Stripgids https://stripgids.org Strip Turnhout Wed, 02 Dec 2020 22:36:20 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.4 https://stripgids.org/wp-content/uploads/2019/11/cropped-favicon-32x32.png Stripgids https://stripgids.org 32 32 Vandaag verschenen: ‘De Toet van Tut’ https://stripgids.org/2020/12/02/vandaag-verschenen-de-toet-van-tut/ https://stripgids.org/2020/12/02/vandaag-verschenen-de-toet-van-tut/#respond Wed, 02 Dec 2020 22:35:59 +0000 https://stripgids.org/?p=40242 Het bericht Vandaag verschenen: ‘De Toet van Tut’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Willy Linthout (‘Urbanus’) en Luc Cromheecke (De tuin van Daubigny) tekenden samen al ‘Roboboy’ en nu vinden de stripauteurs elkaar opnieuw voor een hommage aan Nero.

Met De Toet van Tut geven beide heren hun eigen draai aan het universum van Marc Sleen: een Egyptische mummie, een uit de hand gelopen Nijlcruise en een brokkenmakende Nero zorgen voor een knotsgek verhaal dat perfect aansluit bij de hilarische avonturen die Marc Sleen zelf verzon voor zijn stripheld.

De Toet van Tut ligt vanaf 2 december in de winkel.

Lees via deze link een interview met Willy Linthout en Luc Cromheecke.

Een Egyptische mummie, een uit de hand gelopen Nijlcruise en een brokkenmakende Nero zorgen voor een knotsgek verhaal

De Toet van Tut (c) Standaard Uitgeverij

Het bericht Vandaag verschenen: ‘De Toet van Tut’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/12/02/vandaag-verschenen-de-toet-van-tut/feed/ 0
Wordt verwacht: Stripgids #8 https://stripgids.org/2020/11/25/wordt-verwacht-stripgids-8/ https://stripgids.org/2020/11/25/wordt-verwacht-stripgids-8/#respond Wed, 25 Nov 2020 16:24:09 +0000 https://stripgids.org/?p=40222 Het bericht Wordt verwacht: Stripgids #8 verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Stripgids blikt met het najaarsnummer opnieuw in de coulissen van het stripbedrijf. Al worden stripmakers gefêteerd en geprezen als ‘creatieve ondernemers’ en uithangborden van de met Vlaamse klei geboetseerde kunst, de realiteit ziet er net iets anders uit. Zo leert De Geweigerden, het ontluisterende katern van Steven Dupré.

Dupré is vooral in de Franstalige wereld bekend van de razend populaire reeks ‘Kaamelott’ (oorspronkelijk een televisiereeks en daarna herwerkt tot strip en film), een hedendaagse en humoristische kijk op de legende van koning Arthur. In 2011 won Dupré de Bronzen Adhemar, de belangrijkste stripprijs van Vlaanderen. Ondanks al die adelbrieven heeft Dupré – en met hem talloze collega’s – iets weg van een venter, die enorm veel tijd en moeite moet stoppen in het deur aan deur leuren met zijn projecten,. Zijn katern is een scherpe en bijwijlen verbijsterende getuigenis in een dertigtal staties van hoe het eraan toegaat in de wereld van de strip.

Stripgids mikt hoog; de cover is telkens weer een representatief visitekaartje

Stripgids mikt hoog; de cover is telkens weer een representatief visitekaartje. Na de coronacover van de grensverleggende Britse stripmaker Dave McKean voor Stripgids #7 was de Amerikaan Chris Ware bereid een dubbele cover te maken. Andermaal pleit het voor het “mooiste stripblad van Europa” (dixit de Volkskrant) dat deze wereldberoemde stripmaker zijn naam opvallend met Stripgids wil verbinden.

Inhoudstafel Stripgids #8

Welkom in de schatkamer van Stripgids #8, met deze kostbaarheden:

