Stripgids https://stripgids.org Strip Turnhout Sun, 25 Oct 2020 10:31:14 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 https://stripgids.org/wp-content/uploads/2019/11/cropped-favicon-32x32.png Stripgids https://stripgids.org 32 32 Wordt verwacht: ‘In het hoofd van Charel Cambré’ https://stripgids.org/2020/10/25/wordt-verwacht-in-het-hoofd-van-charel-cambre/ https://stripgids.org/2020/10/25/wordt-verwacht-in-het-hoofd-van-charel-cambre/#respond Sun, 25 Oct 2020 10:31:14 +0000 https://stripgids.org/?p=40063 Het bericht Wordt verwacht: ‘In het hoofd van Charel Cambré’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Eind november brengt uitgeverij Oogachtend een nieuw boek uit over de kersverse winnaar van de Bronzen Adhemar, Charel Cambré. In het het hoofd van Charel Cambré heerst nooit rust. Het borrelt er continu, het is een bruisend labo vol maffe humor, dynamische beelden en dwaze invallen.

Zijn virtuoze hand pent die ideeën dan schijnbaar moeiteloos neer, super-efficiënt, levendig, vibrerend, zot.  Het tekenplezier spat van het papier.

Daarenboven koppelt Charel Cambré zijn humor, talent en geniale lijnvoering aan een ongeëvenaard werkvermogen. Er wordt veel gelachen en geluld, maar als het over werk gaat is het motto “Niet zeveren, maar doen”.

Dit boek bevat slechts een fractie van de gigantische productie van de laureaat van de Bronzen Adhemar 2020. Nooit was een overzichtsboek zo onvolledig en toch zo rijk gevuld… Laat u verrassen door deze inkijk in een uniek tekenbrein!

Het bericht over Charel die de Bronzen Adhemar 2020 wint, leest u elders op deze site.

www.oogachtend.be

“Niet zeveren, maar doen”

Vandersteens tekenkamer (c) Charel Cambré

Het bericht Wordt verwacht: ‘In het hoofd van Charel Cambré’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/10/25/wordt-verwacht-in-het-hoofd-van-charel-cambre/feed/ 0
Expo ‘Blik(ken) op de wereld’ https://stripgids.org/2020/10/23/expo-blikken-op-de-wereld/ https://stripgids.org/2020/10/23/expo-blikken-op-de-wereld/#respond Fri, 23 Oct 2020 10:28:58 +0000 https://stripgids.org/?p=40046 Het bericht Expo ‘Blik(ken) op de wereld’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Voor het eerst wordt in de Gallery van het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal, de “vinger aan de pols voor actuele tendensen”, gekozen voor de presentatie van een thematische selectie boeken. Het Stripmuseum en uitgeverij Futuropolis zetten in een nieuwe expo met vijf bijzondere titels een hedendaags genre in de kijker. 

Sinds 2005 geeft Futuropolis albums uit met een geëngageerde blik op de wereld. In een strip kan de lezer gebieden verkennen die aan het oog onttrokken worden. Reportages, onderzoeken, historische of reisverhalen, dagboeken… de jonge generatie auteurs laat geen onderzoeksterrein onontgonnen. Deze stripmakers laten de wereld van de verbeelding achter zich en stellen hun talent ten dienste van de realiteit. Vaak zetten ze zichzelf centraal in hun verhaal.

Ze laten een meerstemmig geluid horen, getuigen over opstanden en repressie, onrecht en revoluties, collectieve strijd of individuele lotgevallen. De verhalen zijn onderbouwd en gedocumenteerd, ze drukken een standpunt uit en werpen een licht op gebeurtenissen die vaak nog nagalmen in de actualiteit.

De tentoonstelling Blik(ken) op de wereld stelt onze samenleving in vraag aan de hand van een selectie van vijf titels die in 2020 verschenen, tussen getuigenis en historisch verhaal. Deze vijf opvallende vertellingen veranderen onze blik op de feiten of houden de herinnering eraan levend. 

Ze laten een meerstemmig geluid horen, getuigen over opstanden en repressie, onrecht en revoluties, collectieve strijd of individuele lotgevallen.

Payer la terre (c) Futuropolis - Joe Sacco

Stripmuseum, Zandstraat 20, 1000 Brussel
http://www.stripmuseum.be    

Het bericht Expo ‘Blik(ken) op de wereld’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/10/23/expo-blikken-op-de-wereld/feed/ 0
Kabaal 2020 in DE STUDIO https://stripgids.org/2020/10/21/kabaal-2020-in-de-studio/ https://stripgids.org/2020/10/21/kabaal-2020-in-de-studio/#respond Wed, 21 Oct 2020 21:33:43 +0000 https://stripgids.org/?p=40037 Het bericht Kabaal 2020 in DE STUDIO verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Geen boekenbeurs dit jaar? Geen nood! Stefan Boonen, Wout Schildermans (Melvin), Siska Goeminne, Wilde Raven, verschillende uitgeverijen en De Studio presenteren op zaterdag 28 en zondag 29 november een sprankelend alternatief: Kabaal2020! 

