Stripgids https://stripgids.org Strip Turnhout Wed, 23 Sep 2020 08:14:38 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 https://stripgids.org/wp-content/uploads/2019/11/cropped-favicon-32x32.png Stripgids https://stripgids.org 32 32 Expo ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’ https://stripgids.org/2020/09/23/expo-comes-over-schaduw-en-stilte/ https://stripgids.org/2020/09/23/expo-comes-over-schaduw-en-stilte/#respond Wed, 23 Sep 2020 08:14:38 +0000 https://stripgids.org/?p=39893 Het bericht Expo ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Didier Comès is een van de belangrijkste auteurs van de Belgische striptekenkunst, een meester in het zwart-wit en de fantasie. Het BELvue Museum in Brussel wijdt nu een overzichtstentoonstelling aan zijn indrukwekkende oeuvre.

Hij genoot begin jaren ’80 van een overweldigend succes met een grafische roman, De dorpsgek van Schoonvergeten (‘Silence’), die zijn stempel drukte op een hele generatie lezers. Het verhaal van deze dorpsgek, een doofstomme die uitgebuit wordt door de landeigenaren van Schoonvergeten (‘Beausonge’) en wie tot bewustzijn zal worden gebracht door een heks, is onlosmakelijk verbonden met de persoon van Comès. Thema’s in zijn werk zijn met name alle vormen van afwijzing, uitsluiting en gewelddaden, stedelijk of op het platteland.

Als ‘meester der stilte’ liet Comès in 2013 het leven, zonder ooit de eer te hebben gehad van een grote Brusselse tentoonstelling. Dankzij de schenking van het complete artistieke patrimonium van Comès aan de Koning Boudewijnstichting, kan men nu zijn werk ontdekken of herontdekken via uitsluitend ‘stille’ planken en een scenografie aangepast aan de locatie.

Thema’s in zijn werk zijn met name alle vormen van afwijzing, uitsluiting en gewelddaden, stedelijk of op het platteland.

(c) Didier Comès

Originelen van Corto Maltese, de beroemde stripreeks van Hugo Pratt – een grote vriend van Comès en fervent verdediger van de tekstloze strip – zullen eveneens getoond worden, net als de originelen van een auteur die als geesteskind van Didier Comès wordt beschouwd, Christophe Chabouté.

De tentoonstelling is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting ter valorisatie van het artistieke patrimonium van Didier Comès, geschonken door zijn broer en zussen, onder het curatorschap van Thierry Bellefroid en Eric Dubois.

Comès. Over Schaduw en Stilte, van 25 september t/m 3 januari 2021, BELvue Museum, Brussel.
Meer info op de website van het museum: https://www.belvue.be/nl/expoComes 

Het bericht Expo ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/23/expo-comes-over-schaduw-en-stilte/feed/ 0
Expo ‘Le jardin de Daubigny’ in Cherbourg-en-Cotentin https://stripgids.org/2020/09/21/expo-le-jardin-de-daubigny-in-cherbourg-en-cotentin/ https://stripgids.org/2020/09/21/expo-le-jardin-de-daubigny-in-cherbourg-en-cotentin/#respond Mon, 21 Sep 2020 19:36:38 +0000 https://stripgids.org/?p=39884 Het bericht Expo ‘Le jardin de Daubigny’ in Cherbourg-en-Cotentin verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Nieuws over Luc Cromheecke, bekend van geweldige reeksen als ‘Roboboy’, ‘Plunk!’ en ‘Tom Carbon’ en van het recente, nieuwe ‘Nero’-verhaal De Toet van Tut! U kent hem ook van de steeds inventieve ‘Abonneer u’-pagina in in Stripgids. En uiteraard ook van de Bronzen Adhemar, editie 2015.  

Luc Cromheecke krijgt een tentoonstelling in het prentenkabinet van het Musée Thomas Henry in de schilderachtige Normandische kuststad Cherbourg-en-Cotentin. Met een selectie van een veertigtal werken uit (het naar het Frans vertaalde) De tuin van Daubigny (Le jardin de Daubigny, Anspach Eds.)

Op een dag nam een man plaats voor het huis van een overleden collega-kunstenaar. Hij kwam er een ​​ode schilderen aan zijn overleden idool. Zijn naam? Vincent van Gogh. Hij gaf zijn schilderij de titel Le Jardin de Daubigny

Wie kende Charles-François Daubigny nog – voor Luc Cromheecke en zijn scenarist Bruno De Roover hem opnieuw belichtten? Allicht een paar vroede kunsthistorici en liefhebbers, zeker. Maar verder?

En dat is ergens jammer, want Daubigny was in zijn tijd een brugfiguur tussen de romantische en impressionistische schilderscholen. Nauw bevriend met collega’s als Corot en Courbet, en hij frequenteerde Monet en Cézanne en schilderde de landelijke landschappen langsheen de oevers van de Seine en de Oise. De Tuin van Daubigny is een prachtig eerbetoon aan deze kunstenaar.

Affiche Normandie impressionniste

Op een dag nam een man plaats voor het huis van een overleden collega-kunstenaar. Hij kwam er een ​​ode schilderen aan zijn overleden idool. Zijn naam? Vincent van Gogh. Hij gaf zijn schilderij de titel Le Jardin de Daubigny. “Dit is een van mijn meest gewilde schilderijen”, schreef Vincent Van Gogh naderhand aan zijn broer Theo.

Van 25 september t/m 3 januari 2021. Deze expo loopt tegelijkertijd met Normandie impressionniste. Voyages en terre inconnue. Boudin, Renoir, Signac… en Cotentin.
https://www.cherbourg.fr/infos-services/culture-et-loisirs/musees/musee-thomas-henry-318.html 

Het bericht Expo ‘Le jardin de Daubigny’ in Cherbourg-en-Cotentin verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/21/expo-le-jardin-de-daubigny-in-cherbourg-en-cotentin/feed/ 0
Stripmuseum te Boek, de geschiedenis van Het Nederlands stripmuseum https://stripgids.org/2020/09/19/stripmuseum-te-boek-de-geschiedenis-van-het-nederlands-stripmuseum/ https://stripgids.org/2020/09/19/stripmuseum-te-boek-de-geschiedenis-van-het-nederlands-stripmuseum/#respond Sat, 19 Sep 2020 08:09:33 +0000 https://stripgids.org/?p=39874 Het bericht Stripmuseum te Boek, de geschiedenis van Het Nederlands stripmuseum verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Wie ons kent, weet dat Stripgids – het tijdschrift én de organisatie – een bijzondere interesse heeft voor het erfgoed van de strip. Op 2 oktober verschijnt Stripmuseum te Boek, de geschiedenis van Het Nederlands stripmuseum.   

