Stripgids https://stripgids.org Strip Turnhout Tue, 19 Jan 2021 18:46:58 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.4 https://stripgids.org/wp-content/uploads/2019/11/cropped-favicon-32x32.png Stripgids https://stripgids.org 32 32 Jelle De Beule schrijft scenario voor Jommeke https://stripgids.org/2021/01/19/jelle-de-beule-schrijft-scenario-voor-jommeke/ https://stripgids.org/2021/01/19/jelle-de-beule-schrijft-scenario-voor-jommeke/#respond Tue, 19 Jan 2021 18:46:58 +0000 https://stripgids.org/?p=40423 Het bericht Jelle De Beule schrijft scenario voor Jommeke verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Dit voorjaar verschijnt er een nieuw Jommekes-album dat bedacht is door comedian en tv-maker Jelle De Beule. De titel is ‘Jommeke in de knel én de penarie’. “Het is een eigenzinnige hommage aan mijn favoriete stripheld. In mijn verhaal gaat de fiscus achter Jommeke aan”, zegt De Beule.

Comedian en tv-makerJelle De Beule pakt deze lente uit met een eigen album van Jommeke. “Ik ben een superfan. Ik ben de strips blijven kopen en lezen zelfs ver voorbij de Jommekesgerechtigde leeftijd”, zegt De Beule in “Start Je Dag”. “Noem me gerust een freak. Ik ken alle albums van Jommeke van binnen en van buiten. Ik denk dat ik elke tekening ook snel aan het juiste verhaal kan koppelen.”

“Noem me gerust een freak. Ik ken alle albums van Jommeke van binnen en van buiten”

500 miljard achterstallige belastingen

Standaard Uitgeverij vroeg De Beule of hij zijn passie voor Vlaanderens bekendste strooien dakje in een scenario kon gieten. “In mijn verhaal ontdekt de fiscus dat Jommeke nog een berg achterstallige belastingen moet betalen voor alle schatten die hij ooit gevonden heeft. En dat zijn er een hele hoop, van de schat van de zeerover tot het goud van de Inca’s”, lacht De Beule. “We hebben het allemaal becijferd en Jommeke moet 500 miljard euro ophoesten aan de belastingscontroleurs. Uiteraard kan de geestelijke vader Jef Nys het zelf niet meer vertellen, maar ik denk dat hij hier blij mee zou zijn. Zijn weduwe was alvast dolenthousiast over ons album.”

Geen Kwak en Boemel, wél Anatool

Vanaf 7 april ligt ‘Jommeke in de knel én de penarie’ in de winkel. Het wordt een album buiten de klassieke stripreeks. “Ik noem het een hommage en geen parodie. Jommeke gaat er een beetje anders uitzien. Het wordt een eigenzinnige versie getekend door Thijs De Cloedt, de zoon van cartoonist Marec. Ik ken Thijs al jaren van op de academie in Gent.” De Cloedt werkte onder andere mee aan de animaties van Kabouter Wesley.

Jommeke in de knel én in de penarie (c) Standaard Uitgeverij

Fans van het universum van Jommeke kunnen hun hart ophalen aan een resem oude bekenden. “Natuurlijk zijn Annemieke en Rozemieke, Gobelijn en vele anderen van de partij. En het gaat over een schat dus kan Anatool niet ontbreken”, zegt De Beule. Al heeft hij minder goed nieuws voor de fans van Kwak en Boemel. “Ze stonden in de eerste versie van het verhaal maar het was te lang dus heb ik Kwak en Boemel eruit gehaald. Maar als ik nog een hommage mag maken, doen ze sowieso mee”, besluit De Beule op Radio 2.

Bron: vrtnws.be

Het bericht Jelle De Beule schrijft scenario voor Jommeke verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/01/19/jelle-de-beule-schrijft-scenario-voor-jommeke/feed/ 0
Grafixx presenteert podcasts https://stripgids.org/2021/01/16/grafixx-presenteert-podcasts/ https://stripgids.org/2021/01/16/grafixx-presenteert-podcasts/#respond Sat, 16 Jan 2021 17:12:30 +0000 https://stripgids.org/?p=40410 Het bericht Grafixx presenteert podcasts verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Grafixx presenteert: een podcast met vijf afleveringen over het leven en werk van illustratoren en striptekenaars. Eva Mundorff en Ephameron gaan in gesprek met het schoonste volk dat de illustratiewereld ons te bieden heeft. Beluister elke week een nieuwe aflevering op de podcastpagina!

Voor de eerste aflevering bijt Gerda Dendooven de spits af. Deze illustrator, schrijver en theatermaker bracht al tientallen boeken uit. Voor haar projecten kiest ze nauwgezet het medium dat het meest geschikt is om het verhaal te vertellen. Zij hebben het over het leven als één grote kwelling, een doosje vol prijzen en verstoppertje in het donker.

Alle info en de afleveringen op de podcastpagina van Grafixx: http://grafixx.be/cat/podcast/ 

Zij hebben het over het leven als één grote kwelling, een doosje vol prijzen en verstoppertje in het donker.

(c) GERDA DENDOOVEN

Het bericht Grafixx presenteert podcasts verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/01/16/grafixx-presenteert-podcasts/feed/ 0
Expo ‘Comès. Over schaduw en stilte’ verlengd https://stripgids.org/2021/01/13/expo-comes-over-schaduw-en-stilte-verlengd/ https://stripgids.org/2021/01/13/expo-comes-over-schaduw-en-stilte-verlengd/#respond Wed, 13 Jan 2021 14:11:25 +0000 https://stripgids.org/?p=40396 Het bericht Expo ‘Comès. Over schaduw en stilte’ verlengd verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Eind september 2020 opende in het BELvue museum de tentoonstelling ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’. De Koning Boudewijnstichting, die Comès’ artistieke nalatenschap beheert, toont er meer dan 50 originele werken van zijn hand. Een eerbetoon aan een van onze belangrijkste stripkunstenaars, die de verschoppelingen een stem gaf. Een mysterieuze wereld in zwart-wit, overheerst door stilte en schaduw.

Kom een wereld ontdekken waar stilte en schaduw overheersen. De tentoonstelling ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’ nodigt u uit om binnen te treden in het mysterieuze universum van Didier Comès. In een betoverende setting maakt u kennis met het artistieke parcours en het oeuvre van een van onze grootste striptekenaars van de tweede helft van de 20e eeuw. 