Kabaal is een kinderboekenfestival voor jonge lezers en hun familie, voor iedereen die houdt van jeugdliteratuur.

Schrijvers, illustratoren, acteurs, actrices en kinderboekenlovers vormen een programma dat bestaat uit gezellige voorleessessies (van stoere verhalen voor 10+ tot vertellingen in andere talen), interviews, slam for kids, workshops, film, muziek, theater voor de allerkleinsten, bookshops en de bibmobiel.

Enkele highlights: Marc De Bel, Yousra Benfquih, Esohe Weyden, Charlotte Dumortier, Esmé Bos, Bart Voet, Bart Moeyaert, Elvis Peeters, Kathleen Vereecken en Dimitri Leue.

Kabaal is een kinderboekenfestival voor jonge lezers en hun familie, voor iedereen die houdt van jeugdliteratuur.

Yousra Benfquif

PRAKTISCH

Zaterdag 28 & zondag 29 november @ De Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen
www.destudio.com 

Kabaal 2020 gaat voor verrassende verhalen en voor veiligheid. Bezoekers kopen een ticket voor (minstens) één blok en kunnen dan – coronaproof – een aantal sessies tijdens dat blok bijwonen.

Tickets per tijdsblok: 4 euro (kinderen) / 8 euro (volwassenen)

Het volledige programma en tickets op
www.kabaal2020.be 

Kabaal 2020 wordt georganiseerd door De Studio i.s.m. Stefan Boonen, Wout Schildermans (Melvin), Siska Goeminne en Wilde Raven met de steun van Iedereen Leest, Literatuur Vlaanderen, Stad Antwerpen,
De Eenhoorn, Querido, Pelckmans, Standaard Uitgeverij, Overamstel, Antwerpen Boekenstad en Bibliotheek Permeke.

Het bericht Kabaal 2020 in DE STUDIO verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/10/21/kabaal-2020-in-de-studio/feed/ 0
Post-Comics in KASK Gent https://stripgids.org/2020/10/20/post-comics-in-kask-gent/ https://stripgids.org/2020/10/20/post-comics-in-kask-gent/#respond Tue, 20 Oct 2020 19:49:28 +0000 https://stripgids.org/?p=40026 Het bericht Post-Comics in KASK Gent verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Onder de noemer Post-Comics organiseert KASK-docent Sébastien Conard op donderdag 22 oktober een reeks lezingen, een performance en stelt hij daarnaast een publicatie voor.

Met de term zoekt hij een aantal nieuwe praktijken in kaart te brengen. Zeer opmerkelijk daarbij is de quasi-terughoudende manier waarop die publiek wordt gemaakt. Verwacht geen daverend manifest maar een aftastend evenwicht tussen te strakke definities en vrijblijvende betekenissferen.

In de tweede akte van een van Shakespeares bekendste tragedies wandelt een zekere Juliet het balkon op en spreekt tot zichzelf volgende woorden:

What’s in a name? That which we call a rose
By any other name would smell as sweet;

Laat ons deze roos — op gevaar Juliets poezelige handjes open te halen — eens ongegeneerd uit de context rukken en ons afvragen of die echt wel even lekker zou ruiken onder een andere naam. De Zwitserse taalkundige Ferdinand de Saussure knikt natuurlijk van ja en stipt andermaal aan dat het verband tussen betekenaar en betekenis volstrekt arbitrair is. Het woord ‘roos’ heeft in wezen evenveel talent om de tulp aan te duiden, als het woord ‘tulp’ om een roos aan te duiden. Tot daar de wel gedefinieerde categorieën van het structurele niveau, want zoals gewoonlijk pakt de echte wereld een pak modderiger uit. Neem de woorden ‘rood’ en ‘roos’ in beschouwing. Hoewel niet eenduidig etymologisch verwant (in tegenstelling tot ‘roos’ en ‘roze’), lijken ze sterk op elkaar. Bovendien is de combinatie ‘rode roos’ danig gebruikelijk, dat de begrippen als het ware op elkaar zijn afgegaan. Niet toevallig zullen de meesten onder ons inderdaad spontaan aan een rode roos gedacht hebben. Google alleszins wel. Nochtans was de roos die we daarjuist uit Juliets handen hebben getrokken een gele, zoals die uit het gedicht van Jorge Luis Borges aan de Kunstenbibliotheek.