In 1993 besloot een groep stripliefhebbers in Groningen in deze stad een Stripmuseum te willen neerzetten. In 2004 was het eindelijk zover. Het Nederlands Stripmuseum opende zijn poorten aan de Westerhaven in Groningen. In 2019 is het museum opgegaan in het Forum aan de Nieuwe Markt in Groningen onder de naam Storyworld, samen met animatie en games. De Stichting Het Nederlands Stripmuseum blijft zelfstandig bestaan en is een belangrijke partner van Storyworld, maar Het Nederlands Stripmuseum in zijn oude vorm bestaat niet meer.

Geen geld, geen gebouw en geen collectie. Wel al met (een beetje) beroemde mensen zoals Jan Kruis en Ger Vaders.

Daarom dit boek over de ontstaansgeschiedenis van het museum en hoe dat 15 jaar gefunctioneerd heeft. Want er valt veel te vertellen over de ontstaansgeschiedenis en de betekenis van het museum voor de Nederlandse stripwereld en voor Groningen. Het begon met veel enthousiaste vrijwilligers met heel veel energie en ideeën. Geen geld, geen gebouw en geen collectie. Wel al met (een beetje) beroemde mensen zoals Jan Kruis en Ger Vaders.

Waarom kon juist in Groningen een dergelijk initiatief slagen waar het elders in het land niet van de grond kwam? Toen al speelden vragen die de hele tijd relevant gebleven zijn. Hoe komen we aan geld voor het museum? Hoe verwerven we politiek draagvlak? Hoe maken een spannend museum waar mensen willen terugkomen? Hoe verwerven we ondersteuning in de stripwereld? Langzaam ontstaat er iets van een organisatie, er wordt contact gelegd met de gemeente Groningen en andere mogelijke geldschieters. Er ontstaat daadwerkelijk een museum (een project van bijna 6 miljoen euro) dat zich een weg in de Nederlandse Stripwereld baant met tegenslagen en successen. Prachtige tentoonstellingen zijn er gemaakt over striptekenaars die tot ons nationaal erfgoed behoren. Met honderdduizenden bezoekers in die vijftien jaar.

Trots dat dit in Groningen tot stand is gebracht en bijgedragen heeft aan het culturele klimaat in Nederland. Die trots is de sterke drijfveer om hier verslag van te doen in dit boek, zodat deze gebeurtenissen niet verloren gaan en ook anderen die bezig zijn met soortgelijke initiatieven er profijt van kunnen hebben en er inspiratie uit halen.

Het boek wordt op 2 oktober a.s.  om 15.30 u gepresenteerd in het Forum Groningen. Burgemeester Koen Schuiling krijgt het eerste exemplaar aangeboden.

Auteur is Beno Hofman. Als gepassioneerd stadshistoricus neemt Beno Hofman zijn publiek graag mee op reis door de tijd. Hij schreef meer dan 50 boeken, maakte 400 afleveringen van het bekroonde televisieprogramma Beno’s stad en is verantwoordelijk voor artikelen en radioprogramma’s die Groningen als thema hadden. Tevens schreef hij tekstborden bij zo’n 85 monumenten in de stad. Op verzoek van oud-bestuursleden van stichting Het Nederlands Stripmuseum dook hij in de recente geschiedenis van het museum aan de Westerhaven in Groningen.

Stripmuseum te Boek, Beno Hofman, vormgeving Jan Willem de Vries, ISBN  9789491737602, hardcover, full colour, 162 pagina’s, uitgeverij Nobelman. € 24,95

Interieur Stripmuseum Groningen

Het bericht Stripmuseum te Boek, de geschiedenis van Het Nederlands stripmuseum verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/19/stripmuseum-te-boek-de-geschiedenis-van-het-nederlands-stripmuseum/feed/ 0
Atomiumprijzen 2020 bekendgemaakt https://stripgids.org/2020/09/18/atomiumprijzen-2020-bekendgemaakt/ https://stripgids.org/2020/09/18/atomiumprijzen-2020-bekendgemaakt/#respond Fri, 18 Sep 2020 15:01:45 +0000 https://stripgids.org/?p=39849 Het bericht Atomiumprijzen 2020 bekendgemaakt verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Vandaag worden de laureaten van de Atomiumprijzen bekendgemaakt. Deze prijsuitreiking vindt plaats in het kader van de Stripexperience van het Stripfeest / Fête de la BD in Brussel. Aan de laureaten 2020 worden tien prijzen voor een totaalbedrag van 101.500 euro uitgereikt.

Daarnaast komen er dit jaar drie nieuwe prijzen bij: de Atomiumkinderprijs, de Atomiumprijs Robbedoes junior en de Atomiumprijs Robbedoes jonge auteurs.

De jongste jaren is het maken van strips er niet makkelijker op geworden. Striptekenaars en -auteurs die van hun vak moeten leven, hebben het vaak moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Om de creativiteit en de auteurs een boost te geven, kennen de Brusselse overheden in het kader van het Stripfeest de Atomiumprijzen voor het stripverhaal toe. Het gaat overwegend om geldprijzen waarmee de laureaten hun werk makkelijker kunnen financieren. Dit jaar werd meer dan 100.000 euro onder tien laureaten verdeeld.  

 Doorgaans ontvangen de winnaars van de Atomiumprijzen hun prijs tijdens een ceremonie in het gezelschap van auteurs en grote namen uit de uitgeverswereld. Om te voldoen aan de geldende veiligheids- en gezondheidsmaatregelen zal de bekendmaking van de winnaars van 2020 uitsluitend online plaatsvinden.

Striptekenaars en -auteurs die van hun vak moeten leven, hebben het vaak moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.

De Bronzen Adhemar 

 Charel Cambré 

Doel: al sinds 1977 is deze tweejaarlijkse prijs de belangrijkste striponderscheiding in Vlaanderen. De prijs bekroont een Vlaams auteur om één of meerdere van haar of zijn werken. 