Mensen die al te vaak gemarginaliseerd worden en in de schaduw blijven staan. Comès plaatst hen op magistrale wijze op de voorgrond via een spel van stilte, licht en schaduw in zijn mysterieuze Ardense landschappen, bevolkt door de allerzwaksten.

Een boeiende selectie van ‘stille’ platen geselecteerd door de twee curatoren Thierry Bellefroid en Éric Dubois laat ons het oeuvre van Comès (her)ontdekken. Als journalist en stripkenners leiden zij u binnen in de typische zwartwitwereld van Comès, vol schaduw en licht. Centraal in deze sombere verhalen staan de mensen die door de maatschappij uitgesloten of als ‘anders’ bestempeld worden. Mensen die al te vaak gemarginaliseerd worden en in de schaduw blijven staan. Comès plaatst hen op magistrale wijze op de voorgrond via een spel van stilte, licht en schaduw in zijn mysterieuze Ardense landschappen, bevolkt door de allerzwaksten.

Didier Comès (c) Olivier Boitet

Schaduw en licht

‘Schaduw en licht’ is een eerste constante in het werk van Comès die als thema belicht wordt op de tentoonstelling.  Didier Comès speelt op ongeziene, magistrale wijze met het zwart van de Oost-Indische inkt op het altijd aanwezige wit van het papier. Een techniek die zal leiden tot een steeds abstractere vormgeving en tot een nieuwe, virtuoze tekenstijl waarin zwart domineert. Een subliem spel van zwart en wit, van positief en negatief, van schaduw en licht dat hem tot wellicht de belangrijkste Belgische tekenaar in het zwartwitgenre maakt.

Een selectie originele tekeningen laat ons in de Balzaal kennismaken met vier Comèsiaanse schaduwen: Schaduwen en donkere hoeken, Schaduwen in de nacht, De schaduw en de sneeuw en In de schaduw van het bos. Zijn verhalen zijn somber, maar ze hebben een diepe glans. Ze richten de schijnwerpers op mensen die we te vaak in de schaduw laten staan, zij die door de maatschappij worden uitgesloten of die door hun ‘anders zijn’ aan de zijlijn worden geplaatst. In het midden van de zaal worden hun portretten in de spotlights geplaatst.

Didier Comès (c) Casterman

Vier Comèsiaanse stiltes

 Comès maakte met zijn krachtige, tekstloze platen naam als ‘Meester der stiltes’. Stilte is dan ook de 2de rode draad in zijn werk en de tentoonstelling. In zijn ‘stille’ platen steunt de zeggingskracht van het verhaal helemaal op de tekening. Afsnijding, kadrering, ritme, verdeling van de partijen, krachtlijnen, grootte van de vakjes en stroken … Ze zijn het onweerlegbare bewijs van de rijpheid van zijn grafische stijl, die geen verbale hulp meer nodig heeft. In de botsing van zwart en wit zitten alle zintuiglijke sensaties vervat. Van het diepe nachtelijke zwart dat alle vormen opslokt tot het smetteloze wit van de sneeuw dat de afgevuurde schoten dempt. Van het ruisen van de wind in de takken tot het gekras van een raaf. Comès bereikt deze volmaakte synthese van precisie en expressionisme gaandeweg, van album tot album. In al zijn werken komen stille platen voor en ze zijn emblematisch voor zijn artistieke traject. Ze kunnen op zichzelf staan, maar beslaan soms ook meer dan tien opeenvolgende pagina’s en worden als het ware een soort zuivere graphic novel.

 In de bogengalerij komen vier thematische stiltes aan bod, die ook een dialoog vormen tussen de albums: Zwijgzaamheid, Oorverdovende stilte, Het verzwegene en Zware stilte.

Silence (c) Casterman

Eerbetoon aan de vriendschap

Begin jaren ’80 brak Comès door met Silence (De dorpsgek van Schoonvergeten). Het stripalbum was een fenomenaal succes. Het verhaal van deze dorpsgek, een doofstomme boerenknecht die uitgebuit wordt door de grondeigenaar van Schoonvergeten en tot bewustzijn wordt gebracht door een heks, is onlosmakelijk verbonden met de persoon van Comès. Ook hij werd sterk geraakt door verschillende vormen van afwijzing en uitsluiting. In de zaal wordt een fragment getoond uit een film van 1996 waarin Comès het heeft over zijn onvermogen tot communicatie.

Al tijdens zijn kindertijd en tienerjaren vluchtte Comès in zijn tekeningen. In zijn eentje zat hij vaak schetsjes te maken in de kantlijn van zijn schriften, want aan teamsport bijvoorbeeld kon hij niet doen omdat hij al heel vroeg een bril moest dragen. De kantlijn, de marge, de zelfkant: dat is waartoe hij zich zijn hele leven lang aangetrokken voelde. Die hij verkende en eer aandeed. En de bewoners ervan: de marginalen, de gekwetsten, de uitgeslotenen of gehandicapten. Dat waren zijn metgezellen, zijn vrienden.
Twee van zijn andere metgezellen of vrienden zijn Hugo Pratt en Christophe Chabouté. De zaal van de genodigden is gewijd aan de banden tussen Comès, Pratt en Chabouté. Comès had bewondering voor de stille platen van zijn goede vriend en vurige verdediger van de tekstloze strip, Hugo Pratt. Originelen van Corto Maltese, de beroemdste strip van Hugo Pratt worden hier gepresenteerd, naast platen van Christophe Chabouté, een auteur die vaak als geestelijke zoon van Comès gezien wordt.

In 1980 ging Comès zijn vriend Hugo Pratt opzoeken in Venetië. Daarvan getuigt een film van regisseur Manu Bonmariage, waarop zowel Comès te zien is als Pratt die er aangesproken wordt door een stomme. Er ontspint zich een ‘dialoog’ die doet denken aan De dorpsgek van Schoonvergeten. 

Campagnebeeld Comès à huis clos

Een dubbeltentoonstelling

Het tentoonstellingsproject is een partnerschap met het Autrique Huis (Maison Autrique) in Brussel, waar gelijktijdig een tweede tentoonstelling loopt gewijd aan Didier Comès. Met de tentoonstelling ‘COMÈS achter gesloten deuren’ nodigt het Autriquehuis de bezoeker uit om de originele striptekeningen te ontdekken van het album Eva, dat Didier Comès in 1985 tekende. Van 25 september 2020 tot 2 mei 2021 zal de bezoeker zich kunnen verdiepen in de leefwereld van Didier Comès en kennis maken met alle ingrediënten waaraan hij zijn succes dankte: zwart-wit, het mysterie en de psychologische leefwereld van zijn personages.