Nog iets. Het kan misschien triviaal lijken, maar de roos, of althans die ontelbare en veelkleurige bloemen als dusdanig bekend, hebben tenminste een naam. Dat kunnen we niet van alle fenomenen beweren. De zone in het midden van een rozenblad heeft geen specifieke naam, hoewel ze bestaat. Het gevoel ooit een roos te zijn geweest heeft geen specifieke naam, hoewel het… denkbaar is. De wereld verandert en zo ook de taal. Meestal gebeurt dat langzaam, maar op het gebied van woordenschat kan het snel gaan. Neologismen zijn als paddenstoelen. Ze steken plots de kop op. Nu is elk woord in zekere zin een inperking. Het geeft een grens aan, zondert iets af in de werkelijkheid en maakt het daardoor benoembaar. Of die inperking positief of negatief is hangt af van hoe men ernaar kijkt. Een woord kan dingen verduisteren of er juist een licht op werpen. Het is drager van associaties, die zowel gewenste als ongewenste kunnen zijn. Juliet mag dus zeggen wat ze wil, het ene woord is weldegelijk welriekender dan het andere.

Tekst: Régis Dragonetti

 Zeer opmerkelijk daarbij is de quasi-terughoudende manier waarop die publiek wordt gemaakt. Verwacht geen daverend manifest maar een aftastend evenwicht tussen te strakke definities en vrijblijvende betekenissferen.

Meer over het boek vindt u bij de uitgever. De performance zal door Olivier Deprez en Roby Comblain om 19u: De KASK-lezing wordt verzorgd door Tom Lambeens (MADfaculty)
Alle praktische info vindt u op het Facebookevent van het gebeuren.

 

 

cover Post-Comics Sébastien Conard

Het bericht Post-Comics in KASK Gent verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/10/20/post-comics-in-kask-gent/feed/ 0
Open call The Print Project https://stripgids.org/2020/10/17/open-call-the-print-project/ https://stripgids.org/2020/10/17/open-call-the-print-project/#respond Sat, 17 Oct 2020 09:18:02 +0000 https://stripgids.org/?p=40012 Het bericht Open call The Print Project verscheen eerst op Stripgids.

]]>

De collectie van het Museum Plantin-Moretus blijft inspireren. Supercollect en het Museum Plantin-Moretus roepen jonge Vlaamse creatieven op om deel te nemen aan ‘The Print Project’. Een selectie van 20 vormgevers krijgt de kans een print te ontwerpen geïnspireerd op de indrukwekkende collectie houtblokken.

Dit najaar engageren we opnieuw creatief talent om met de collectie houtblokken te werken. Een selectie van 20 jonge Vlaamse vormgevers krijgt de kans om deel te nemen aan Impressed by Plantin: The Print Project. De gekozen kunstenaars ontwerpen een print geïnspireerd op de indrukwekkende collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Met dit project wil het museum de Vlaamse grafische sector een impuls geven.

Vanaf 20 november 2020 zijn de creaties van de 20 geselecteerde kunstenaars te zien in het museum. Én de prints zullen in november gedurende twee weken als timed open edition online verkocht worden op de webshop van Supercollect.

De gekozen kunstenaars ontwerpen een print geïnspireerd op de indrukwekkende collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus.

Supercollect zal instaan voor de productie van de prints. In samenspraak met de vormgever bepaalt Supercollect de druktechniek, en produceren zij de print in hoge kwaliteit in hun atelier in Antwerpen.  Supercollect is een collab van analoge printfaktorij Superdruk (Stoffel Van den Bergh) en collectible afficionado Wham (Bart Warnier), en zet al langer in op samenwerkingen met artiesten, door deze in het atelier uit te nodigen en in samenspraak prints in limited edition te produceren.

14.000 houtblokken

De collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus telt maar liefst 14.000 stuks. Stuk voor stuk meesterlijk uit hout gesneden tekeningen. Naar aanleiding van de 500ste verjaardag van Christoffel Plantin in 2020 lanceerde het museum de gehele collectie online en in hoge resolutie op www.impressedbyplantin.be.

Eerder in 2020 gingen al acht Antwerpse kunstenaars aan de slag met de collectie en creëerden nieuw werk geïnspireerd op de collectie houtblokken en de verhalen van het museum. Ook die creaties kan je vanaf 20 november ontdekken in het Museum Plantin-Moretus.

Deelnemen?

Ben je kunstenaar en wens je graag deel te nemen aan The Print Project? Dat kan. Vul dan voor 29 oktober het inschrijvingsformulier in.

Schrijf je hier in

Open call The Print Project

Het bericht Open call The Print Project verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/10/17/open-call-the-print-project/feed/ 0
Wordt verwacht: MaXiX https://stripgids.org/2020/10/14/wordt-verwacht-maxix/ https://stripgids.org/2020/10/14/wordt-verwacht-maxix/#respond Wed, 14 Oct 2020 13:44:25 +0000 https://stripgids.org/?p=39999 Het bericht Wordt verwacht: MaXiX verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Een nieuw stripblad staat in de steigers… In januari 2021 verschijnt een volwaardig gratis 0-nummer.

En vanaf maart 2021 biedt MaXiX u elke maand maximaal veel beeldverhalen aan. Het nieuwe blad belooft “een MiX van strips: spannende vervolgverhalen, verrassende korte verhalen en grappige korte strips. Elke maand 68 pagina’s.