Het juryrapport: 

‘”e jury bekroont polyvalent auteur Charel Cambré, die in het Vlaamse striplandschap als een heuse pionier wordt beschouwd. Hij spreekt alle doelgroepen aan. Met ‘Amoras’ duikt hij in de stripgeschiedenis. Wie hem vraagt om de meest onwaarschijnlijke ingeving op papier uit te tekenen, wordt wellicht zonder veel moeite op z’n wenken bediend. Charel Cambré is een begenadigd tekenaar met een heel toegankelijke stijl. Hij tekent bijzonder vlot en zet met enkele trekken nieuwe personages neer. Wanneer hij achter zijn tekentafel gaat zitten, vloeien er pareltjes uit zijn potlood!”

 De jury bestond uit Jeroen Janssen (Laureaat Bronzen Adhemar 2018), Patrick Van Gompel (journalist bij VTM Nieuws en initiatiefnemer van de Stripgidsdagen), Chris Mokken (Media Management Scratch Books), Lieve Quadflieg (communicatieverantwoordelijke van de Stad Turnhout), Mila Van Goethem (auteur en redactielid bij de Stripgids), Wouter Porteman (medewerker van Stripspeciaalzaak.be) en Chris Van Camp (auteur). 

 Prijs: 10.000 euro en een tentoonstelling in Turnhout. 

 Partner: Strip Turnhout / Stripgids. 

 

Charel Cambré

Raymond Leblanc Prijs voor jong talent 

Nico – Julia Reynaud 

 Doel: de Raymond Leblanc Prijs werd twaalf jaar geleden in het leven geroepen door de vzw Raymond Leblanc. Doel is het cultureel erfgoed van Raymond Leblanc – oprichter van o.a. het blad ‘Kuifje’, uitgeverij Le Lombard, reclamebureau Publiart en de Belvision Studio’s – bekendmaken, verzamelen en bewaren. De prijs wil jong talent ondersteunen dat nog niet meer dan twee albums uitbracht.  

Het juryrapport: “Julie Reynaud studeerde in de richting illustraties en strips af aan de Ecole Estienne en Sint-Lucas. Ze vertelt graag intieme en ontroerende verhalen met bijzondere aandacht voor de details in het dagelijks leven en in de wereld waarbinnen ze evolueert. Noa is verliefd op Nico, een zelfzekere jonge vrouw. Hoewel ze het samen leuk hebben, is Nico niet klaar voor een serieuze relatie. Om Nico te charmeren en haar hart te veroveren, doet Noa er alles aan om zijn lichaam te laten beantwoorden aan de mannelijke schoonheidsnormen die in de media en op sociale netwerken circuleren. Hoe ver wil hij daarin gaan? 

Julia Reynaud is een veelzijdige auteur met een originele en toegankelijke tekenstijl. Haar verhalen zijn modern en stellen de stereotiepe en traditionele rollenpatronen in vraag. De jury waardeerde de correcte en natuurlijke toon in haar verhaal en de setting binnen een samenhangende en bijzonder persoonlijke leefwereld. Het intimistische en introspectieve verhaal vol verfijning en nuances speelt vandaag in op de verwachtingen van een grote groep stripliefhebbers.”

Prijs: geldprijs ter waarde van 20.000 euro en een uitgavecontract afwisselend bij Lombard, Futuropolis en Casterman (Casterman in 2020).

Meer info op: http://www.raymondleblanc.be 

Stripprijs van de Federatie Wallonië-Brussel  

Dominique Goblet 

Doel: deze prijs bekroont het werk van (een) auteur(s) uit de Franse Gemeenschap voor een origineel en vernieuwend oeuvre. De prijs wordt toegekend op voorstel van de Commission d’aide à la bande dessinée, een cultureel adviesorgaan samengesteld uit vakmensen uit de sector.  

Het juryrapport: “Dominique Goblet maakt sinds de jaren negentig deel uit van de beweging die zich inzet voor de vernieuwing van de onafhankelijke strip. In de loop der jaren heeft ze haar plaats veroverd met unieke publicaties die vooral werden opgemerkt door de uitgeverij Fréon en FRMK. We onthouden zeker ‘Souvenir d’une journée parfaite’. Het nog sterkere ‘Faire semblant, c’est mentir’ gaat over de relatie met haar ouders. Hiermee vond ze het autobiografische genre in de strip opnieuw uit. Dit werk is een referentie geworden en wordt nu volop vertaald. Dominique Goblet is een volwaardige, autonome auteur met een eigen verhalende en grafische taal. Ze legt enorm veel creativiteit aan de dag.”

Deze Brusselse auteur benadert de autobiografie van haar meest universele kant en maakt van elk van haar boeken een belangrijk en groots werk. Ze experimenteert voortdurend met technieken om haar boodschap kracht bij te zetten en haar emoties te uiten, zowel op het vlak van de typografie, bladschikking en visuele dynamiek (Thierry Bellefroid).

Prijs: een geldbedrag van € 10.000. 

Partner: mevrouw Bénédicte Linard, minister van Cultuur in de Federatie Wallonië-Brussel. 

 Meer info op: www.bandedessinee.cfwb.be 

(c) Dominique Goblet

Atomiumprijs van Brussel 

 Sisco T.11, Belgian Rhapsody – Legrain en Benec – Le Lombard (NL & FR) 

Doel: de Atomiumprijs van Brussel bekroont een of meerdere auteurs die Brussel in hun werk in de kijker zetten.  

Het juryrapport: “De Franse scenarioschrijver neemt de held van het stripverhaal mee naar Brussel, het epicentrum van de Europese diplomatie. Een uitstekende keuze! De tekeningen van Thomas Legrain geven verschillende iconische locaties in Brussel getrouw weer in het stripverhaal. Lezers kunnen er de straten van Brussel in herkennen. De stad wordt zo nauwkeurig weergegeven dat zelfs de plaats van de witte lijnen werd berekend om alles zo levensecht mogelijk te maken”.  

 Prijs: een geldbedrag van 7.500 euro. 