De bezoeker zal zich kunnen onderdompelen in het fascinerende verhaal van Eva, en dat in het fantastische art-decokader van het Autriquehuis: een afgelegen manoir, bewoond door Yves en zijn zus Eva. Hij fabriceert automaten, zij zit in een rolstoel. Tot Neige op het toneel verschijnt, een hartstochtelijke jonge vrouw. Verlangens borrelen op. Er hangt echter een donkere schaduw boven deze driehoeksverhouding…

Praktische info

Tentoonstelling ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’
BELvue museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel
Van 25 september 2020 tot en met 28 februari 2021
Open van maandag tot vrijdag van 9u30 tot 17u30 en op zaterdag, zondag en in schoolvakanties van 10u tot 18u. Gratis toegang. In het kader van de veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is reserveren wel verplicht. Dat kan via www.belvue.be

De tentoonstelling is ook online te bezoeken via een 360° virtuele tour: https://didier-comes.kbs.virtualtour.poppr.be/nl

Tentoonstelling ‘Comès achter gesloten deuren’
Autrique Huis, Haachtsesteenweg 266, 1030 Schaarbeek
Van 25 september 2020 tot en met 2 mei 2021
Open van woensdag tot zondag van 12 tot 18 u. Gesloten op feestdagen.
In het kader van de veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is reserveren verplicht. Alle informatie op www.autrique.be.

 

 

Het bericht Expo ‘Comès. Over schaduw en stilte’ verlengd verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/01/13/expo-comes-over-schaduw-en-stilte-verlengd/feed/ 0
Ga met deBuren mee naar Parijs! https://stripgids.org/2021/01/12/ga-met-deburen-mee-naar-parijs/ https://stripgids.org/2021/01/12/ga-met-deburen-mee-naar-parijs/#respond Tue, 12 Jan 2021 16:54:18 +0000 https://stripgids.org/?p=40382 Het bericht Ga met deBuren mee naar Parijs! verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Elke zomer gaat het Vlaams-Nederlands huis deBuren met jonge makers naar Parijs. Ze krijgen er de kans om twee weken lang aan nieuw materiaal te werken en in gesprek te gaan met elkaar en met gerenommeerde auteurs en sleutelfiguren uit het literaire veld en het medialandschap. Voor, tijdens en na de residentie stellen de makers enkele keren met een redacteur hun werk op scherp. Ook stripmakers komen in aanmerking!

Wie? De kandidaat schrijft in het Nederlands en is op 30 juni 2021 minstens 18 jaar en niet ouder dan 30 jaar.
Wat? Je werkt aan nieuw materiaal: één vrije bijdrage en één opdrachttekst.
Waar? Stichting Biermans-Lapôtre, Parijs.
Wanneer? 17 tot en met 30 juli 2021. 

 Je kandidaat stellen voor de Parijsresidentie is kosteloos.

Als je geselecteerd wordt, vergoedt deBuren logies, reiskosten van en naar Parijs, en je ontvangt een tegemoetkoming voor (spijs-)kosten.

Nog voor je hun werk leerde kennen, gingen onder anderen deze makers mee:

Lize Spit, Nina Polak, Rebekka de Wit, Marieke Lucas Rijneveld, Aya Sabi, Joost Oomen, Sabrine Ingabire, Dewi de Nijs Bik, Carmien Michels, Jan Postma, Simone Atangana Bekono, Jelmer Mommers, Younes van den Broeck, Lies van Gasse, Emma Lesuis, Charlotte Van den Broeck, Obe Alkema, Maxime Garcia Diaz en Lotte Lentes.

 

De Stichting Biermans-Lapôtre

Voor, tijdens en na de residentie stellen de makers enkele keren met een redacteur hun werk op scherp. Ook stripmakers komen in aanmerking!

Ze gingen er in gesprek met onder meer:

Radna Fabias, Arnon Grunberg, Adriaan van Dis, Rachida Lamrabet, Maxim Februari, Annelies Verbeke, David Van Reybrouck, Maud Vanhauwaert, prof. dr. Gloria Wekker en alleskunner Rashif El Kaoui.

Alle info over de Schrijfresidentie van deBuren vind je op de website van het Huis van vertrouwen. Ook tips om je kandidatuur in te dienen, en het magazine. Deadline: maandag 22 februari 2021 om 11:00 (Brusselse tijd). 

En neen, Maarten Vande Wiele heeft niet aan deze call meegedaan. Desalniettemin is zijn tweeluik I love/I hate Paris een fantastische strip.

Het bericht Ga met deBuren mee naar Parijs! verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2021/01/12/ga-met-deburen-mee-naar-parijs/feed/ 0
Stripgids wenst u… https://stripgids.org/2020/12/30/stripgids-wenst-u/ https://stripgids.org/2020/12/30/stripgids-wenst-u/#respond Wed, 30 Dec 2020 19:54:25 +0000 https://stripgids.org/?p=40312 Het bericht Stripgids wenst u… verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Bovenal een goede gezondheid, want dat is het allerbelangrijkste! Mooie feesten, dat ook. Een mooi einde en een goed begin van 2021. En verder? Alles wat uw leven mooier, aangenamer en interessanter maakt.

Op het gevaar af dat u ons voor ‘aanmatigend’ verslijt: daarbij kunnen we u mogelijks helpen.