 • Strips zijn een spiegel van de tijd waarin ze gemaakt worden. Het kan dan ook niet verwonderen dat strips over, van en met LGBTQI+-auteurs en thema’s steeds zichtbaarder en talrijker worden, ook bij ons in de Lage Landen.
 • We onthullen hoe goed de jonge Willy Vandersteen naar het werk van zijn werkgever en collega Hergé heeft gekeken. Plagiaat, of eerder inspiratie? De gelijkenissen in tal van avonturen van ‘Suske en Wiske’ en de gekuifde held zijn alleszins treffend.
 • De Brits-Amerikaanse cultauteur Neil Gaiman is op 10 november 60 geworden. Reden genoeg voor een terugblik op zijn stripwerk.
 • Hoe hebben drie jonge masters in het Beeldverhaal hun opleiding tot stripmaker aan LUCA School of Arts in Brussel ervaren? En willen ze nog steeds strips maken? Brecht Du Chau, Miel Vandepitte en Helene Lespagnard nemen geen blad voor de mond.
 • Daarbij aansluitend: Pieter Geenen (o.a. Vrij Nederland en Trouw) zorgt in het edito voor een originele kijk op het beroep van stripmaker.
 • Nog meer buitenlandse strips, met een dossier over de Zuid-Afrikaanse stripscene. Die is geworteld in de traditie van bijtende cartoons en satire, en evolueert vandaag met rasse schreden.
 • Wat hebben strips en tattoos met elkaar gemeen? En waarom zijn tattoos zijn populairder dan ooit? Tattoo-expert Henri Beunders doet een gooi, met kennis van zaken, uiteraard.
 • Geen strips zonder merchandising? Van frituurvet, koekjes tot en met figurines: kunnen alle stripfiguren zomaar vermarkt worden? Er schuift wat op dat vlak.
(c) Steven Dupré
 • Dit nummer brengt ook een nieuwe rubriek voor het voetlicht. In ‘Ter illustratie’, stellen we het werk van een veelbelovende Vlaamse illustrator (m/v) voor. Benjamin Leroy bijt de spits af.
 • In Nederland blaast de kwaliteitsuitgeverij Sherpa 30 kaarsjes uit. Uitgever Mat Schifferstein blikt terug en vooruit. Nog een jubileum bij onze noorderburen is dat van het knotsgekke, Sturm und Drang-collectief Lamelos, dat zich wild maar beslist naar het feest van 25 jaar tekent.
 • Het derde jubileum van dit jaar: de populaire reeks ‘Storm’ is 45 jaar geworden. Uitgever Rob van Bavel doet een (wel heel bijzonder) boekje open over het wel en wee van deze geliefde scifi-fantasyreeks met Storm, Roodhaar en Nomad in de hoofdrollen.
 • Uitgeefster Chris Mokken (Scratch Books) geeft haar oprechte en met humor gemarineerde levenslessen in de rubriek Volg de gids.
 • Een Europees Commissaris is ook maar een mens, zo blijkt. Didier Reynders vertelt over welke strips hij leest, en hoe hij strips ook politiek inzet.
 • Traditiegetrouw belichten we ook een aspect van het rijke striperfgoed van de Lage Landen. In dit nummer brengen we in ‘De Oertijd’-rubriek het verhaal van de bekende Nederlandse cartoonist Peter van Straaten.
 • Druktechniek ‘cutout’ vergt een gargantueske dosis toewijding en geduld. Toch zijn er stripmakers die deze gebruiken. Met verbluffende resultaten. Rubriek Techniek biedt alweer een mooie verrassing.
 • Een kijk op de wondere wereld van de stripgrammatica biedt Pascal Lefèvre in de rubriek Pars Pro Toto. Dit keer zoomt hij in op het tijdsverloop binnen een strippagina, met een wonderlijk voorbeeld van Régis Franc.
 • Frank Pé, bekend van onder meer de zachtmoedige held ‘Ragebol’ en zijn bewerking van Winsor McCay’s ‘Little Nemo in Slumberland’ leidt de lezer rond in zijn atelier in Andenne.
 • Heel wat strips worden vertaald, uit bijvoorbeeld het Frans, het Engels en Duits. Daar valt heel wat over te vertellen, zo blijkt.
 • Nergens ter wereld worden strips zo gretig gelezen als in Zuid-Korea en Japan. Webtoons – strips die al scrollend op de smartphone worden gelezen – rukken ook op in België en Nederland. Een interview met Marissa Delbressine en Coco Ouwerkerk geeft een idee wat het is om dit soort strips te maken en wat hen onderscheidt van de ‘klassieke’ strip.
 • Wilbert Plijnaar werkte als story artist bij onder meer Warner Bros, Dreamworks en Disney. En schreef en schrijft ook de scenario’s van geliefde reeksen als ‘Sjors en Sjimmie’ en ‘Claire’. Een kijk op zijn rijke carrière.
 • Ten slotte besteden we ook op een originele wijze aandacht aan de winnaar van de Bronzen Adhemar 2020, Charel Cambré. (Pro memorie: Charel had in Stripgids #5 het centrale katern).
 • Met nieuw werk van Ward Zwart, Pieter Geenen, Barry Windsor-Smith, Ugo Bienvenue, Kim, Charel Cambré, Luc Cromheecke, Marc Legendre, Brecht Du Chau, Miel Vandepitte en Helene Lespagnard.

Stripgids #8 ligt vanaf 10 december in de winkel. De abonnees krijgen daarvoor het blad thuisgestuurd.