MaXiX brengt strips van gevestigde auteurs uit Nederland en Vlaanderen, maar biedt ook kans aan jong talent. We geven zuurstof aan de makers en geven kwaliteitsvolle strips aan onze lezers, de jeugd en de jeugdigen van hart en geest.

We brengen een MiX van nieuw werk van stripmakers van eigen bodem, en van sterke strips uit het buitenland die nog nooit in het Nederlands verschenen.”

“We geven zuurstof aan de makers en geven kwaliteitsvolle strips aan onze lezers, de jeugd en de jeugdigen van hart en geest.”

Jules (c) Emile Bravo - Dargaud

Het eerste nummer brengt:

 • Jules – Onvoltooid toekomende tijd (1/5) – Bekroond striptekenaar Émile Bravo brengt ons het verhaal van de eerste ruimtereis naar een andere ster. Beleef het verbluffend avontuur van de jonge Jules en Janet en hun bijzondere teamgenoten op weg naar Alpha Centauri op meer dan vier lichtjaren van hier.
 • Hell School – Rituelen (1/4) – De Belgische stripmakers Ers & Dugomier ken je misschien van Kinderen in het verzet of De duivels van Alexia. In Hell School nemen ze ons mee naar een privé-school op een eiland. Nieuwe leerlingen Hina, Bastiaan, Boris en Valerie ontdekken dat deze school duistere geheimen verbergt.
 • De detectiveclub (Sandrine Goalec & BEKA) – Een vrolijk, kort verhaal over een groep jonge amateur-detectives.
 • Een kort verhaal van Johan Kongs.
 • Humor met Barista! (David Felizardo Real & Kristof Berte) – Midlife skater (Floris) en nog veel meer!

Alle info op https://maxix-strip.com. Wie zich abonneert, krijgt het eerste nummer gratis.

 

Het bericht Wordt verwacht: MaXiX verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/10/14/wordt-verwacht-maxix/feed/ 0
‘Voetsporen van Brepols’ belicht leven en werk van illustere Turnhoutse drukkersbaas https://stripgids.org/2020/10/13/voetsporen-van-brepols-belicht-leven-en-werk-van-illustere-turnhoutse-drukkersbaas/ https://stripgids.org/2020/10/13/voetsporen-van-brepols-belicht-leven-en-werk-van-illustere-turnhoutse-drukkersbaas/#respond Tue, 13 Oct 2020 09:55:36 +0000 https://stripgids.org/?p=39988 Het bericht ‘Voetsporen van Brepols’ belicht leven en werk van illustere Turnhoutse drukkersbaas verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Op 24 oktober 2020 lanceert het Nationaal Museum van de Speelkaart een gevarieerd arrangement rond de enige Bill Gates die Turnhout ooit gekend heeft: P.J. Brepols. De roemrijke drukker, koopman, zakenman en fabrieksbaas ligt in zijn eentje aan de basis van de gehele drukkers- en speelkaartenindustrie in de stad.

Tweehonderd jaar geleden zette Philippus Jacobus Brepols de Kempenstad op de kaart als papierverwerkende regio. Door doelgericht te investeren en te innoveren, groeide zijn bescheiden drukkerij uit tot een bloeiende onderneming. Vanuit zijn bedrijf ontstonden in Turnhout andere, concurrerende drukkerijen, waarvan het ontstaan vaak was ingegeven door afgunst, trouweloosheid en spionage.

‘Het levensverhaal van Brepols in de geromantiseerde biografie van Paul Govaerts leest als een intrigerende avonturenroman’, zegt Astrid Wittebolle, schepen van Cultuur en Archief & Musea. Uit archiefonderzoek blijkt dat P.J. Brepols zeer eigenzinnig was. ‘Nooyt heb ik zoo moyelyken mensch gerencontreerd als gij’, aldus een Brusselse papierfabrikant in een brief van 11 juni 1811.

Portret Brepols

Het levensverhaal van Brepols in de geromantiseerde biografie van Paul Govaerts leest als een intrigerende avonturenroman

De publicatie dient als leidraad voor een stadswandeling langs een reeks markante plekken die ten tijde van Brepols ook al een rol speelden. De wandeling omvat een tijdspanne van vijftig jaar, start aan Toerismehuis ‘t Steentje op de Grote Markt en eindigt in het Nationaal Museum van de Speelkaart. Daar nemen Sofie Decleir en enkele Turnhoutse amateurspelers het publiek auditief mee op handelsmissie. De luisteraar ontmoet Brepols bij een van zijn klanten en gaat met hem op zoek naar het geheim van marmerpapier: een parel in het assortiment van sierpapier. De podcast is in het museum – en later ook thuis – te beluisteren via de Erfgoedapp. Brouwerij Het Nest zorgt voor een uitstekende afsluiter in de vorm van gerstenat: proef het enige echte Brepolsbier!