‘Hoe dan?’, wil u ongetwijfeld weten. Welnu, met onze activiteiten en aanbod, waaronder:

 

 • twee edities van Stripgids, “het mooiste stripblad van Europa” (aldus de Volkskrant), in juni en in oktober/november.
 • verschillende tentoonstellingen, waaronder die over de kersverse winnaar van de Bronzen Adhemar 2020, Charel Cambré, in de Warande. In het hoofd van Charel Cambré, heet deze expo. We houden u op de hoogte van de opening in 2021. Er komt ook een fraaie expo in het Nationaal Museum voor de Speelkaart, eveneens in Turnhout.
 • De Stripgids Academie, waarbij u uw stripmakerscompetenties kan leren kennen en bijspijkeren, in het gezelschap van gereputeerde stripmakers.
 • We bouwen aan een warm project in de Parkwijk in Turnhout, met een veelzijdig (strip-)buurthuis, onder de roepnaam De StripARK.
 • Onze aanwezigheid op verschillende festivals en evenementen, overal ten lande, van zodra dat weer mag.
 • We werken ook graag samen met alle mensen / organisaties van goede wil, zoals het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal, de 9de Kunst, Pulp deLuxe, Wilfried, Aline, Strip Glossy, het Instituto Cervantes, het Czech Cultural Centre Brussels, Grafixx, LUCA School of Arts, De Warande, … (wil u graag iets opzetten met ons? Aarzel dan niet, alstublieft!)
 • De Staten-Generaal van de Strip: een wat ronkende naam, waarmee we bedoelen: een stavaza van het striplandschap in Vlaanderen en Brussel. Wat zijn de noden, uitdagingen en behoeften?
 • Ten slotte maken we ook plannen voor het vervolg van ons onderzoek naar de toekomst van het striperfgoed.

Strips die u doen wegdromen, u informeren over de wereld, u doen lachen, fronsen, u in een ander tijdperk allerlei avonturen doen beleven… U zegt het maar.

En naast dit alles – toegegeven, het ging daarbij nogal over onszelf! – wensen we u ook heel veel goeie, interessante strips en stripprojecten allerhande toe. Strips die u doen wegdromen, u informeren over de wereld, u doen lachen, fronsen, u in een ander tijdperk allerlei avonturen doen beleven… U zegt het maar.

Teletijdsmachine (c) Standaard Uitgeverij

Namens de hele Stripgids-ploeg: mooie feesten en een gelukkig nieuwjaar!

Het bericht Stripgids wenst u… verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/12/30/stripgids-wenst-u/feed/ 0
In Memoriam: Berck https://stripgids.org/2020/12/29/in-memoriam-berck/ https://stripgids.org/2020/12/29/in-memoriam-berck/#respond Tue, 29 Dec 2020 10:23:33 +0000 https://stripgids.org/?p=40353 Het bericht In Memoriam: Berck verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Stripmaker en Bronzen Adhemar-winnaar Arthur Berckmans, alias Berck, is overleden. De in Leuven geboren Berck overleed in de nacht van 27 op 28 december in zijn slaap in het woonzorgcentrum waar hij al jaren verbleef, signaleerde Stripspeciaalzaak.be gisteren.

Bercks bekendste stripreeks was ongetwijfeld ‘Sammy’, een reeks rond een Amerikaanse lijfwacht in de jaren ’20. Maar Berckmans schreef ook tientallen andere reeksen die verschenen in de weekbladen Kuifje, Robbedoes, Zonnekind en Zonneland. In 1985 won hij de Bronzen Adhemar.

Hij werd 91 en overleed vredig in zijn slaap.

“De leerlingen werden dus eerder erkend dan de leraar. In eerste instantie twijfelde ik er dan ook aan om de prijs te aanvaarden”

Over zijn leven en werk valt veel te vertellen. Zo was hij onder meer Ridder in de Kroonorde. Opmerkelijk: Berck gaat de geschiedenis in als – voorlopig – de enige die de Bronzen Adhemar eerst weigerde. Het internationaal erkende goudhaantje uit de stal van Dupuis (‘Sammy’ met name) vond dat hij de bekroning te laat kreeg. Daarover zei hij: “Ik vond dat ik de prijs te laat kreeg. Er stonden al tekenaars op het lijstje die bij mij op de loonlijst hadden gestaan. De leerlingen werden dus eerder erkend dan de leraar. In eerste instantie twijfelde ik er dan ook aan om de prijs te aanvaarden.”

Sammy (c) Berck

Lees een uitgebreide biografie over Berck op https://www.stripspeciaalzaak.be/StripFacts.php#Berck 

Het bericht In Memoriam: Berck verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/12/29/in-memoriam-berck/feed/ 0
Expotip: DRUK BEZIG https://stripgids.org/2020/12/16/expotip-druk-bezig/ https://stripgids.org/2020/12/16/expotip-druk-bezig/#respond Wed, 16 Dec 2020 10:53:29 +0000 https://stripgids.org/?p=40333 Het bericht Expotip: DRUK BEZIG verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Met DRUK BEZIG opent het Museum van de Speelkaart een van de meest eigenzinnige projecten uit zijn geschiedenis. Negen jonge grafische kunstenaars tonen hun werk: stuk voor stuk fantastische grafici die met verschillende technieken experimenteren en zo voortdurend hun eigen grenzen opzoeken – en misschien ook die van de toeschouwers. Het resultaat is een verrassende tentoonstelling met een punkhartslag.

Curatoren Sven Denis en Dennis Marien zijn met DRUK BEZIG niet aan hun proefstuk toe. Sven Denis is verbonden aan Strip Turnhout en het project Rock Paper Pencil. Duizendpoot Dennis Marien is naast zijn bezigheden als tekenaar, graficus en uitgever ook actief in het Stripmuseum in Brussel. In het innovatieve Fablab 2300 sloeg de vonk over naar het Nationaal Museum van de Speelkaart. Denis en Marien willen met de expo tonen hoe oude en nieuwe druktechnieken elkaar kunnen versterken en tot welke fabelachtige resultaten zo’n symbiose kan leiden.

 

Denis en Marien willen met de expo tonen hoe oude en nieuwe druktechnieken elkaar kunnen versterken en tot welke fabelachtige resultaten zo’n symbiose kan leiden.

Anneke Caramin (c)

‘We hadden geen betere curatoren kunnen vinden voor deze aparte expo’, benadrukt Astrid Wittebolle, schepen van Cultuur en Archief & Musea. ‘Ze hebben de voorbije weken, tijdens de opbouw, zélf een bijzonder en creatief proces doorlopen. En dat is voelbaar in het resultaat.’ Drukken is indirect werk. Het experiment, de zoektocht, een techniek bemeesteren: curator en mede-exposant Dennis Marien noemt die fasen minstens even belangrijk als het eindproduct, en vaak zijn ze zelfs een doel op zich.’