Partner: de heer Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

De PREMIÈRE-prijs voor graphic novel 

 Les oiseaux ne se retournent pas – Nadia Nakhlé – Delcourt  

Doel: de RTBF (de Belgische radio en televisie van de Franse Gemeenschap) lanceerde deze nieuwe prijs in 2017 om een genre te bekronen dat aansluit bij de luisteraars van La PREM1ÈRE. Op basis van een lijst van finalisten, opgesteld door stripjournalisten van de RTBF, werd een jury (samengesteld uit recensenten, boekhandelaars en RTBF-medewerkers) aangesteld om het winnende werk te selecteren.  

 Het juryrapport: “Dit jaar besloot de jury samengesteld uit recensenten van La Première een politiek en poëtisch album te bekronen. Les oiseaux ne se retournent pas van Nadia Nakhlé vertelt een verhaal vol barbaarsheid en hoop. In Europa is minstens een kwart van de vluchtelingen minderjarig en alleenstaand. Wat gaat er om in hoofd van kinderen die aan de oorlog ontsnappen? Die vraag stelt de auteur wanneer ze ons in de voetsporen laat lopen van Amel, een 12-jarig weeskind dat haar thuisland moet ontvluchten. Tijdens haar gevaarlijke reis ontmoet ze een muzikant die uit het leger deserteerde. Samen weten ze een vorm van menselijkheid te cultiveren. Nadia Nakhlé combineert verhalend talent met fijnzinnige tekeningen. Ze overspoelt haar lezers niet met ellende, maar dompelt hen voorzichtig onder in een realiteit die we in de ogen moeten durven kijken.’ (Laurent Dehossay) 

Prijs: voor 20.000 euro aan reclameruimte, en een sterke redactionele aanwezigheid in de media van La PREM1ÈRE.  

 De Cognitoprijs voor de historische strip 

Django main de feu – Efa & Rubio – Air Libre 

 Doel: de Cognitoprijs voor de historische strip wordt door de Fondation Cognito toegekend aan het beste historische stripverhaal. Deze privéstichting wil de geschiedenis laten (her)ontdekken via het stripverhaal. Ze organiseert deze wedstrijd om auteurs te bekronen die via een boek een stuk van het verleden hebben kunnen belichten.  

Het juryrapport: “De jury werd getroffen door de manier waarop de auteurs een heel tijdperk tot leven wekten en daarbij de boeiende en complexe persoonlijkheid van Django Reinhardt tijdens zijn opleiding belichtten. Het verhaal blijft altijd helder en levendig, geïllustreerd door tekeningen die de sfeer in de zigeunergemeenschap perfect weergeven. Hun muzikale tradities vormden de voedingsbodem voor de gitarist. De tekeningen tonen wat voor een strijd het is voor deze creatieve autodidacten om het te maken in een wereld die niet meteen openstaat voor hun genialiteit. Het album brengt de figuur van Django Reinhardt wellicht onder de aandacht van een publiek dat geen voeling heeft met zijn muziek.”

 Prijs: een geldbedrag van 3.000 euro. 

 Meer info op: www.cognito-fondation.be 

 

Cover Django - Main de feu

Geïnteresseerden kunnen verrassende rondleidingen volgen. En het Stripfeest neemt dit jaar de vorm aan van een immersive experience in het indrukwekkende kader van de Gare Maritime in de Tour & Taxis-wijk. 

Prijs Le Soir voor de reportagestrip 

 The Fall – Jared Muralt – Futuropolis 

 Het juryrapport: “‘The Fall verscheen op 4 maart, aan het begin van de coronacrisis. Het is het onheilspellende verhaal van een wereld die door een virus (dat iets weg heeft van een zware zomergriep) ontwricht raakt. De ziekenhuizen raken overvol. Er vallen steeds meer doden. Experts en beleidsverantwoordelijken krijgen geen greep op de epidemie. De economie ligt bijna plat. Scholen zijn gesloten en er wordt online les gegeven. Er worden quarantainezones ingericht. Jared Muralt beschreef het ergst denkbare scenario en liep daarmee vooruit op de schade die een uiterst besmettelijk virus in onze samenleving van de 21ste eeuw kan aanrichten. Le Soir wilde met de Atomiumprijs voor de actuele strip de visionaire kracht van dit hyperrealistische album bekronen. Het sluit perfect aan bij wat we tegenwoordig meemaken, nu een pandemie in 2020 de hele planeet uit evenwicht brengt.” 

Prijs: voor 20.000 euro aan reclameruimte, en een sterke redactionele aanwezigheid in de media van de krant Le Soir.  

Doel: het Belgisch dagblad Le Soir is sinds jaar en dag een referentie op het vlak van strips. Met deze nieuwe prijs wil de krant elk jaar een strip bekronen dat uitblinkt vanwege zijn interpretatie van de wereld.   

 Atomiumprijs Robbedoes junior (nieuw 2020)  

Air Tropique  – Raphaël Vicat, 14 jaar (Frankrijk)  

 Doel: bekroont korte strips (maximaal 4 platen) met Robbedoes en Kwabbernoot in de hoofdrol. De prijs is bedoeld voor jongeren onder 18 jaar. 

 Het juryrapport: “Raphaël wist ons te verleiden met een te gek verhaal waarin het personage van Kwabbernoot zijn vriend Robbedoes niet kan bijbenen. Hilarisch en ‘cartoonesk’, heerlijk!”

 Prijs: een jaarabonnement op het tijdschrift Spirou óf 10 albums indien de winnaar al abonnee is. 

Atomiumprijs Robbedoes jonge auteurs (nieuw 2020) 

Jimanju  – Jean Sebastien Duclos (Quebec) 

Doel: bekroont korte strips (maximaal 4 platen) met Robbedoes en Kwabbernoot in de hoofdrol. De prijs is bedoeld voor jonge auteurs ouder dan 18 jaar die maximaal 3 albums uitbrachten. 

Het juryrapport: “De redactie besloot het vindingrijke verhaal van Jean-Sébastien Duclos te bekronen. De auteur voert het klassieke vierspan (Robbedoes, Kwabbernoot, Spip en Rommelgem) op in een humoristisch avontuur dat aansluit bij de volle en luchtige stijl van de klassiekers in het weekblad Robbedoes.”

 Prijs: het winnende verhaal verschijnt in het tijdschrift Spirou en alle publicaties worden tegen professioneel tarief vergoed.