Campagnebeeld Voetsporen van Brepols volledig

Jonge kunstenaars

Voetsporen van Brepols kwam tot stand dankzij een constructieve samenwerking met jonge kunstenaars’, legt Astrid Wittebolle uit. De brochure voor de stadswandeling werd ontworpen door Tijs Van Nieuwenhuysen, de illustraties zijn gemaakt door Hanna Van Dun. ‘Zij baseerden zich allebei op de manier waarop publicaties in Brepols’ tijd werden vormgegeven.’ Alle teksten zijn geschreven door theaterauteur Paul Govaerts die de inhoudelijke input kreeg van de Turnhoutse stadsgidsen en van medewerkers van Brepols Publishers.

De publicatie bevat één blanco pagina. Daar ontbreekt een portret van Brepols, een litho ontworpen door Hanna Van Dun en gedrukt op een van de oude drukpersen van het Museum van de Speelkaart: een hebbeding. Op vertoon van het boekje kan de lezer de druk ophalen in het museum, tevens de laatste etappe van de wandeling. De volledige brochure werd ingebonden door Boekbinderij Brepols. ‘En daarmee is de Brepolscirkel helemaal rond’, lacht schepen Wittebolle. De podcast werd gemaakt door Het Huis van Eustachius. De overkoepelende organisatie was in handen van ‘OpMaat’ en Erfgoed Noorderkempen.

Nacht van het Kempens Erfgoed

Het startschot van Voetsporen van Brepols wordt gegeven op zaterdag 24 oktober tijdens de Nacht van het Kempens Erfgoed. Van 11 tot 23 uur is het boekje te koop in het Nationaal Museum van de Speelkaart, tot 21.30 uur ook bij Toerisme & UiT. Het museum is die dag gratis toegankelijk en deelnemers krijgen een exclusieve ‘Moyelyken Mensch’-draagtas. Het museumcafé Vijven & Zessen past de openingsuren aan om het unieke Brepolsbier te schenken.

Hier rust P.J. Brepols

Het graf van Brepols is een van de oudste op het kerkhof in de Kwakkelstraat. ‘Deze halte mag je absoluut niet overslaan tijdens de stadswandeling’, zegt schepen van Begraafplaatsen Els Baeten. ‘Ik kan een avondbezoek van harte aanbevelen, want het graf wordt mooi verlicht. En kijk ook eens rond: alle graven in de buurt die een sfeerlichtje dragen, markeren de laatste rustplaats van andere pioniers van ons drukkersverleden.’

Pakket

Vanaf zondag 25 oktober bieden het Museum van de Speelkaart en Toerisme & UiT de wandeling en de podcast als pakket aan. De brochure + museumbezoek + flesje Brepolsbier + litho Brepols + draagtas zijn dan te koop voor 10 euro.

 

Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout, https://speelkaartenmuseum.turnhout.be

Het bericht ‘Voetsporen van Brepols’ belicht leven en werk van illustere Turnhoutse drukkersbaas verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/10/13/voetsporen-van-brepols-belicht-leven-en-werk-van-illustere-turnhoutse-drukkersbaas/feed/ 0
Nationaal Museum van de Speelkaart toont meester-leerlingtraject rond lithografie https://stripgids.org/2020/10/06/nationaal-museum-van-de-speelkaart-toont-meester-leerlingtraject-rond-lithografie/ https://stripgids.org/2020/10/06/nationaal-museum-van-de-speelkaart-toont-meester-leerlingtraject-rond-lithografie/#respond Tue, 06 Oct 2020 18:33:07 +0000 https://stripgids.org/?p=39944 Het bericht Nationaal Museum van de Speelkaart toont meester-leerlingtraject rond lithografie verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Het afgelopen jaar zijn in het Nationaal Museum van de Speelkaart een ervaren meester en drie gepassioneerde leerlingen ijverig aan het werk geweest om het vakmanschap van lithografie onder de knie te krijgen. Het resultaat van dat leerproces is van 6 oktober 2020 tot 31 mei 2021 te zien in de tentoonstelling ‘Meester-Leerling’. In de expo wordt de ingewikkelde druktechniek in mensentaal ontrafeld. Aansluitend kunnen bezoekers ter illustratie kleine proefjes doen, op een veilige en hygiënische manier. Voor scholen worden workshops uitgewerkt.

Meester-Leerling

‘Lithografie is een grafisch hoogstandje dat we moeten koesteren’, vindt Astrid Wittebolle, schepen van Cultuur en Archief & Musea. Dit jaar liep vanuit het Nationaal Museum van de Speelkaart een project waarbij gepensioneerd drukker Cyriel Verbist zijn kennis en vakmanschap rond lithografie overdroeg aan drie getalenteerde leerlingen: Eline Van Deun, Laura Meeus en Dries Leysen. De drie jonge mensen hadden al een flinke bagage én een grote interesse in de grafische sector. Naast praktische kennis kwamen ook de lokale geschiedenis en een reeks werkbezoeken aan bod. Het resultaat van dat parcours is nu het onderwerp van een interactieve expo. ‘Eline, Laura en Dries zijn zelfs zo enthousiast dat ze samen met meester Cyriel een vervolg geven aan de opleiding’, weet Astrid Wittebolle.