Vincent Wagnair (c)

‘De tentoonstelling sluit bovendien perfect aan bij de vaste opstelling die het negentiende-eeuwse drukproces van speelkaarten illustreert. Dat we nu uitpakken met een eigenzinnige kijk op het thema, is beslist geen toeval’, vervolgt schepen Wittebolle. ‘We zoeken juist doelbewust de raaklijnen op tussen eeuwenoude technieken en hedendaagse toepassingen. In het Speelkaartenmuseum ontmoeten die twee werelden elkaar tussen de oude drukkerij en het FabLab. De moderne en bijzonder knappe resultaten laten we nu zien in een indrukwekkende waaier van oude en nieuwe druktechnieken, vers uit de ateliers van negen jonge kunstenaars.’

Martine Petrovic (c)

DRUK BEZIG toont werk van Anneke Caramin, Céline Hudréaux, Dennis Marien, Greg Shaw, Jana Vasiljević, Martina Petrović, Quentin Pillot & Rebecca Rosen (l’Appât) en Vincent Wagnair. Gedreven door nieuwsgierigheid tonen de negen kunstenaars hoe zij elk op hun eigen manier buiten de lijntjes kleuren, hoe ze tradities naar hun hand zetten en hoe ze op minutieuze wijze een eigen proces creëren. ‘Wie zich wil verdiepen in drukprocessen, moet dringend naar DRUK BEZIG. Alle anderen kunnen zich in de expo laten verbazen door de grensverleggende resultaten en de mogelijkheden op grafisch vlak’, raadt schepen Wittebolle aan. ‘Maar toeschouwers moeten zich er rekenschap van geven dat hun ingesleten beeld van drukwerk daarna nooit meer hetzelfde zal zijn.’

Praktisch

Druk Bezig – Druktechnieken van nu en voor de toekomst. 
15 december 2020 tot 21 februari 2021

Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, B-2300 Turnhout

museum.speelkaart@turnhout.be – www.speelkaartenmuseum.be 

Het bericht Expotip: DRUK BEZIG verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/12/16/expotip-druk-bezig/feed/ 0
Japanse prenten in Museum Kunst & Geschiedenis https://stripgids.org/2020/12/15/pop-up-tentoonstelling-japanse-prenten-in-het-museum-kunst-geschiedenis/ https://stripgids.org/2020/12/15/pop-up-tentoonstelling-japanse-prenten-in-het-museum-kunst-geschiedenis/#respond Tue, 15 Dec 2020 11:44:17 +0000 https://stripgids.org/?p=40323 Het bericht Japanse prenten in Museum Kunst & Geschiedenis verscheen eerst op Stripgids.

]]>

2020 was niet meteen een jaar om vrolijk van te worden. Om toch in schoonheid af te sluiten organiseert het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel een exclusieve pop-up tentoonstelling in het laatste weekend van het jaar. Daarbij zullen enkele Japanse prenten uit de befaamde collectie van het museum te zien zijn

Het publiek krijgt de collectie Japanse prenten die bewaard wordt in het Jubelpark zeer zelden te zien. De prenten zijn namelijk erg gevoelig: als ze te lang blootgesteld worden aan licht gaat de kwaliteit snel en onherroepelijk achteruit. En net die kwaliteit is wat de collectie in Museum Kunst & Geschiedenis wereldberoemd maakt: zelfs uit Japan komen regelmatig aanvragen om prenten te ontlenen.

In het laatste weekend van het jaar (26 en 27 december) maakt Museum Kunst & Geschiedenis een uitzondering. Enkele prenten, speciaal geselecteerd, zullen dan getoond worden aan het grote publiek. Eén ervan is In een golf voor de kust van Kanagawa van Hokusai: waarschijnlijk de meest bekende Japanse prent, waarvan het museum een exemplaar bezit.

De prenten zullen uitgestald staan op het vaste, corona-veilige parcours dat bezoekers doorheen zowat het hele museum loodst. Gezien de maatregelen is het aantal mensen dat per dag het museum binnen mag erg beperkt. Wie deze uitzonderlijke kans om de prenten in het echt te bewonderen niet wil missen is er dus best snel bij.

Museum Kunst & Geschiedenis is zich uiteraard bewust van de zorgwekkende situatie in verband met de corona-pandemie. Maar gezien onze zeer strikte veiligheidsmaatregelen en -beleid zijn we ervan overtuigd dat we met deze pop-up tentoonstelling mensen een lichtpuntje kunnen bieden op het einde van het jaar.

 

Wie deze uitzonderlijke kans om de prenten in het echt te bewonderen niet wil missen is er dus best snel bij.

Alle info en tickets: www.artandhistory.museum.

Praktisch:

26 en 27 december 2020: pop-up tentoonstelling Japanse prenten in Museum Kunst & Geschiedenis.

De pop-up tentoonstelling is inbegrepen in een ticket voor de vaste collecties (10€).

Gezien de corona-pandemie gelden er speciale regels voor een museumbezoek, deze vindt u hier: https://www.artandhistory.museum/nl/practical-information.

Museum Kunst & Geschiedenis
Jubelpark 10
1000 Brussel

Het bericht Japanse prenten in Museum Kunst & Geschiedenis verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/12/15/pop-up-tentoonstelling-japanse-prenten-in-het-museum-kunst-geschiedenis/feed/ 0
Oproep aan stripmakers: strips vs. corona https://stripgids.org/2020/12/12/oproep-aan-stripmakers-strips-vs-corona/ https://stripgids.org/2020/12/12/oproep-aan-stripmakers-strips-vs-corona/#respond Sat, 12 Dec 2020 10:50:22 +0000 https://stripgids.org/?p=40299 Het bericht Oproep aan stripmakers: strips vs. corona verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Stripgids en Tsjechisch Centrum Brussel lanceren een open call voor stripmakers om deel te nemen aan een internationaal project: Strip vs. Corona

Via deze link leest u het begin van een coronaverhaal door de Tsjechische striptekenaar Václav Šlajch. Nu is het aan u om het af te maken. Stuur ons uw vervolg tot 31 januari 2021. Een jury die bestaat uit Stripgids, het Tsjechisch Centrum Brussel en Václav Šlajch kiest uit de inzendingen het beste vervolg.

De winnaar ontvangt 450 euro en haar of zijn werk wordt gepubliceerd in Stripgids én het Tsjechisch stripblad Aargh! Dit project loopt ook in onder meer Japan, Griekenland en Polen. Een gezamenlijke publicatie van de winnende auteurs wordt overwogen. Alle winnende werken zullen in april 2021 ook worden tentoongesteld tijdens de Book World in Praag.

De winnaar ontvangt 450 euro en haar of zijn werk wordt gepubliceerd in Stripgids én het Tsjechisch stripblad Aargh! Dit project loopt ook in onder meer Japan, Griekenland en Polen.