 

Atomiumkinderprijs (nieuw 2020) 

Lucien et les mystérieux phénomènes, T1 – Delphine Le Lay en Alexis Horrellou – Casterman  

Het Stripfeest en de Foire du Livre de Bruxelles mochten tijdens de vorige editie een nieuwe prijs aankondigen: de Atomiumkinderprijs 2020. Doelstelling: de prijs bekroont een stripverhaal voor het didactische karakter. Beide evenementen willen het beeldverhaal als didactische tool profileren en kinderen tot lezen aanzetten.  

 De jury is normaal samengesteld uit leerlingen van enkele Brusselse scholen. Maar omdat dit jaar scholen tussen maart en juni dichtgingen vanwege de coronacrisis namen volwassenen hun taak over.  

 Het juryrapport: “Voor een jong publiek is het album op verschillende vlakken interessant. Het gaat om een avontuurlijk en fantasierijk verhaal met ecologische accenten. Een hedendaagse strip! Thema’s als: ontwrichting, geheimen, plattelandsvlucht, integratie, angst, uitdagingen, vriendschap, solidariteit, kansarmoede, werkloosheid … komen subtiel aan bod. Lucien is het hoofdpersonage, maar ook zijn zus Violette speelt een belangrijke rol. Dat zorgt voor een mooi genderevenwicht.  Het idee van een terugkeer naar een eenvoudiger leven met respect voor de natuur spreekt aan, zeker in een tijd waarin er zoveel te doen is rond het klimaat en noodzakelijke gedragsveranderingen. Een mooi en goed geschreven verhaal, dat ons bovendien kan doen nadenken. De uitmuntende grafische uitwerking van de strip is bijzonder esthetisch (en doet denken aan de art nouveau). De groen-oranje tinten zorgen voor zacht poëtische toetsen in een mysterieuze sfeer. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om de allerjongsten een fijne leeservaring te bezorgen: avontuur, spanning, onverwachte wendingen en fantasie.” 

 Prijs: 3.000 euro voor de auteur en 7.500 euro om een reizende tentoonstelling te maken die volledig gewijd is aan het bekroonde album en waarrond een educatief dossier werd samengesteld. Deze tentoonstelling is op aanvraag gratis beschikbaar voor Belgische scholen en bibliotheken. 

Partners: de prijs wordt gezamenlijk uitgereikt en gefinancierd door het Stripfeest en de Foire du Livre de Bruxelles. Het Belgisch Stripcentrum steunt de prijs aan de hand van een tentoonstelling en de uitwerking van een pedagogisch dossier.  

De Stripexperience duurt nog een heel weekend lang!

 De Stripexperience is een niet te missen afspraak voor stripliefhebbers. Ze loopt nog tot en met zondag 20 september. Het is al de 11de editie van het Stripfeest. Deze keer gaat het om een speciale editie vanwege de coronacrisis. In boekenwinkels worden signeersessies georganiseerd. De lezingen van partners zijn online te volgen. Geïnteresseerden kunnen verrassende rondleidingen volgen. En het Stripfeest neemt dit jaar de vorm aan van een immersive experience in het indrukwekkende kader van de Gare Maritime in de Tour & Taxis-wijk. 

 

Het bericht Atomiumprijzen 2020 bekendgemaakt verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/18/atomiumprijzen-2020-bekendgemaakt/feed/ 0
Pascal Lefèvre eredoctor aan Malmö University https://stripgids.org/2020/09/18/pascal-lefevre-eredoctor-aan-malmo-university/ https://stripgids.org/2020/09/18/pascal-lefevre-eredoctor-aan-malmo-university/#respond Fri, 18 Sep 2020 12:12:28 +0000 https://stripgids.org/?p=39860 Het bericht Pascal Lefèvre eredoctor aan Malmö University verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Striphistoricus en -theoreticus Pascal Lefèvre wordt benoemd tot eredoctor aan de Faculteit Cultuur en Maatschappij. Omdat de jaarlijkse academische ceremonie 2020 is uitgesteld vanwege de pandemie, is hij de enige die dit jaar door deze Zweedse universiteit is aangesteld.

“Professor Pascal Lefèvre is een pionier op het gebied van striponderzoek. Zijn werk over de geschiedenis en theorie van deze kunstvorm is fundamenteel geweest voor de ontwikkeling van het onderzoeksveld in Europa, en niet in het minst aan onze faculteit, ” zegt Rebecka Lettevall, de decaan van de Faculteit Cultuur en Maatschappij.

Onze landgenoot is een bekende striphistoricus en theoreticus. Met zijn proefschrift Willy Vandersteens ‘Suske en Wiske’ in de dagbladen (1945-1971): een theoretisch kader voor de formele analyse van strips uit 2003, was hij de allereerste in Vlaanderen die een doctoraat over strips schreef.

“Het is een enorme eer en erkenning voor mijn werk van de afgelopen 35 jaar. Toen ik begon met het bestuderen van en schrijven over strips, worstelde dit medium nog steeds met zijn culturele legitimiteit en waren er geen academische mogelijkheden om aan strips te werken, ” zegt Lefèvre.

Na de millenniumwisseling explodeerde het aantal doctoraten, conferenties, gespecialiseerde academische tijdschriften en boekpublicaties

In de voorbije jaren wonnen strips aan academisch gewicht. Volgens Lefèvre is er sprake van een opbouw in de tweede helft van de 20e eeuw, maar pas na de millenniumwisseling explodeerde het aantal doctoraten, conferenties, gespecialiseerde academische tijdschriften en boekpublicaties.

Hij denkt dat het internet de internationale uitwisseling tussen stripgeleerden aanzienlijk heeft vergemakkelijkt. Hij heeft ook een samenwerking met de Malmö Universiteit en ziet Malmö als de ideale plek voor stripcultuur in Zweden: “Er is een levendige stripgemeenschap, verschillende soorten trainingen en het Zweedse striparchief. Verschillende studenten van de LUCA School of Arts, waar ik al 22 jaar lesgeef, hebben een aantal Erasmus-maanden doorgebracht aan de Universiteit van Malmö.”