Het bericht Wordt verwacht: Stripgids #8 verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/11/25/wordt-verwacht-stripgids-8/feed/ 0
Kijktip: ‘Bait’ https://stripgids.org/2020/11/24/kijktip-bait/ https://stripgids.org/2020/11/24/kijktip-bait/#respond Tue, 24 Nov 2020 20:57:47 +0000 https://stripgids.org/?p=40168 Het bericht Kijktip: ‘Bait’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Trouwe bezoekers van deze website weten dat we hier soms zaken presenteren die niet strikt tot ‘de strip’ behoren. Het loont vaak de moeite om over de muurtjes te kijken, en inspirerende zaken verder te verkennen. Onder het motto ‘weg met het hokjesdenken’. We signaleren u hier graag de bijzondere, Britse film Bait.

Het woest originele Bait van regisseur Mark Jenkin was afgelopen jaar een indie-hit in het Verenigd Koninkrijk en won recent nog de BAFTA voor beste Britse debuut. Jenkin maakte deze film over het vissersleven in het zuidelijke Cornwall op 16mm met een opwindbare Bolexcamera. Hierdoor is het geluid apart opgenomen en gedubd, wat de film een prachtig klassieke feel van de jaren ’40 ‘slice of life’-cinema geeft. Toch behandelt Jenkin moderne thema’s zoals gentrificatie en verlies van identiteit in een steeds homogener wordende wereld.

Jenkin behandelt moderne thema’s zoals gentrificatie en verlies van identiteit in een steeds homogener wordende wereld

Bait

Nadat ‘tourists go home!’-bordjes in metropolen als Berlijn en Barcelona te zien waren, duiken ze volgens Mark Jenkins korrelige zwart-witdrama nu ook in kleine vissersstadjes in Zuidwest-Engeland op. Twee broers zien met lede ogen toe hoe hun ouderlijke huis in een pittoreske Airbnb verandert, Londense yuppies met hun Land Rovers alle parkeerplaatsen inpalmen en hoe ze zelfs hun plek aan de toog verliezen aan dronken toeristen op kroegentocht. De Britse indie-regisseur toont de groeiende agitatie van de twee zeebonken in een tactiele stijl die meer bij oude B-horror past dan bij een film over een pittoreske havenstad. Jenkin wil met zijn excentrieke drama dan ook geen extra toeristen naar Cornwall lokken, maar avonturiers verleiden om zich aan zijn hypnotiserend experiment over te geven.

Nog tot 27 november kunt u gratis naar Bait kijken, via deze link. Deze vertoningsreeks gebeurt in samenwerking met Monokino.

Het bericht Kijktip: ‘Bait’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/11/24/kijktip-bait/feed/ 0
Chrudoš Valoušeks ‘Spreekwoorden mix’ https://stripgids.org/2020/11/18/chrudos-valouseks-spreekwoorden-mix/ https://stripgids.org/2020/11/18/chrudos-valouseks-spreekwoorden-mix/#respond Wed, 18 Nov 2020 20:17:16 +0000 https://stripgids.org/?p=40157 Het bericht Chrudoš Valoušeks ‘Spreekwoorden mix’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Men spreekt wel eens van een appel die niet ver van de boom valt, van oude liefdes die niet roesten en over het graven van een kuil voor een ander en er zelf invallen. Deze en nog veel meer andere spreekwoorden worden kunstig uitgebeeld in Spreekwoorden mix.

Chrudoš Valoušek, winnaar van een Zilveren Penseel voor De pittige pruim die een pop werd, geeft in Spreekwoorden mix een fantasierijke draai aan wijze levenslessen. Het boek is een verzameling van volkse spreekwoorden, zowel heel oude als moderne. Zijn geestige linosnedes zorgen niet alleen voor een humoristisch
effect, maar laten de lezer opnieuw nadenken over de betekenis van spreekwoorden. Laat je niet afschrikken door de Tsjechische oorsprong van de auteur: er zitten meer dan genoeg herkenbare spreekwoorden bij!

Het nieuwe boek van Valoušek is er eentje voor het hele gezin: kinderen kunnen eruit leren, terwijl volwassenen vol amusement de spreekwoorden zullen herkennen. Spreekwoorden mix is een ideaal cadeauboek voor jong en oud.

 

Het nieuwe boek van Valoušek is er eentje voor het hele gezin: kinderen kunnen eruit leren, terwijl volwassenen vol amusement de spreekwoorden zullen herkennen.

Spreekwoorden mix verschijnt 11 december in winkels en wordt uitgebracht door Boycott Books.

Over de maker

Grafisch ontwerper en illustrator Chrudoš Valoušek (1960) studeerde van 1979-1985 aan de Universiteit voor Toegepaste Kunst in het toenmalige socialistische Tsjechoslowakije. Hij heeft zich gevestigd in de Tsjechische grafische scène door zijn uitgesproken linosneden; zwarte contouren gecombineerd met fel gekleurde oppervlakken. Zijn illustraties zijn vaak absurd, hebben een speelse naïviteit en ironie, hiermee heeft Valoušek een eigen herkenbare stijl ontwikkeld. Voor zijn boek De pittige pruim die een pop werd (Boycott, 2018) ontving hij in 2019 de Bologna Ragazzi Award.