Historiek

Lithografie of steendruk is puur specialistenwerk. De techniek werd uitgevonden op het einde van de achttiende eeuw door Alois Senefelder, een Duits graficus die op zoek was naar een manier om zijn toneelscripts in meerdere exemplaren af te drukken. Hij baseerde zich daarvoor op het principe dat water en vet elkaar afstoten en dat je met kalksteen inkt op papier kunt drukken. De techniek werd razend populair, ondanks het arbeidsintensieve karakter. De opkomst van de moderne offsetdruk duwde de lithografie in de loop van de twintigste eeuw naar de achtergrond; in reguliere grafische vakopleidingen komt de analoge techniek zelfs niet meer aan bod.

 

Hij baseerde zich daarvoor op het principe dat water en vet elkaar afstoten en dat je met kalksteen inkt op papier kunt drukken. De techniek werd razend populair, ondanks het arbeidsintensieve karakter.

Laura, Dries, Eline & Cyriel (c) Stad Turnhout

Expo

‘In de tentoonstelling wordt de lithografieprocedure glashelder uitgelegd, van de voorbereiding van de steen tot de tekening’, legt schepen Wittebolle uit. ‘Bezoekers mogen bovendien zelf de handen uit de mouwen steken en proefjes uitvoeren. Klasgroepen kunnen een beroep doen op Eline, Laura en Dries voor een demonstratie en aansluitend een atelier volgen. Alles gebeurt op een veilige manier met oog voor de hygiënemaatregelen. En zo verzekert een jonge generatie dat lithografie alleszins in Turnhout nog een toekomst heeft. Dankzij ons museum dragen we dat verhaal ook uit’, besluit Astrid Wittebolle.

Immaterieel cultureel erfgoed

Het meester-leerlingproject kadert binnen het beleid rond immaterieel cultureel erfgoed. De Vlaamse overheid is er zich terdege van bewust dat niet-tastbaar erfgoed, dat in de hoofden en handen van mensen zit, erg waardevol, maar kwetsbaar is. Meester Cyriel kon een beroep doen op een beurs om de kennisoverdracht te realiseren.

Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout
museum.speelkaart@turnhout.be – www.speelkaartenmuseum.be

Het bericht Nationaal Museum van de Speelkaart toont meester-leerlingtraject rond lithografie verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/10/06/nationaal-museum-van-de-speelkaart-toont-meester-leerlingtraject-rond-lithografie/feed/ 0
Typex presenteert ‘Je Moeder!’ https://stripgids.org/2020/10/02/typex-presenteert-je-moeder/ https://stripgids.org/2020/10/02/typex-presenteert-je-moeder/#respond Fri, 02 Oct 2020 08:02:51 +0000 https://stripgids.org/?p=39930 Het bericht Typex presenteert ‘Je Moeder!’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Bijna een half jaar lang vertelde Typex in de Volkskrant over de effecten van de coronacrisis op zijn familie: zijn moeder, zijn jongere broer, Patrick en hijzelf. Gisteren verscheen de laatste aflevering van ‘Je Moeder!’

Typex, beroemd van zijn monumentale biografieën over Andy Warhol en Rembrandt, spreekt dagelijks zijn moeder en doet daarvan wekelijks in stripvorm verslag, en dat al sinds april. “Mijn moeder en ik hebben altijd veel contact. Ik ga iedere week bij haar eten, dat deed ik altijd al. Nu gaan we vaker uit eten. En ik spreek haar wel vaker.” In de scènes uit hun dagelijks leven is het virus nooit ver weg, maar van dreiging is nooit sprake en de toon is licht. Vol goede moed leiden Typex en zijn moeder de lezers rond in het nieuwe normaal. Het allerergste vindt de moeder van Typex dat ze elkaar niet mogen aanraken.

“Ik ga niet eeuwig door met de strips. Je moet er niet te lang mee doorgaan. Dan blijft het ook vers. Het moet niet sleurderig worden of voorspelbaar.”

Samen met zijn broertje vormen ze een hecht driemanschap. “Toen mijn ouders gingen scheiden kwam mijn broertje in het weekend vaak bij mij. Hij is negen jaar jonger, maar hij ging overal met me mee, naar de kroeg, als ik ging liften.”

Wekelijks gingen ze samen bandjes kijken in Paradiso. “Dat is een gevoelig puntje. Dat kan in deze tijden niet meer. Ik werk heel veel, minstens tien uur per dag. Als ik dan niet werk wil ik altijd iets doen.Mijn sociale leven is heel erg geconcentreerd. Naar die bandjes kijken is voor mij echt een uitlaatklep. Ik droom al elf jaar dezelfde droom. Als achtergrond ben ik in Paradiso of een andere tent. Dat is er nu niet bij. Dat breekt me nu wel een beetje op. Ik zit al de hele tijd thuis. Moet je je voorstellen dat je twaalf uur achter elkaar thuis zit te tekenen. Dat is een hele kleine wereld. Als ik die pen neerleg, ga ik het liefst de deur uit. […] Ik ga niet eeuwig door met de strips. Je moet er niet te lang mee doorgaan. Dan blijft het ook vers. Het moet niet sleurderig worden of voorspelbaar.”