Lefèvre raakte als kind gefascineerd door strips. “Ik ‘las’ strips voordat ik goed kon lezen, de afbeeldingen ‘spraken’ tot mij als kind. Strips – meestal van Belgische origine – maakten integraal deel uit van mijn jeugd. Toen ik begin jaren tachtig naar de universiteit van Leuven ging, begon ik de nieuwe strips voor volwassenen te kopen, vooral die uit Frankrijk. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open. “

Als iemand geïnteresseerd is strips, waar dan mee te beginnen? “Dat is moeilijk te zeggen omdat er sinds de 19e eeuw zo veel producties in vele talen zijn. Helaas zijn veel van mijn collega’s alleen geïnteresseerd in bepaalde soorten productie, meestal recentere graphic novels in het Engels. Mijn tip voor Zweden zou zijn om te beginnen met het lezen van nummers van Bild & Bubbla, ” besluit Lefèvre.

Lefèvre zal worden geëerd tijdens de jaarlijkse academische ceremonie van 2021, wanneer de nieuwe artistieke professor visuele communicatie / tekenen van de universiteit, Gunnar Krantz, ook wordt ingehuldigd.

[In Stripgids bezorgt Pascal Lefèvre de rubriek Pars Pro Toto, over de beeldgrammatica van strips. De Stripgidsploeg feliciteert Pascal met deze belangrijke academische titel!]

Tekst: Ellen Albertsdottir, bron: website Malmö University

Het bericht Pascal Lefèvre eredoctor aan Malmö University verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/18/pascal-lefevre-eredoctor-aan-malmo-university/feed/ 0
Charel Cambré wint de Bronzen Adhemar 2020 https://stripgids.org/2020/09/17/charel-cambre-wint-de-bronzen-adhemar-2020/ https://stripgids.org/2020/09/17/charel-cambre-wint-de-bronzen-adhemar-2020/#respond Thu, 17 Sep 2020 14:01:56 +0000 https://stripgids.org/?p=39808 Het bericht Charel Cambré wint de Bronzen Adhemar 2020 verscheen eerst op Stripgids.

]]>

De Bronzen Adhemar, genoemd naar de geniale zoon van dagbladverschijnsel Nero, bekroont sinds 1977 een Vlaamse stripauteur. De prijs wordt uitgereikt door Stripgids, het oudste striptijdschrift van Vlaanderen. Het is de belangrijkste bekroning voor een stripauteur in Vlaanderen.

De laureaat van 2020, Charel Cambré, is zopas bekendgemaakt. Dat gebeurde in Tour & Taxis ter gelegenheid van het jaarlijkse Stripfeest/Fête de la B.D. in Brussel. Traditiegetrouw krijgt de winnaar van de Bronzen Adhemar niet alleen een geldprijs van 10.000 euro, maar ook een overzichtstentoonstelling in cultuurhuis de Warande, in de thuisstad van Stripgids, Turnhout. Charel Cambré is een virtuoze ‘allestekenaar’ en is bij het grote publiek vooral bekend als tekenaar van de succesvolle ‘Suske en Wiske’- spin-off ‘Amoras’.

De jury besliste unaniem om Charel Cambré de Bronzen Adhemar toe te kennen voor zijn indrukwekkend oeuvre, zijn werklust, zijn ongeëvenaarde tekentalent en zijn voorbeeldrol die hij opneemt met zijn studio.

Uit het juryrapport:
“Met Charel Cambré bekroont de jury een veelzijdig auteur die als een echte voortrekker van de stripsector in Vlaanderen mag beschouwd worden. Een stripmaker die mensen in de breedte aanspreekt en met ‘Amoras’ een strip heeft gecreëerd die zijn plaats heeft in de stripgeschiedenis. Vraag hem het meest waanzinnige dat in je hoofd opkomt om te tekenen en hij tekent het, schijnbaar moeiteloos. Charel Cambré is een grafische alleskunner en heeft dan ook nog eens een stijl die goed verkoopt. Hij kan enorm snel tekenen en met amper een paar lijnen een heel goede typering neerzetten. Wanneer hij plaats neemt achter zijn tekentafel, verschijnen de prachtigste dingen op het tekenpapier. Zijn tekenstijl spreekt heel veel mensen aan.”

c) Charel Cambré

De jury besliste unaniem om Charel Cambré de Bronzen Adhemar toe te kennen voor zijn indrukwekkend oeuvre, zijn werklust, zijn ongeëvenaarde tekentalent en zijn voorbeeldrol die hij opneemt met zijn studio.

De jury van de Bronzen Adhemar 2020 bestond uit:

 • Jeroen Janssen (Laureaat Bronzen Adhemar 2018)
 • Patrick Van Gompel (journalist VTM Nieuws en vooral een van de founding fathers van de Stripgidsdagen)
 • Chris Mokken (Media Management Scratch Books)
 • Lieve Quadflieg (deskundige communicatie van Turnhout)
 • Mila Van Goethem (stripauteur en redactielid Stripgids)
 • Wouter Porteman (medewerker Stripspeciaalzaak.be)
 • Chris Van Camp (auteur)

In de voetsporen van Willy Vandersteen

De stripreeks ‘Amoras’, een nevenreeks van Vandersteens populaire helden Suske en Wiske, is een huzarenstukje. Cambré toont hier helemaal zijn veelzijdig métier en multitalent. Hij tekent de reeks in samenwerking met scenarist Marc Legendre, laureaat van de Bronzen Adhemar 2013.
Charel Cambré kan dan ook met recht en rede ‘de Willy Vandersteen van zijn generatie’ genoemd worden. Hij runt als een manager een volwaardige studio om al zijn strips, cartoons en illustratiewerk tijdig bij zijn opdrachtgevers te krijgen. Talrijke tekenaars in België en het buitenland krijgen met de regelmaat van de klok werk toegestuurd om zijn hoge en kwalitatieve productie te kunnen volhouden. Zo worden jonge tekenaars opgeleid en krijgen ze de kans om te proeven van het professionele stripcircuit. De werklust van Cambré is legendarisch. Net als Vandersteen heeft hij sinds de start van zijn carrière talrijke strips gecreëerd. Recent nog ‘Suske en Wiske Junior’, maar ook zijn eigen jeugdreeks ‘Jump’, de voetbalstrip ‘Pinanti United’, de koningsstrip ‘Filip en Mathilde’, zijn versie van ‘Robbedoes’, de unieke inkijk in de stripwereld met ‘Heden Verse Vis’ en cartoons voor talrijke magazines… de lijst is lang en indrukwekkend.