Dossier over Tsjechië

Chrudoš Valoušek is een van de vele Tsjechische illustratoren en stripmakers. Daarover leest u meer in het interessante dossier over de Tsjechische strip in Stripgids #5. Dat vindt u ook via deze link.

Cover Spreekwoorden Mix (c) Boycott Books

Het bericht Chrudoš Valoušeks ‘Spreekwoorden mix’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/11/18/chrudos-valouseks-spreekwoorden-mix/feed/ 0
Cecilia Valagussa proudly presents: ‘Wild Card’ https://stripgids.org/2020/11/17/cecilia-valagussa-proudly-presents-wild-card/ https://stripgids.org/2020/11/17/cecilia-valagussa-proudly-presents-wild-card/#respond Tue, 17 Nov 2020 07:38:43 +0000 https://stripgids.org/?p=40147 Het bericht Cecilia Valagussa proudly presents: ‘Wild Card’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Vandaag presenteert de Italiaanse stripmaakster Cecilia Valagussa online haar kortfilm, ‘Wild Card’. Valagussa is geen onbekende in ons land. Over haar verblijf en studie in Gent maakte ze het album ‘P.I.G.S.’. Vandaag, dinsdag, lanceert ze om 13u via een online event haar kortfilm. Starring: het schubdier!

Deze film gaat dus straks in première, een verhaal met het schubdier in de hoofdrol, dat symbool staat voor de pandemie en de balans tussen mens en dierenwereld.

‘Wild Card’ wordt live gepresenteerd tijdens een online evenement over het behoud en de bescherming van wilde diersoorten. Het zal beschikbaar zijn op Facebook en Instagram, vanaf de Wonderfruit-festivalpagina, een festival in Thailand dat het werk co-produceerde. Er zullen korte toespraken zijn van NGO’s, daarna is er onze film (20 min) en wordt het evenement afgesloten met een liveconcert van de Poolse pianiste Hania. Rani. Meer details vindt u hier.

 En op de website van Cecilia Valagussa: https://www.ceciliavalagussa.com/ 

Een verhaal met het schubdier in de hoofdrol, dat symbool staat voor de pandemie en de balans tussen mens en dierenwereld

Het bericht Cecilia Valagussa proudly presents: ‘Wild Card’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/11/17/cecilia-valagussa-proudly-presents-wild-card/feed/ 0
Blik op ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’ https://stripgids.org/2020/11/15/blik-op-comes-over-schaduw-en-stilte/ https://stripgids.org/2020/11/15/blik-op-comes-over-schaduw-en-stilte/#respond Sun, 15 Nov 2020 19:46:23 +0000 https://stripgids.org/?p=40127 Het bericht Blik op ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>

De fraaie expo ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’ in het Brusselse BELvue Museum is tot nader order gesloten. U kunt wel al een kijkje nemen achter de schermen, met Thierry Bellefroid en Éric Dubois, de curatoren van de tentoonstelling, als gids

Didier Comès is een van de belangrijkste Belgische stripkunstenaars, een meester in het zwart-wit en de fantasie. In zijn verhalen geeft hij een stem aan de marginalen en de uitgestotenen. Zo geeft hij hen hun waardigheid en normaliteit terug. Deze tentoonstelling plaatst Comès en zij die in de schaduw van de maatschappij leven, in het licht. Het is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting ter valorisatie van het artistieke patrimonium van Didier Comès.

Zijn broer en zussen schonken het patrimonium dat zij als wettige erfgenamen in ontvangst namen, in 2013 aan de Koning Boudewijnstichting. Comès had in zijn testament nl geen maatregelen genomen om zijn patrimonium na zijn overlijden te beheren. Met de hulp van de Stichting werd een oplossing gezocht zodat dit erfgoed gevrijwaard kan worden voor de toekomst.

Begin jaren ’80 brak Comès door met Silence (De dorpsgek van Schoonvergeten). Het stripalbum was een fenomenaal succes. Het verhaal van deze dorpsgek, een doofstomme boerenknecht die uitgebuit wordt door de grondeigenaar van Schoonvergeten en tot bewustzijn wordt gebracht door een heks, is onlosmakelijk verbonden met de persoon van Comès, gekenmerkt door allerlei vormen van afwijzing, uitsluiting en gewelddaden.