Je Moeder! (c) Typex

Het bericht Typex presenteert ‘Je Moeder!’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/10/02/typex-presenteert-je-moeder/feed/ 0
Stripweekend Haarlem 2020: anders dan anders https://stripgids.org/2020/09/30/stripweekend-haarlem-2020-anders-dan-anders/ https://stripgids.org/2020/09/30/stripweekend-haarlem-2020-anders-dan-anders/#respond Wed, 30 Sep 2020 19:38:04 +0000 https://stripgids.org/?p=39916 Het bericht Stripweekend Haarlem 2020: anders dan anders verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2020 organiseert Stripdagen Haarlem een mini-editie van het bekende stripfestival, dat eigenlijk in juni dit jaar zou plaatshebben, maar is uitgesteld naar 2021 vanwege de coronapandemie.

Stripweekend Haarlem 2020 is gewijd aan de onderdelen in de programmering die specifiek zijn verbonden aan dit jaar, zoals 75 jaar Bevrijding en het 775-jarige bestaan van Haarlem. De andere onderdelen van de oorspronkelijke programmering, zoals het hoofdthema Wereldbouwers, de beurzen en andere activiteiten blijven op de rol voor volgend jaar.

De Tweede Wereldoorlog in strips

 • In Platform voor Kunsten 37PK is van 2 t/m 11 oktober een tentoonstelling te zien van de graphic novels Scherven en Littekens van Erik de Graaf, waarin hij vertelt over de vriendschap tussen twee gewone mensen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, deels gebaseerd op verhalen van zijn oma.
 • Van 2 t/m 4 oktober vindt het Graphic Novel Weekend plaats in het Slachthuis. Tekenaars, illustratoren, schrijvers en vertegenwoordigers van andere kunstdisciplines werken samen om in een spannend experiment tot een mooi verhaal over de Spaarnestad te komen. Zij krijgen daarbij steun van de stadsarcheoloog van Haarlem. Het resultaat wordt op de 775e verjaardag van Haarlem aangeboden aan de burgemeester. Inschrijven kan via: https://www.graphicnovelweekend.nl/deelnemers/aanmelden. 
  Bezoekers zijn welkom om een kijkje te nemen tijdens het maken.
 • Op vrijdagmiddag 2 oktober reflecteert scheidend Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer in de Bibliotheek Haarlem op de afgelopen drie jaar waarin zij de Nederlandse stripwereld heeft vertegenwoordigd en het medium strip in de volle breedte heeft laten zien. We sluiten niet uit dat ze die middag een verrassing in petto heeft.
 • Op 4 oktober is er in het Patronaat het congres De Tweede Wereldoorlog in strips. Onder de bezielende leiding van Kees Ribbens (NIOD) en Rik Spanjers (Universiteit van Utrecht) gaan een aantal stripauteurs onder meer dieper in op hoe zij de Tweede Wereldoorlog in beeld hebben gebracht. Aanwezig zijn Erik de Graaf, Aimée de Jongh, Peter van Dongen, Marga Altena en Brian Elstak. De aanwezige auteurs zullen hun werk na afloop signeren.

We sluiten niet uit dat de Stripmaker des Vaderlands die middag een verrassing in petto heeft.

Scherven / Littekens cover (c) Erik de Graaff - Dupuis

Ter gelegenheid van dit congres brengt Stripweekend Haarlem in samenwerking met Erik de Graaf het magazine Bevrijd! uit, met onder meer bijdragen van en interviews met Peter van Dongen (de ook de cover tekende), Emile Bravo, Aimée de Jongh, Eric Heuvel, Marga Altena en Brian Elstak, en Erik de Graaf zelf. Het voorwoord is geschreven door Adriaan van Dis, het magazine kost 5 euro en zal tijdens het Stripweekend Haarlem maar ook in de betere (strip)winkel te verkrijgen zijn.

Alle info op https://www.stripdagenhaarlem.nl.

P.S. Op de website van Buitenlandse Zaken lezen we het volgende: “België besliste op advies van haar specialisten om volgende kleuren toe te kennen: De volgende provincies zijn een rode zone: provincies Noord-Holland en Zuid-Holland, de provincies Utrecht, Groningen, Gelderland, Flevoland en Noord-Brabant.” Haarlem ligt in een rode zone. Dat betekent dat “Reizen naar deze zones sterk [wordt] afgeraden. Reizigers die terugkeren uit deze zones zullen worden behandeld als “hoogrisico-contacten”, wat betekent dat ze verplicht getest worden en in quarantaine moeten.” (bron: https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen

Het bericht Stripweekend Haarlem 2020: anders dan anders verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/30/stripweekend-haarlem-2020-anders-dan-anders/feed/ 0
Kom bij de Leesclub van deBuren! https://stripgids.org/2020/09/26/kom-bij-de-leesclub-van-deburen/ https://stripgids.org/2020/09/26/kom-bij-de-leesclub-van-deburen/#respond Sat, 26 Sep 2020 11:34:06 +0000 https://stripgids.org/?p=39905 Het bericht Kom bij de Leesclub van deBuren! verscheen eerst op Stripgids.