Praktisch:

 •    Lengte: tussen vijf en tien pagina’s
 •    Deadline: 31 januari 2021
 •    Timing: de winnaar wordt rond midden februari 2021 gekozen en wordt daarna persoonlijk verwittigd
 •    Stuur uw inzending naar redactie@stripgids.org, met vermelding van uw gegevens                

Veel succes!

 

Corona (c) Václav Šlajch

Het bericht Oproep aan stripmakers: strips vs. corona verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/12/12/oproep-aan-stripmakers-strips-vs-corona/feed/ 0
‘Buck’ wint 5de Literaire Prijs Prins Alexander van België https://stripgids.org/2020/12/11/buck-wint-5de-literaire-prijs-prins-alexander-van-belgie/ https://stripgids.org/2020/12/11/buck-wint-5de-literaire-prijs-prins-alexander-van-belgie/#respond Fri, 11 Dec 2020 21:40:01 +0000 https://stripgids.org/?p=40289 Het bericht ‘Buck’ wint 5de Literaire Prijs Prins Alexander van België verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Eerder deze week raakte bekend dat Buck van Frédérik Van den Stock de 5de Literaire Prijs Prins Alexander van België in de wacht sleepte. 

H.K.H. prinses Léa van België wil met de oprichting van een jaarlijkse literaire prijs hulde brengen aan haar echtgenoot. De prijs wordt traditiegetrouw rond de 29e november worden uitgereikt, de dag waarop hij overleed.

 Z.K.H. prins Alexander was een gepassioneerd lezer van alle genres, zij het vooral van werken over historische of wetenschappelijke onderwerpen. Deze literaire prijs wordt georganiseerd door het Hulpfonds Prins en Prinses Alexander van België. Er worden twee prijzen uitgereikt, een voor een Franstalig essay en een voor een Nederlandstalig.

 •  In 2012 stond de eerste Literaire Prijs Prins Alexander in het teken van het historische of filosofische essay met betrekking tot de geschiedenis of het erfgoed van België.
 • De 2de Literaire Prijs werd uitgereikt in 2014 met als thema : een wetenschappelijk essay met hoge vulgariserende waarde in het medische domein.
 • In 2016, had de 3de Literaire Prijs voor onderwerp ‘Het Jeugdboek’.
 • De 4de literaire Prijs Prins Alexander van België had als thema het detectiveroman.
 • In 2020 heeft de 5de literaire Prijs als thema het stripverhaal voor volwassenen in het Nederlands of in het Frans, geschreven en/of getekend door een Belg en uitgegeven door een Belgische uitgeverij.

Omwille van de gezondheidscrisis kwamen de twee jury’s op donderdag 26 november 2020 bijeen via een videoconferentie met HKH Prinses Léa van België. De Nederlandstalige jury bestond uit:

 • Roel Daenen, hoofdredacteur Stripgids
 • Willem De Graeve, medewerker bij het Belgische Stripmuseum
 • Kurt Morissens, stripexpert
 • Marjan Temmerman, journalist VRT, stripliefhebster

Hier kan je een leuke quote zetten. Heb je hem niet nodig? Dan kan je met je muis over deze tekst gaan en op het groene vuilbakje klikken.

De Franstalige jury bestond uit: 

 • Mélanie Andrieu, Responsable des expos et de la conservation au Centre Belge de la Bande Dessinée
 • Thierry Bellefroid, Journaliste littéraire à la RTBF et écrivain, spécialiste BD
 • Frédéric Ronsse, Créateur de la Librairie « Brüsel », Directeur de la Librairie Flagey
 • Michel Visart, Journaliste, passionné de BD 
Bouvaert (c) Simon Spruyt

De Winnaars

“We zijn erg blij en trots dat we 18 Franstalige en 8 Nederlandstalige strips hebben ontvangen. Het is een groot succes voor de Literaire Prijs Prins Alexander van België. En de leden van de jury stonden onder de indruk van de kwaliteit van de gepresenteerde werken. De keuze van de winnaars was moeilijk ”, legt HKH prinses Léa van België uit. “We zijn zo blij om enkele zeer getalenteerde Belgische auteurs op hun recht te laten komen”.

De winnaar van de Nederlandstalige Literaire Prijs is:
Frédérik Van den Stock met “Buck, de eerste man op aarde”, bij Oogachtend.

Onze keuze hield rekening met zowel de vormgeving, als het scenario en de tekeningen.Buck behaalde het beste resultaat, en werd algemeen beschouwd als een stevig boek. Enerzijds is het met zijn prachtige, verrassende tekeningen heerlijk om te doorbladeren, maar het is tevens een inkijk op de hedendaagse maatschappij.Het doorloopt inderdaad de wereldgeschiedenis, maar omwille van de humor en het ware talent van de schrijver is het allesbehalve saai. Esthetische gezien is het een fijn verhaal, maar het is ook een boek waarmee men hardop kan lachen !

2de  ex-aequo o Joris Mertens met Béatrice en Simon Spruyt met Bouvaert , Elegie voor een ezel bij Ballon Media – Standaard Uitgeverij. En Olivier Schrauwen met Portret van een zuipschuit, bij Dupuis -Standaard Uitgeverij

De winnaars (ex-aequo) van de Franstalige Literaire Prijs zijn:
Vincent Zabus voor Incroyable ! bij Dargaud en Simon Spruyt voor Bouvaert, Elégie pour un âne, bij Casterman.

“Incroyable” verblufte de juryleden. Het voldoet perfect aan de vier criteria: creatief, origineel, innovatief en favoriet. Er is een aspect De Kleine Prins die op planeet Brussel belandt. Het behandelt onderwerpen die diepgaand kunnen zijn. Dit boek kan worden gelezen door elk publiek, alle generaties, en laat niemand onverschillig! Wat een talentvolle verhalenverteller.

Bouvaert, Elegie pour un âne is een heel Belgisch-Vlaams werk dat zich afspeelt tijdens de renaissance.  Via het verhaal van een denkbeeldige schilder herontdekt men de kunstwereld en wordt op subtiele wijze de relatie tussen kunst en sponsors in het licht gestelt. Simon Spruyt is een complete auteur. Deze twee boeken werden door de vier juryleden zeer geprezen om hun zeer hoge kwaliteit, zowel qua schrift als qua tekeningen.