 

(c) Didier Comès

Begin jaren ’80 brak Comès door met Silence (De dorpsgek van Schoonvergeten). Het stripalbum was een fenomenaal succes

Als meester der stiltes liet Comès in 2013 het leven, zonder ooit de eer te hebben gehad van een grote Brusselse tentoonstelling. Daar kwam nu verandering in. Naar aanleiding van de schenking en van de publicatie die uitgeverij Casterman uitbrengt over het thema Schaduw en Stilte bij Comès, kon u normaalgesproken vanaf 25 september 2020 zijn werk in het BELvue Museum (her)ontdekken.

Zijn originele, ‘stille’ platen worden er getoond naast originelen van Corto Maltese, de beroemdste strip van Hugo Pratt – een grote vriend van Comès en fervent verdediger van de tekstloze strip. Dit naast originele platen van Christophe Chabouté, die als geesteszoon van Didier Comès wordt beschouwd.

Het tentoonstellingsproject is een partnerschap met het Maison Autrique in Brussel, waar gelijktijdig een 2de tentoonstelling loopt gewijd aan Didier Comès. ‘Comès achter gesloten deuren’ dompelt de bezoeker onder in de sfeer van dit stripverhaal uit het Album Eva en brengt ode aan de psychologische fantastiewereld van Comès.

Bekijk de reportage: https://www.youtube.com/watch?v=w2bYvgi-gwA 

Het bericht Blik op ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/11/15/blik-op-comes-over-schaduw-en-stilte/feed/ 0
Lezing over WO II en strips https://stripgids.org/2020/11/06/lezing-over-wo-ii-en-strips/ https://stripgids.org/2020/11/06/lezing-over-wo-ii-en-strips/#respond Fri, 06 Nov 2020 09:50:26 +0000 https://stripgids.org/?p=40117 Het bericht Lezing over WO II en strips verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Zopas verscheen bij uitgeverij Scratch het indrukwekkende De Bom van Alcante, Bollée en Rodier – daarover later meer hier. Vast staat dat de Tweede Wereldoorlog een rijke bron is en blijft voor stripmakers. Het is niet alleen een oorlog geweest van legers die tegen elkaar streden, maar – en vooral – een enorm ideologisch conflict, met miljoenen doden. De recent gedoctoreerde Rik Spanjers (UvA) geeft op 19 november een online lezing over strips en de Tweede Wereldoorlog. En u kunt erbij zijn!

De bejubelde beeldroman Maus gaat over een man die een stripverhaal wil maken over zijn vader, een Poolse Jood die de Holocaust heeft overleefd. Doorheen de hele strip ziet de lezer de interne strijd van de auteur om zo’n complex verhaal te vertellen.

Rik Spanjers van de Universiteit van Amsterdam heeft zich verdiept in de storytelling over WOII in strips en geeft op vraag van Erfgoed Haspengouw een lezing over dit onderwerp

Het is niet alleen een oorlog geweest van legers die tegen elkaar streden, maar – en vooral – een enorm ideologisch conflict, met miljoenen doden

Wanneer?
Op 19 november, om 19u30. Deze lezing is digitaal en gratis. Inschrijven is wel verplicht en doet u via info@erfgoedhaspengouw.be.

Aankondiging over De Bomhttps://stripgids.org/2020/08/17/de-bom/ 

Maus (c) Art Spiegelman

Het bericht Lezing over WO II en strips verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/11/06/lezing-over-wo-ii-en-strips/feed/ 0
Opiniestuk: En wat met de stripprijzen? https://stripgids.org/2020/11/04/opiniestuk-en-wat-met-de-stripprijzen/ https://stripgids.org/2020/11/04/opiniestuk-en-wat-met-de-stripprijzen/#respond Wed, 04 Nov 2020 08:13:56 +0000 https://stripgids.org/?p=40106 Het bericht Opiniestuk: En wat met de stripprijzen? verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Vandaag leest u in De Standaard een opiniestuk van Stripgids, naar aanleiding van de nieuwe literaire prijzen die de Vlaamse regering in het leven wil roepen. Hier brengen we u, naast de link naar het opiniestuk, ook de originele, iets langere tekst.  

De literaire prijzen zijn dood, leve de literaire prijzen! Op de alternatieve Boekenbeurs in Antwerpen maakte Vlaams minister-president Jan Jambon afgelopen weekend bekend dat de Vlaamse overheid opnieuw twee literaire prijzen in het leven roept; een voor volwassenen en een voor jongeren, waarvan de eerste editie in 2022 zal plaatsvinden. Daarbij blijft de stripsector in de kou staan.

Jambon komt met de prijzentandem tegemoet aan een oude verzuchting van literair Vlaanderen: een momentum organiseren om aandacht te genereren en de verkoop aan te zwengelen. Goed voor een budget van 170.000 euro, met een cheque van 50.000 euro voor de winnaars van resp. de volwassenenliteratuur en de kinder- en jeugdliteratuur, nog wat voor die auteurs die de shortlist haalden en ten slotte ook iets voor het praktische geregel, de jury’s en andere kosten. Wie kan daar nu iets op tegen hebben? Alles dat ertoe bijdraagt dat auteurs en de literatuur in het algemeen ondersteund worden, is goed en lovenswaardig.