Tentoonstelling in De Warande

Op 26 november e.k. opent een prestigieuze overzichtstentoonstelling in Cultuurhuis de Warande in Turnhout. Dan ontvangt de laureaat tijdens een feestelijke coronaproof zitting uit handen van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon het felbegeerde beeldje van de Bronzen Adhemar. Deze tentoonstelling loopt tot 10 januari 2021 en reist daarna door naar o.a. Brussel (Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal).

Meer info over de Bronzen Adhemar en de lijst met laureaten sinds 1977: https://stripgids.org/bronzen-adhemar

P.S. In Stripgids #5 verscheen een uitgebreid katern over het leven en werk van de laureaat. Dat nummer is nog steeds verkrijgbaar! Bekijk de reportage op het VRT-journaal.

Screenshot VRT-journaal

Het bericht Charel Cambré wint de Bronzen Adhemar 2020 verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/17/charel-cambre-wint-de-bronzen-adhemar-2020/feed/ 0
‘Een boek is gemaakt als een trui’ — Bohdan Butenko en de jonge generatie Poolse stripauteurs https://stripgids.org/2020/09/16/een-boek-is-gemaakt-als-een-trui-bohdan-butenko-en-de-jonge-generatie-poolse-stripauteurs/ https://stripgids.org/2020/09/16/een-boek-is-gemaakt-als-een-trui-bohdan-butenko-en-de-jonge-generatie-poolse-stripauteurs/#respond Wed, 16 Sep 2020 19:24:58 +0000 https://stripgids.org/?p=39797 Het bericht ‘Een boek is gemaakt als een trui’ — Bohdan Butenko en de jonge generatie Poolse stripauteurs verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Het Poolse Instituut in Brussel presenteert in het kader van het Stripfeest 2020 een online tentoonstelling met werk van vijf jonge stripmakers. Het mooie is: u hoeft er uw luie zetel niet voor uit.

A Book is Made Like a Sweater is een online tentoonstelling met vijf videoboeken over verschillende aspecten van het maken van strips – van het eerste idee tot een compleet boek.

Het project toont de jonge generatie Poolse stripauteurs Agnieszka Piksa, Alicja Pismenko, Jakub Woynarowski en Mikołaj Tkacz, die in hun werk traditie en een experimentele aanpak combineren. Hun individuele formele keuzes onthullen hun gedeelde fascinatie voor de tekeningen van Bohdan Butenko, een iconische Poolse illustrator. De rode draad in deze tentoonstelling is zijn citaat “A Book is Made Like a Sweater” – dat de volgende generaties stripkunstenaars blijft inspireren.

Een project van het Poolse Instituut in Brussel voor het Brussels Stripfestival 2020, in samenwerking met het Kleine Instituut voor Poolse Illustratie.

Alicja Pismenko: Holistic Design

Het project toont de jonge generatie Poolse stripauteurs Agnieszka Piksa, Alicja Pismenko, Jakub Woynarowski en Mikołaj Tkacz, die in hun werk traditie en een experimentele aanpak combineren.

Hieronder kunt u een eerste video bekijken. U vindt de overige vier, met bijhorende tekst & uitleg op de website van het Pools Cultureel Instituut.

 

Het bericht ‘Een boek is gemaakt als een trui’ — Bohdan Butenko en de jonge generatie Poolse stripauteurs verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/16/een-boek-is-gemaakt-als-een-trui-bohdan-butenko-en-de-jonge-generatie-poolse-stripauteurs/feed/ 0
Bronzen Adhemar 2018: Jeroen Janssen https://stripgids.org/2020/09/16/bronzen-adhemar-2018-jeroen-janssen/ https://stripgids.org/2020/09/16/bronzen-adhemar-2018-jeroen-janssen/#respond Wed, 16 Sep 2020 05:29:36 +0000 https://stripgids.org/?p=39782 Het bericht Bronzen Adhemar 2018: Jeroen Janssen verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Op vrijdag 23 november 2018 neemt graphic journalist Jeroen Janssen de Bronzen Adhemar in ontvangst uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

De Bronzen Adhemar is niet langer de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip, maar kan toch rekenen op steun van de Vlaamse overheid en de stad Turnhout. Zo krijgt de laureaat naast een bronzen beeldje ook 10.000 euro mee naar huis. Dat bedrag scharrelde de organisatie zelf bijeen.

Dat sociale engagement is ook terug te vinden in zijn andere werk

Jeroen Janssen deed jarenlang tekenend verslag van het leven in het met de sloop bedreigde polderdorp Doel, dat plaats moest ruimen voor de oprukkende haven. Dat sociale engagement is ook terug te vinden in zijn andere werk, zoals Muzungu sluipend gif. Maar ook zijn huidige graphic novels, waarin de trage journalistiek hoogtij viert. Recent verscheen Mijn kameraad Che Guevara.

Ontdek de lijst met alle laureaten van de Bronzen Adhemar elders op deze website. 

Morgen, donderdag 17 september, wordt rond 16u bekendgemaakt wie Jeroen Janssen opvolgt.
Stay tuned!

Doel (c) Jeroen Janssen

Het bericht Bronzen Adhemar 2018: Jeroen Janssen verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/16/bronzen-adhemar-2018-jeroen-janssen/feed/ 0
Bronzen Adhemar 2015: Luc Cromheecke https://stripgids.org/2020/09/15/bronzen-adhemar-2015-luc-cromheecke/ https://stripgids.org/2020/09/15/bronzen-adhemar-2015-luc-cromheecke/#respond Tue, 15 Sep 2020 04:47:11 +0000 https://stripgids.org/?p=39774 Het bericht Bronzen Adhemar 2015: Luc Cromheecke verscheen eerst op Stripgids.

]]>

In 2015 is het de beurt aan Luc Cromheecke. Toenmalig Vlaams cultuurminister Sven Gatz wil de Vlaamse Cultuurprijzen evenwel herzien.

Na overleg met Stripgids, organisator van het festival in Turnhout, blijft de koppeling van de Bronzen Adhemar met de Vlaamse Cultuurprijs behouden. Het politieke gehannes maakt dat de laureaat eerst de Bronzen Adhemar ontvangt en pas een jaar later de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip, met het bijhorende geld.

Cromheecke wordt een bruggenbouwer genoemd

Cromheecke wordt een bruggenbouwer genoemd “tussen de traditie van de Vlaamse familiestrip, de Frans-Belgische school met de grote stripbladen en de jonge garde die al eens een bastion durft te bestormen.”