De twee Franstalige winnaars delen de 2.000 euro en de Nederlandstalige winnaar ontvangt 2.000 euro.

Het bericht ‘Buck’ wint 5de Literaire Prijs Prins Alexander van België verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/12/11/buck-wint-5de-literaire-prijs-prins-alexander-van-belgie/feed/ 0
De (zwarte) Neukpiet https://stripgids.org/2020/12/07/de-zwarte-neukpiet/ https://stripgids.org/2020/12/07/de-zwarte-neukpiet/#respond Mon, 07 Dec 2020 16:48:20 +0000 https://stripgids.org/?p=40275 Het bericht De (zwarte) Neukpiet verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Bij onze noorderburen wordt het debat over Zwarte Piet al een paar jaar op het scherp van de snee gevoerd. Vaak is dat heel ernstig, met zwaarwichtige argumenten (die dan doorgaans ook nog eens in dovemansoren vallen, denk bijvoorbeeld aan de spraakmakende documentaire ‘Zwart als roet’ van Sunny Bergman). Maar nu is er sinds eind november het stripboek De neukpiet.

What’s in a name?

Scenarioschrijver Ashar Medina (35) en regisseur Gonzalo Fernandez (40) lieten in de Volkrant optekenen: “Op een gegeven moment kon je op een kringverjaardag beter praten over seks of geloof dan over Zwarte Piet.” Tegelijkertijd dwingt het debat ook Nederlanders en Belgen van kleur tot reflectie. Zo vertelt Medina, kind van een Kaapverdische vader en een Surinaamse moeder, dat hij als kleuter dol was op het sinterklaasfeest. ‘Op school werden de leerlingen geschminkt tot Piet. Het was het enige moment in het jaar dat ik op mijn klasgenootjes leek.’ Pas toen hij 8 was, begon bij hem het besef dat ‘er iets niet klopte’.

‘Neukpiet is die geile, gekke nigger. Laat al die moeders hun bil beginnen te pieren, want Neukpiet komt ze halen.’

De neukpiet is het coming-of-ageverhaal van Anthony Moreno, een jonge, zwarte stand-upcomedian. Als hij tijdens Ketikoti, de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij, op het podium staat, introduceert hij het personage Neukpiet. Daarmee provoceert de komiek het zwarte publiek. ‘Neukpiet is die geile, gekke nigger. Laat al die moeders hun bil beginnen te pieren, want Neukpiet komt ze halen.’ De aanwezigen reageren geschokt, maar online gaat de cabaretier viraal. Vooral pro-Zwarte Piet-activisten vereren het personage. Anthony hoopt dat zijn uitgesproken act het grote publiek ervan kan overtuigen dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is. Maar hoewel hij volle zalen trekt, komt de boodschap bij zijn witte publiek niet over. En ondertussen raakt de jongeman overweldigd door het geld, de roem en de vrouwen die zich aan zijn voeten werpen.

Medina en Fernandez droomden van een film, maar dat plan lukte om allerlei redenen niet. Na veel vijven en zessen belanden ze bij uitgeverij Das Mag. Die trekt zes illustratoren aan, onder wie Brian Elstak en Hedy Tjin. En zopas verscheen het boek met de sprekende titel De neukpiet, of: hoe ik mijn ware zelf vond en per ongeluk een rassenoorlog ontketende, volgens de uitgever een ‘fantastisch maar vreemd’ stripboek geworden. Volgens Medina ontkom je bij een verhaal over Zwarte Piet niet aan absurditeit, zegt hij in de Volkskrant: “Het debat staat bol van krankzinnigheid. Er zijn nog steeds mensen die niet inzien dat Zwarte Piet racistisch is, die zeggen: ‘Als het je niet bevalt, dan donder je maar op.’ Terwijl de traditie in het buitenland niet valt uit te leggen.”

Ashar Medina en Gonzalo Fernandez: De neukpiet, of: hoe ik mijn ware zelf vond en per ongeluk een rassenoorlog ontketende. Das Mag; 136 pagina’s; € 24,99.

Chad in Amsterdam

Chad Bilyeu (44) is geboren in Cleveland, maar woont al elf jaar in Amsterdam. En hij is zwart. Moet dat erbij worden verteld? Normaal gesproken niet, maar nu wel, omdat hij de bedenker en scenarist is van het tijdschrift Chad in Amsterdam, waaraan tekenaars uit binnen- en buitenland meewerken. Het nu verschenen vijfde nummer is gewijd aan de Zwarte Pietendiscussie vanuit Bilyeus perspectief als zwarte Amerikaan. Hij kan onze ‘Black Pete’ alleen maar zien als een schaamteloos voorbeeld van blackface. Dat is het zwart schminken van een witte persoon, zoals in de 19de eeuw gebeurde bij de minstrel shows; daarbij maakten witte mannen hun gezicht op met gebrande kurk en zongen liedjes over het slavenbestaan.

Vandaag de dag is blackface in de VS volstrekt taboe. Dus was Bilyeu met stomheid geslagen toen hij, pas in Nederland, op een sinterklaasoptocht stuitte. Plotseling stond hij naast een Zwarte Piet, compleet met oorringen en roodgeverfde lippen. ‘What the fuck? Blackface in de 21ste eeuw?!’, dacht de perplexe Chad. Hij besloot hieraan het vijfde nummer van zijn tijdschrift te wijden en liet het sinterklaasverhaal tekenen door Dany Modesto Rodriguez. Die brengt in beeld hoe Chad, nadat hij van de schrik is bekomen, op zoek gaat naar de geschiedenis van Zwarte Piet. Hij ontdekt dat Nederlanders deze karikatuur van zijn ras bagatelliseren als onderdeel van hun tradities en concludeert: “In het jaar 2020 is Nederland het enige land op deze planeet dat blackface actief benoemt als deel van de eigen cultuur.”

Chad in Amsterdam #5; Bistro Books. Onder meer te koop bij het American Book Center en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Bron: de Volkskrant

Het bericht De (zwarte) Neukpiet verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/12/07/de-zwarte-neukpiet/feed/ 0
Opinie: Strip de stripmaker niet langer https://stripgids.org/2020/12/05/opinie-strip-de-stripmaker-niet-langer/ https://stripgids.org/2020/12/05/opinie-strip-de-stripmaker-niet-langer/#respond Sat, 05 Dec 2020 12:30:51 +0000 https://stripgids.org/?p=40263 Het bericht Opinie: Strip de stripmaker niet langer verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Net vernamen we dat de Nederlandse Tobias Tycho Schalken op de shortlist staat van het prestigieuze stripfestival Angoulême 2021. De strip in de Lage Landen doet het goed, zou je denken. Tót je achter de schermen kijkt. Dit opiniestuk verscheen vandaag in De Standaard.