Maar tegelijk is het niet alleen doodjammer, maar ook een pijnlijke vergissing om het bekendste bastaardkind van de literatuur en de beeldende kunsten – strips dus – hierbij te vergeten. Net als bij ‘de literatuur’ valt er een serieuze boom op te zetten over de toestand van de stripsector in Vlaanderen. Cartoonist Lectrr meende een poos geleden in een fel becommentarieerde Facebookpost dat stripmakers zich stilaan mochten opmaken voor ‘Bokrijk’. Bokrijk, zo weet u, is het beroemde openluchtmuseum dat niet alleen oude gebouwen conserveert en toont, maar ook probeert oude ambachten nieuw leven in te blazen.

Cartoonist Lectrr meende een poos geleden in een fel becommentarieerde Facebookpost dat stripmakers zich stilaan mochten opmaken voor ‘Bokrijk’

Het is misschien niet eens zo’n overdreven metafoor voor de toekomst van deze sector, afgaande op de beroepskansen en het perspectief van het overgrote deel van de jonge (en ook minder jonge) makers. Al denken vermoedelijk de meeste mensen daar anders over; Vlaanderen (en bij uitbreiding België) is allang geen stripland meer, al doen de verkoopslijstjes van Boek.be en VisitBrussels, de toeristische dienst van Brussel, uitschijnen dat dat anders is. Kort door de bocht: het is bij heel wat stripmakers armoe troef. De meeste uitgeverijen houden er een relatief conservatieve houding op na waarbij het economische duo kosten-baten meer dan ooit de dienst uitmaken. Men klampt zich vertwijfeld vast aan de succesformules uit het verleden, ook al zijn de helden allang pensioengerechtigd. Nieuw talent krijgt amper kansen. Dit is, in een notendopje, de weinig rooskleurige situatie in Vlaanderen.

Dante Alighieri door Sandro Botticelli (c) Wikimedia

Een prijs kan mee een verschil maken; zowel voor een auteur, zijn of haar oeuvre en ‘de strip’ als geheel. “Hoe, maar de stripsector heeft toch al een prijs?” Juist, de Bronzen Adhemar, en dat al sinds 1977. Die was tussen 2003 en 2015 gekoppeld aan de Cultuurprijs voor de Strip van de Vlaamse Gemeenschap, met een gewaarborgde prijzenpot van 12.500 euro (en een expo in De Warande in Turnhout). De vorige cultuurminister, Sven Gatz, hervormde de cultuurprijzen van Vlaanderen tot de Ultima’s. Met slechts één Ultima voor alle verschillende literaire deeldisciplines. Sindsdien moeten de inrichters van de prijs, Stripgids, elke keer scharrelen en bang afwachten of de budgettaire puzzel weer past om een “momentum” te organiseren. Dat de prijs grote impact heeft, bleek in 2018 nogmaals. Toen won Jeroen Janssen, waarna hij in Angoulême mocht aantreden. Dit jaar gaat de prijs naar ‘de nieuwe Willy Vandersteen’, Charel Cambré, die de erkenning van de Vlaamse gemeenschap voor zijn oeuvre verdient (‘Amoras’, ‘Jump’, enz.)

Bronzen Adhemar

Prijzen gaan over veel meer dan het prijzengeld alleen. Het gaat ook over symbolisch kapitaal waarmee een overheid te kennen geeft wat ze belangrijk en relevant vindt. Frankrijk bijvoorbeeld, kondigde  tijdens het bekende stripfestival van Angoulême in 2019 aan dat ‘2020, l’ Année de la BD’ zou worden, met een waaier aan initiatieven en middelen. De Franse minister van Cultuur Frank Riester verklaarde bij de start in januari dit jaar: “Dit [jaar] is een kans om een ​​kunstvorm die in Frankrijk erg populair is verder te belichten.  Strips komen nog te weinig aan bod in de openbare instellingen. Het jaar is ook de gelegenheid om de spots te richten op de buitengewone kunstenaars die stripauteurs zijn.” In Vlaanderen moeten we op die erkenning blijkbaar nog maar wat wachten.

 

De redactie, staf, vrijwilligers, raad van bestuur en algemene vergadering van Stripgids.