(c) Luc Cromheecke

Het bericht Bronzen Adhemar 2015: Luc Cromheecke verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/15/bronzen-adhemar-2015-luc-cromheecke/feed/ 0
SU zet crowdfunding voor 300 Jommekes op https://stripgids.org/2020/09/14/su-zet-crowdfunding-voor-300-jommekes-op/ https://stripgids.org/2020/09/14/su-zet-crowdfunding-voor-300-jommekes-op/#respond Mon, 14 Sep 2020 11:44:37 +0000 https://stripgids.org/?p=39763 Het bericht SU zet crowdfunding voor 300 Jommekes op verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Dit jaar is een feestjaar voor Jommeke. Precies 65 jaar terug maakte hij zijn opwachting in Kerk & Leven.  Vandaag is hij een van Vlaanderens populairste striphelden. Standaard Uitgeverij wil “de fans graag nog met een groot cadeau verwennen: een unieke verzameling met alle 300 tot dusver verschenen avonturen!” 

Jommeke is mee met zijn tijd: speciaal voor zijn 65ste verjaardag start hij met crowdfunding. Haal vandaag nog uw eigen verzamelbox in huis!

WAT KRIJGT U? 

 • 60 stripbundelingen met telkens vijf verhalen; elke stripbundel heeft een aparte cover en 240 pagina’s binnenwerk
 • Cover in kleur met glanzende plastificatie (papier: 240g) / binnenwerk in kleur (papier: offset HV 80g)
 • Afwerking: garenloos gebonden stripbundelingen en een doorlopende unieke tekening op de ruggen van de 60 bundelingen
 • Formaat per bundeling: 24 x 17 cm

Samen zijn dat 13.000 pagina’s feelgood en avonturen. Iedereen die nu bestelt, krijgt zijn/haar collectie thuis geleverd in de loop van december. De collectie zal verpakt zijn in twee stevige dozen die nog eens in een omdoos zitten. Er worden slechts 1500 exemplaren van deze collectie gemaakt. 

Prijs: 199 euro, BTW incl. 

Bestel vandaag nog uw verzamelbox via www.ulule.com/jommeke!

Er worden slechts 1500 exemplaren van deze collectie gemaakt. 

De 'geboorte' van Jommeke (c) 1955 - Jef Nys

Deze unieke verzameling kan Standaard Uitgeverij “alleen realiseren met jullie hulp. Vandaar onze oproep aan al wie Jommeke een warm hart toedraagt. We zitten al over de helft, maar we zoeken nog 500 partners die met ons willen meebouwen aan dit feestelijk project.”

Het bericht SU zet crowdfunding voor 300 Jommekes op verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/14/su-zet-crowdfunding-voor-300-jommekes-op/feed/ 0
Bronzen Adhemar 2013: Marc Legendre https://stripgids.org/2020/09/14/bronzen-adhemar-2013-marc-legendre/ https://stripgids.org/2020/09/14/bronzen-adhemar-2013-marc-legendre/#respond Mon, 14 Sep 2020 05:47:40 +0000 https://stripgids.org/?p=39752 Het bericht Bronzen Adhemar 2013: Marc Legendre verscheen eerst op Stripgids.

]]>

2013. Marc Legendre ontvangt de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip en de bijhorende 12.500 euro uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. Ook dit keer is het onmiskenbaar een oeuvreprijs.

Dat blijkt uit het juryrapport dat Legendre een extreem veelzijdig kunstenaar noemt “die zichzelf herhaaldelijk uitvindt en zo zijn plaats kreeg binnen elke generatie stripmakers.”

Anticiperend op commentaar stipuleert de jury verder: “Zijn huidige werk roept uiteenlopende reacties op, omdat hij in een medium in evolutie routes kiest die niet voor de hand liggen en waarin niet iedereen hem volgt.” Legendre is korte tijd hoofdredacteur van het weekblad Kuifje, maar gaat al snel zelf strips maken.

“Zijn huidige werk roept uiteenlopende reacties op, omdat hij in een medium in evolutie routes kiest die niet voor de hand liggen en waarin niet iedereen hem volgt”

Met ‘Biebel’ en ‘Sam’ scoort hij meteen hoog. Hij schrijft scenario’s voor klassieke stripreeksen en is tegelijk een van de eerste Vlaamse stripmakers die bewust de grenzen van het medium verkent. Zijn grootste succes is de spin-off ‘Amoras’ die hij samen met Charel Cambré maakt.

Marc Legendre is de centrale gast in het zevende nummer van Stripgids, dat nu in de winkel ligt. 

Marc Legendre (c) Wachten op een eiland

Het bericht Bronzen Adhemar 2013: Marc Legendre verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/14/bronzen-adhemar-2013-marc-legendre/feed/ 0
2011: de Bronzen Adhemar gaat naar… Steven Dupré https://stripgids.org/2020/09/13/2011-de-bronzen-adhemar-gaat-naar-steven-dupre/ https://stripgids.org/2020/09/13/2011-de-bronzen-adhemar-gaat-naar-steven-dupre/#respond Sun, 13 Sep 2020 08:01:55 +0000 https://stripgids.org/?p=39743 Het bericht 2011: de Bronzen Adhemar gaat naar… Steven Dupré verscheen eerst op Stripgids.

]]>

In 2011 ontvangt Steven Dupré de Bronzen Adhemar/Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de Strip uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvlieghe. Het is een van de weinige keren dat er geen kritische stemmen opgaan wanneer de naam van de laureaat wordt bekendgemaakt.

Dupré wordt dan ook in binnen- en buitenland gewaardeerd voor zowel zijn tekenwerk als zijn beroepsernst. De jury ziet in hem een excellente ambassadeur van de Vlaamse strip en noemt hem een integer en veelzijdig totaalauteur die het zichzelf nooit gemakkelijk maakt. Met de Bronzen Adhemar wordt daarom niet één titel van Dupré, maar zijn jarenlange doorzettingsvermogen gehonoreerd.

Met de Bronzen Adhemar wordt daarom niet één titel van Dupré, maar zijn jarenlange doorzettingsvermogen gehonoreerd.

Het bericht 2011: de Bronzen Adhemar gaat naar… Steven Dupré verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/13/2011-de-bronzen-adhemar-gaat-naar-steven-dupre/feed/ 0