIVESTREAM) verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/03/15/uitreiking-bronzen-adhemar-2020-volg-de-livestream/feed/ 0
Animatiereeks Boerke volgt Winteruur op https://stripgids.org/2021/03/11/animatiereeks-boerke-volgt-winteruur-op/ https://stripgids.org/2021/03/11/animatiereeks-boerke-volgt-winteruur-op/#respond Thu, 11 Mar 2021 20:52:09 +0000 https://stripgids.org/?p=40820 Het bericht Animatiereeks Boerke volgt Winteruur op verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Vanaf maandag 29 maart komt er iets nieuws als ‘afsluiter’ van de Canvas-avond: vier keer per week volgen we de avonturen van de universele loser Boerke in de gelijknamige animatiereeks, gebaseerd op de cartoons van Pieter De Poortere.

In de nacht van 27 op 28 maart schakelen we over naar het zomeruur. Dat betekent meteen ook het einde van het zesde seizoen van Winteruur met Wim Helsen. Vanaf maandag 29 maart komt er iets helemaal anders als  ‘afsluiter’ van de Canvas-avond: vier keer per week volgen we de avonturen van de universele loser Boerke in de gelijknamige animatiereeks, gebaseerd op de cartoons van Pieter De Poortere.

De charmante antiheld Boerke, herkenbaar aan zijn grote snor, is nu eens boer of piraat en dan weer ridder of astronaut. Maar welke rol hij ook speelt, altijd loopt het verkeerd af, tot plezier van de kijker. De kleinmenselijke tekortkomingen en zwaktes van Boerke maken hem heel herkenbaar, zodat we naast leedvermaak toch ook vaak medelijden en sympathie voor hem hebben.

Maar welke rol hij ook speelt, altijd loopt het verkeerd af, tot plezier van de kijker.

Boerke is een reeks van De Hofleveranciers, de animatie gebeurde door Fabrique Fantastique. De muziek werd speciaal gecomponeerd en ingespeeld door Flip Kowlier. De stemmen zijn van Jos Dom (Boerke), Maaike Cafmeyer (vrouwelijke rollen) en Han Coucke (mannelijke rollen).

Er zijn 52 afleveringen van Boerke. Elke aflevering duurt ongeveer twee minuten en bevat drie grappen die thematisch gebundeld zijn. Dat gemeenschappelijke thema kan gaan van milieuproblematiek, over kunst en film tot sprookjes en nog zo veel meer.

Boerke: van maandag tot donderdag omstreeks 23.00 uur, vanaf maandag 29 maart. De reeks is vanaf de start op Canvas meteen integraal beschikbaar via VRT NU. En om het helemaal af te maken verschijnt op 31 maart Boerke Ontgoocheld. Kijken maar, en daarna naar de stripwinkel! 

Boerke (c) Pieter De Poortere

Het Boerke in elk van ons

Dat de avonturen van Boerke altijd fout aflopen, heeft alles te maken met zijn naïviteit, egocentrisme, ijdelheid en onhandigheid, zowel op praktisch als op sociaal vlak. Boerke heeft er geen idee van wat sociaal wenselijk gedrag is en hoe de maatschappij in elkaar zit. Hij bekijkt onze wereld als het ware als een alien. Hij begint elke onderneming met de beste bedoelingen, maar de zaken draaien telkens anders uit dan hij had gehoopt of verwacht. Ondanks zijn vele menselijke tekortkomingen voelen we als kijker toch sympathie voor Boerke en kunnen we ons met het personage identificeren, want er zit een Boerke in elk van ons.

Boerke is in de voorbije 20 jaar geëvolueerd van een Vlaams keuterboertje naar een universeel personage, dat verschillende rollen speelt en kan terechtkomen in eender welke situatie en locatie. Maar hij blijft altijd herkenbaar aan zijn ronde hoofd en zijn kenmerkende snor. En natuurlijk loopt het uiteindelijk altijd fout af. Maar tegen de volgende grap is Boerke dat alweer vergeten en loopt hij opnieuw recht in zijn ongeluk. 

Het bericht Animatiereeks Boerke volgt Winteruur op verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/03/11/animatiereeks-boerke-volgt-winteruur-op/feed/ 0