De link naar het stuk op de website van De Standaard vindt u hier: https://www.standaard.be/cnt/dmf20201103_97944100  

Het bericht Opiniestuk: En wat met de stripprijzen? verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/11/04/opiniestuk-en-wat-met-de-stripprijzen/feed/ 0
Oproep | Wedstrijd voor éénpagina-strip https://stripgids.org/2020/11/01/oproep-wedstrijd-voor-eenpagina-strip/ https://stripgids.org/2020/11/01/oproep-wedstrijd-voor-eenpagina-strip/#respond Sun, 01 Nov 2020 21:46:09 +0000 https://stripgids.org/?p=40095 Het bericht Oproep | Wedstrijd voor éénpagina-strip verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Stripmakers aller landen, lees dit bericht aandachtig! De in Madrid, Athene en Brussel gebaseerde Friedrich Naumann Foundation – genoemd naar een beroemde 19e-eeuwse Duitse liberale politicus – lanceerde recent een call voor stripmakers.

Op dit moment zoekt Europa zijn weg doorheen vele nieuwe uitdagingen. Er is niet alleen de Covid-19 pandemie, maar ook de opkomst van het populisme en racisme, en ook de euroscepsis, om maar drie belangrijke voorbeelden te noemen. Animate Europe #5 nodigt stripmakers uit om de opties voor de transformatie van Europa te onderzoeken.

Wat als alles van een nieuwe, propere lei begint, een ‘restart’, als het ware? Deze ‘herstart’ brengt de politiek terug naar het belangrijkste van allemaal: de gewone mensen. Deze call nodigt kandidaten uit om zich te focussen op de Europese burgers, hun leefwereld en hun prioriteiten. De dingen die ze koesteren, de dingen die ze verachten. Hun grootste angst en grootste verwachtingen en hoop. Voor wat voor een nieuwe start zouden ze opkomen? Welk gezicht, welke visie op Europa vertegenwoordigen ze?

Waar dit beter te situeren dan in de straten van Europa? De straten zijn de plek waar de samenleving samenwerkt, waar het vertoog wordt gevormd, waar ideeën voor verandering wortel schieten en ook waar echte participatie plaatsvindt. Naar welke straten kijken we? Een netwerk van eindeloze trappen, een snelweg naar de toekomst? Een stille plattelandsweg, een lelijk achterafstraatje? Een spinnenweb van rotondes, een labyrint van doodlopende wegen? Wie zit er vast op het trottoir, wie snelt er weg op de snelle rijstroken? Waar eindigen wegen, waar beginnen nieuwe?

Het is aan u: ga mee met de organisatoren op tocht. Het onderwerp van dit jaar is Restart! – The Streets of Europe.

 

Deze call nodigt kandidaten uit om zich te focussen op de Europese burgers, hun leefwereld en hun prioriteiten. De dingen die ze koesteren, de dingen die ze verachten. Hun grootste angst en grootste verwachtingen en hoop.

Winner

Het aanbod

 • Alle finalisten krijgen een prijs van 1.000 euro
 • De Eerste Prijs: 1.000 euro bovenop de prijs van de finalist
 • De wedstrijd staat open voor iedereen. Deadline voor inzendingen (eerste ronde) is 6 december 2020. Let op de algemene voorwaarden

Voorwaarden

Finalisten zullen worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking in het Belgisch Stripcentrum in Brussel, in juni 2021. Hun werken zullen zowel te zien zijn in een gedrukte stripuitgave als op een internationale reistentoonstelling.

Jury

Inzendingen worden beoordeeld door een internationale jury, bestaande uit striptekenaars Lucie Lomová en Judith Vanistendael, directeur van het Lakes International Comic Festival Julie Tait en curator / producent / scenarioschrijver Kalle Hakkola.

Alle nuttige info vindt u op: https://fnf-europe.org/2020/10/22/new-call-for-comics-animate-europe-vol-5-now-open-for-entries/ 

Friedrich Naumann Foundation

De Friedrich Naumann Foundation wil “actief het politieke debat bevorderen en innovatieve liberale benaderingen en oplossingen ontwikkelen. Een levendige dialoog is gebaseerd op tolerantie en wederzijds begrip. Onze activiteiten zijn erop gericht deze basiswaarden te promoten door middel van interculturele uitwisseling. Onze projecten fungeren als liberale platforms voor de wereldwijde partners van de Stichting om kwesties van de Europese agenda te bespreken.”

Winner

Het bericht Oproep | Wedstrijd voor éénpagina-strip verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/11/01/oproep-wedstrijd-voor-eenpagina-strip/feed/ 0
Lees- en kijktip: Wafa Hourani https://stripgids.org/2020/10/31/lees-en-kijktip-wafa-hourani/ https://stripgids.org/2020/10/31/lees-en-kijktip-wafa-hourani/#respond Sat, 31 Oct 2020 11:06:45 +0000 https://stripgids.org/?p=40086 Het bericht Lees- en kijktip: Wafa Hourani verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Beeldverhalen nemen vele, en vaak heel verrassende vormen aan. Graag stellen we het werk van Wafa Hourani aan u voor, een Tunesische beeldend kunstenaar.