Stel, u bent aannemer in een streek waar heel weinig aannemers zijn en u wil een huis bouwen. Met de rekenmachine in de hand klopt u aan bij een architect. Als het klikt en er duidelijkheid is over de kosten en de geschatte winstmarge, gaat hij of zij aan de slag. Waarop korte tijd later de eerste plannen vorm krijgen, die gaandeweg wat worden bijgestuurd om dan vervolgens te eindigen in een finaal plan. Dit wordt het! Dit zal uw reputatie van succesvolle ondernemer (her)bevestigen en, indien alles volgens plan verloopt, de kassa doen rinkelen.

 Maar dan beslist u heel onverwacht om op alle gemaakte afspraken terug te komen en de architect vriendelijk maar beslist de deur te wijzen. Omdat u zich bedacht heeft. Of omdat die plannen toch niet helemaal waren wat u ervan verwachtte. Of omdat u zich stoorde aan zijn lange neus, of omdat hij te veel noten op zijn zang heeft, of… of… En omdat u een grote aannemer bent, en, zoals gezegd, ook de enige in de wijde omtrek, betaalt u geen eurocent voor die plannen. Waarom zou u ook? Er zijn massa’s architecten die allemaal graag voor u willen werken. U bent tenslotte degene die de regels dicteert. Wie kan en zal u wat maken?

Er zijn massa’s architecten die allemaal graag voor u willen werken. U bent tenslotte degene die de regels dicteert.

Wilde Westen

Mogelijk bent u, beste lezer, verbaasd of zelfs verontwaardigd over dit verhaaltje. En toch is dit een situatie die van toepassing is voor een groot deel van het stripbedrijf in ons land. Wat weinig lezers beseffen is dat een uitgebreid proces achter de schermen plaatsvindt, voordat een verhaal daadwerkelijk wordt omgezet naar een stripboek. Uiteraard, dat geldt voor de meeste artistieke producten en producties, met repetities, probeersels en mislukkingen; u weet wel, bloed, zweet en tranen. Toch heeft de stripsector op het productionele en zakelijke vlak veel weg van de clichés over het Wilde Westen, het recht van de sterkste en zo. Het wedervaren van vele stripmakers biedt stof voor talloze verhalen, vaak veeleer tragische dan komische. Over het van tafel vegen van eerder gemaakte afspraken – al dan niet met ondertekende contracten – en wat zo’n ‘werkwijze’ met een mens doet.

Risicovolle investering

Het wedervaren van Steven Dupré (in de volgende Stripgids leest u een uitgebreid dossier) maakt dat pijnlijk concreet. Dupré is een van de meest succesvolle Vlaamse auteurs en, onder meer door zijn werk aan de in Frankrijk razend populaire reeks ‘Kaamelott’, een halfgod bij onze zuiderburen. Zijn relaas is bijwijlen niets minder dan surrealistisch en allicht representatief voor elke stripauteur. Elk project moet om te beginnen ‘verkocht’ worden. Het pitchen en verder uitwerken van nieuwe plannen betekent altijd een berg werk; zo moet de scenarist het verhaal uitwerken, met geloofwaardige karakters, plotwendingen en andere narratieve elementen. Van de tekenaar wordt doorgaans verwacht dat hij of zij een set portretten van de personages bezorgt, en ook, bij wijze van proef, een aantal min of meer uitgewerkte pagina’s levert. Zo krijgt de uitgever een idee van het grafisch vermogen van de stripmaker en van de look & feel van het verhaal. Uiteraard spelen voorgaande wapenfeiten van de tekenaar en/of scenarist ook een rol, al leert Duprés getuigenis dat succes bovenal zeer vluchtig en dus relatief is. Het biedt geen enkele garantie biedt op duurzame opdrachten.

Calamity Jane (c) Wiki Commons

Goesting en grinta

Als Steven Duprés verhaal representatief is voor andere oude rotten – en daar heeft het alle schijn van – dan laat het zich raden hoe het jongere auteurs vergaat. Jongeren die hun neus net aan het venster steken hebben al helemaal een zwakke onderhandelingspositie. Bovendien geldt voor hen wat voor andere stripmakers met meer kilometers op de teller ook speelt: dat ze in de ogen van een uitgever een risicovolle investering zijn. Natuurlijk, de stripmarkt is ‘moeilijk’, omdat uitgevers, vandaag veel meer dan vroeger, op zeker willen spelen. De return on investment is een cruciale factor in het beslissingsproces. Dat verklaart de ietwat conservatieve koers van de uitgeverijen, waarbij wordt gezocht naar manieren om de levensduur te verlengen van alles wat al naam en faam heeft. Zo mikken spin-offs als ‘Amoras’ en oude reeksen als ‘Suske en Wiske’ op een grote volwassen en dus kapitaalkrachtige doelgroep. Maar echte hefbomen om de strip beter te vermarkten – zoals grote evenementen en aandacht in de media – ontbreken.

Alleen al daarom zouden de gevestigde spelers een voorbeeld kunnen nemen aan de jongste generatie stripmakers. Verenigd in allerlei grensoverstijgende collectieven, groot en klein, stampt die eigen, vaak hybride festivals en andere events uit de grond. Met, het moet gezegd, nul middelen. Maar met als tegengewicht het heilige vuur van goesting en grinta. De in de stripsector van ons land gebetonneerde vormen (het album van 46 pagina’s, eindeloze reeksen…) zegt men vaarwel, om kleine, spannende bottom-up-initiatieven uit te proberen met onder meer verouderde (want economisch onrendabele) druk- en andere technieken, zoals… borduren.

Bij dit alles zijn crowdfunding en netwerken twee van de belangrijkste ordewoorden. U houdt het niet voor mogelijk wat voor moois er allemaal buiten het zicht gebeurt. De toekomst van de strip? Die nemen ze wel zelf in handen.

U vindt deze opiniebijdrage op de website van De Standaard en vandaag in de krant.

Het bericht Opinie: Strip de stripmaker niet langer verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/12/05/opinie-strip-de-stripmaker-niet-langer/feed/ 0