]]>

In een klein gezelschap keert u Wide Verknockes Drieman binnenstebuiten, vertelt u we wat u het meest is bijgebleven en worden ook vragen gesteld over symboliek, inspiratie en werkwijze aan de auteur.

Ferdinand Vercnocke werd na de Tweede Wereldoorlog veroordeeld tot een tiental jaren gevangenisstraf wegens collaboratie. Over dat zwarte verleden werd in de familie niet gepraat, tot zijn zoon Bout in 2015 de tijd rijp achtte om te onderzoeken hoe groot de betrokkenheid en de verantwoordelijkheid van zijn vader waren. Wide Vercnocke, de jongste telg in het driegeslacht, verbeeldt in de deels autobiografische graphic novel Drieman op een geheel eigen manier deze zoektocht naar schuld.

Ferdinand Vercnocke, de grootvader van Wide Vercnocke, werd na de Tweede Wereldoorlog veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf omdat hij als dichter zijn poëzie ten dienste had gesteld van de bezetter. Na vijf jaar kwam hij vrij. twintig jaar later kreeg hij eerherstel. Over dat verleden werd in de familie weinig gepraat.

Donderdag 15 oktober 2020
19:30 – 21:30
via zoom, ONLINE

Tickets: deburen.eu. 30 euro. Verzending boek inbegrepen. 5 euro indien u het boek reeds in huis hebt. Twee weken voor de leesclub ontvangt u alle praktische informatie. Alle info die momenteel beschikbaar is verneemt u op de website van deBuren.

Drieman (c) Wide Verknocke

In het jongste nummer van Stripgids gaat u op bezoek in het atelier van Wide Verknocke. En verneemt u waarom Wide een bijzondere fascinatie voor (getekende) penissen heeft.

Het bericht Kom bij de Leesclub van deBuren! verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/26/kom-bij-de-leesclub-van-deburen/feed/ 0
Expo ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’ https://stripgids.org/2020/09/23/expo-comes-over-schaduw-en-stilte/ https://stripgids.org/2020/09/23/expo-comes-over-schaduw-en-stilte/#respond Wed, 23 Sep 2020 08:14:38 +0000 https://stripgids.org/?p=39893 Het bericht Expo ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>

Didier Comès is een van de belangrijkste auteurs van de Belgische striptekenkunst, een meester in het zwart-wit en de fantasie. Het BELvue Museum in Brussel wijdt nu een overzichtstentoonstelling aan zijn indrukwekkende oeuvre.

Hij genoot begin jaren ’80 van een overweldigend succes met een grafische roman, De dorpsgek van Schoonvergeten (‘Silence’), die zijn stempel drukte op een hele generatie lezers. Het verhaal van deze dorpsgek, een doofstomme die uitgebuit wordt door de landeigenaren van Schoonvergeten (‘Beausonge’) en wie tot bewustzijn zal worden gebracht door een heks, is onlosmakelijk verbonden met de persoon van Comès. Thema’s in zijn werk zijn met name alle vormen van afwijzing, uitsluiting en gewelddaden, stedelijk of op het platteland.

Als ‘meester der stilte’ liet Comès in 2013 het leven, zonder ooit de eer te hebben gehad van een grote Brusselse tentoonstelling. Dankzij de schenking van het complete artistieke patrimonium van Comès aan de Koning Boudewijnstichting, kan men nu zijn werk ontdekken of herontdekken via uitsluitend ‘stille’ planken en een scenografie aangepast aan de locatie.

Thema’s in zijn werk zijn met name alle vormen van afwijzing, uitsluiting en gewelddaden, stedelijk of op het platteland.

(c) Didier Comès

Originelen van Corto Maltese, de beroemde stripreeks van Hugo Pratt – een grote vriend van Comès en fervent verdediger van de tekstloze strip – zullen eveneens getoond worden, net als de originelen van een auteur die als geesteskind van Didier Comès wordt beschouwd, Christophe Chabouté.

De tentoonstelling is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting ter valorisatie van het artistieke patrimonium van Didier Comès, geschonken door zijn broer en zussen, onder het curatorschap van Thierry Bellefroid en Eric Dubois.

Comès. Over Schaduw en Stilte, van 25 september t/m 3 januari 2021, BELvue Museum, Brussel.
Meer info op de website van het museum: https://www.belvue.be/nl/expoComes 

Het bericht Expo ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’ verscheen eerst op Stripgids.

]]>
https://stripgids.org/2020/09/23/expo-comes-over-schaduw-en-stilte/feed/ 0