Hij werkt met verschillende media, waaronder film, fotografie, installaties, beeldhouwkunst, performances, muziek en poëzie. Hij woont en werkt afwisselend in Ramallah en Dubai.

Maar ontdekt u zijn werk vooral zelf: https://www.wafahourani.com/ 

Het bericht Lees- en kijktip: Wafa Hourani verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/10/31/lees-en-kijktip-wafa-hourani/feed/ 0
In Memoriam: Ward Zwart https://stripgids.org/2020/10/28/in-memoriam-ward-zwart/ https://stripgids.org/2020/10/28/in-memoriam-ward-zwart/#respond Wed, 28 Oct 2020 20:05:52 +0000 https://stripgids.org/?p=40071 Het bericht In Memoriam: Ward Zwart verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Vandaag raakte bekend dat Ward Zwart (°1985) is overleden. Begin december verschijnt zijn nieuwste, en laatste album, Ik kom van ver maar blijf niet lang

Dat album wordt, net als zijn debuut Wolven in 2016, een cultwerk, en andermaal op scenario van Enzo Smits, uitgegeven bij Bries. Daarvoor bracht hij in 2012 Mostly Cola, een verzameling van losse tekeningen die hij voor verschillende tijdschriften maakte. Wards ster schitterde hard, met prestigieuze opdrachtgevers als The New York Times, Google en ook tal van  ‘lokale’ media. 

Net wanneer het lijkt alsof alles voor eeuwig en altijd hetzelfde zal blijven, volgt een nacht die alles verandert… Of toch lijkt te veranderen… Of toch niet?

Ik kom van ver maar blijf niet land (c) Bries - Ward Zwart

De korte inhoud van het nieuwe boek:

“1997 – Last days of summer, baby. Wanneer zijn relatie en muziekcarrière simultaan tot een einde komen, keert de dertigjarige Gus voor het eerst in lange tijd terug naar zijn geboortedorp, de plek waarvan hij als tiener gezworen had er nooit meer terug te keren. Het lijkt wel alsof de tijd er sinds zijn vertrek heeft stilgestaan. Op het televisietoestel in de hoek van de lokale bar speelt nog steeds hetzelfde programma, ook de toogpraat klinkt als een heruitzending. 

De jongeren Cas, Frank & Saul, slijten er hun dagen tussen skatepark en repetitiekot. Ze dromen luidop van een succes als dat van hun grote rockheld Gus Jenssen, nietsvermoedend dat deze enkele straten verderop in de zetel van zijn broer ligt te stinken. Net wanneer het lijkt alsof alles voor eeuwig en altijd hetzelfde zal blijven, volgt een nacht die alles verandert… Of toch lijkt te veranderen… Of toch niet?” 

 

De redactie van Stripgids wenst Wards familie, naasten en vrienden heel veel sterkte.

Het bericht In Memoriam: Ward Zwart verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/10/28/in-memoriam-ward-zwart/feed/ 0
Wordt verwacht: ‘In het hoofd van Charel Cambré’ https://stripgids.org/2020/10/25/wordt-verwacht-in-het-hoofd-van-charel-cambre/ https://stripgids.org/2020/10/25/wordt-verwacht-in-het-hoofd-van-charel-cambre/#respond Sun, 25 Oct 2020 10:31:14 +0000 https://stripgids.org/?p=40063 Het bericht Wordt verwacht: ‘In het hoofd van Charel Cambré’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Eind november brengt uitgeverij Oogachtend een nieuw boek uit over de kersverse winnaar van de Bronzen Adhemar, Charel Cambré. In het het hoofd van Charel Cambré heerst nooit rust. Het borrelt er continu, het is een bruisend labo vol maffe humor, dynamische beelden en dwaze invallen.

Zijn virtuoze hand pent die ideeën dan schijnbaar moeiteloos neer, super-efficiënt, levendig, vibrerend, zot.  Het tekenplezier spat van het papier.

Daarenboven koppelt Charel Cambré zijn humor, talent en geniale lijnvoering aan een ongeëvenaard werkvermogen. Er wordt veel gelachen en geluld, maar als het over werk gaat is het motto “Niet zeveren, maar doen”.

Dit boek bevat slechts een fractie van de gigantische productie van de laureaat van de Bronzen Adhemar 2020. Nooit was een overzichtsboek zo onvolledig en toch zo rijk gevuld… Laat u verrassen door deze inkijk in een uniek tekenbrein!

Het bericht over Charel die de Bronzen Adhemar 2020 wint, leest u elders op deze site.

www.oogachtend.be

“Niet zeveren, maar doen”

Vandersteens tekenkamer (c) Charel Cambré

Het bericht Wordt verwacht: ‘In het hoofd van Charel Cambré’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/10/25/wordt-verwacht-in-het-hoofd-van-charel-cambre/feed/ 0