Je bent hier: Home » Stripgids

Stripgids

Uw gids door de intrigerende wereld van het beeldverhaal

Stripgids verschijnt twee keer per jaar en houdt de vinger aan de pols van wat er leeft in de
wereld van de Vlaamse en internationale strip. Aan de hand van interviews, essays, nieuwsberichten, columns, recensies en voorpublicaties, en met een heel brede focus, houdt Stripgids zijn lezers op de hoogte van wat er reilt en zeilt.

Stripgids is de uitgever van het gelijknamige tijdschrift en schreef geschiedenis als organisator van het tweejaarlijkse stripfestival in Turnhout. De Bronzen Adhemar / Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap wordt ook door Stripgids toegekend. Stripgids bouwt samen met Bibliotheek Turnhout een Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip uit en onderzoekt momenteel de haalbaarheid en de wenselijkheid van een ‘Dag van de Strip’ (werktitel).

De organisatie is vernoemd naar het tijdschrift waarmee het in 1974 allemaal begon en dat nu nog steeds de belangrijkste troef is. Recent nam Stripgids een doorstart met een derde reeks. Het blad verschijnt voortaan twee keer per jaar en biedt 180 pagina’s vol kwaliteit.

De Bronzen Adhemar is de hoogste onderscheiding in de wereld van het Vlaamse beeldverhaal en was tussen 2003 en 2017 erkend als Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip.

Het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip is een samenwerking met Bibliotheek Turnhout. Het documentatiecentrum bezit een unieke collectie boeken over strips: bloemlezingen, biografieën, monografieën, tijdschriften, … De collectie is raadpleegbaar voor elke geïnteresseerde.

De administratieve naam van de vereniging is Strip Turnhout vzw.

Andere edities

Stripgids #14

Stripgids #14

Relevantie troef, in deze nieuwe editie van Stripgids. Het 140 pagina’s dikke nummer belicht andermaal een waaier van boeiende onderwerpen en thema’s die zich situeren achter en voor de schermen van de stripsector. Zo is er de vrees dat artificiële intelligentie (A.I.) onder stripauteurs een bloedbad zal veroorzaken: zowel scenario’s als grafisch werk – in elke stijl of genre – kunnen moeiteloos met een paar prompts worden gegenereerd. Of loopt het allemaal niet zo’n vaart?

Lees meer
Stripgids #13

Stripgids #13

In dit dertiende nummer zoomen we met een dossier in op een van de aloude paradepaardjes van de strip in Vlaanderen, de reeks Suske en Wiske. Net geen 80, wat zowel een vloek als een zegen blijkt. Hoe staat het er vandaag mee? Ook bekijken we Willy Vandersteens ‘nucleaire optie’, het probleem Jerom. Tot slot van dit dossier is er een gidsbeurt door Vincent Bal, gereputeerd filmmaker en co-scenarist van Suske en Wiske. En nog véél meer!

Lees meer
Stripgids #12

Stripgids #12

Stripgids #12Je bent hier: in dit nummer16 blz Mathilde Van GheluweRubriek Techniek Het penseelEditoriaal Lesya BeldiiDossier Braziliëcomics Mark Millaressay Strips in de klasinterview Pieter De PoorterePars pro toto Autopsie van een komische...

Lees meer
Stripgids #11

Stripgids #11

Stripgids #Je bent hier: in dit nummer34 blz FerryWinnaar Plastieken Plunk Kaylan SaroEditoriaal Laura JanssensTer illustratie Steebz KhuanDichter van het stripverhaal Marc WasterlainVolg de gids Marc de LobieHet atelier van Thé Tjong-KhingDe Oertijd...

Lees meer
Stripgids #10

Stripgids #10

Het onderzoek van de Staten-Generaal van de Strip, met onder meer prijszetting, subsidies, auteursrechten, royalty’s, contracten, debutaten, crowdfunding, onderzoek, cijfermateriaal en andere onderwerpen… En een katern van Randall Casaer, over de magie van (zijn) schetsboeken.

Lees meer
Stripgids #9

Stripgids #9

Strips zijn een spiegel van de tijd waarin ze gemaakt worden. Het kan dan ook niet verwonderen dat strips over, van en met LGBTQIA2+-auteurs en thema’s steeds zichtbaarder en talrijker worden, ook in de Lage Landen.

Lees meer
Stripgids #8

Stripgids #8

Stripgids #8Je bent hier: in dit nummer34 blz Steven Duprévoorpublicatie Monsters Strips & tatoeagesLUCA Opleiding tot stripmakerportret Neil Gaiman 60Ter illustratie Benjamin Leroy16 blz Zuid-Afrikavoorpublicatie Ugo Bienvenueanalyse LGBTQI+ in...

Lees meer
Stripgids #7

Stripgids #7

Stripgids #7Je bent hier: in dit nummer34 blz Marc Legendreinterview met Alan mooreessay Strips en politiekheruitgave Philemonessay Kun je met strips de (Amerikaanse) verkiezingen winnen?heruitgave Piet Pienter & Bert Bibberde strips van Hind...

Lees meer
Stripgids #6

Stripgids #6

stripgids #6Je bent hier: in dit nummer32 blz Serge Baekenvoorpublicatie Jommeinterview Ulli Lust 20 kaarsjes voor uitgeverij Bries essay Kun je met strips de (Amerikaanse) verkiezingen winnen?heruitgave Piet Pienter & Bert Bibber34 blz Marc...

Lees meer
Stripgids #5

Stripgids #5

stripgids #5Je bent hier: Op woensdag 12 juni stelden Stripgids en het Tsjechisch Centrum i.s.m. Muntpunt het vijfde nummer van Stripgids voor.  Twee centrale gasten in deze editie maakten hun opwachting: Charel Cambré, bekend van reeksen als...

Lees meer

En krijg elk nummer van Stripgids bij jou in de brievenbus.

Recente commentaren

“Het mooiste stripblad van Europa is Stripgids, 170 bladzijden dik, twintig euro duur en zo hoog als, pakweg, een atlas. Voor prikkelende thema’s is het magazine niet bang. […] Het  tastbare tijdschrift met oogstrelende typografie verschijnt tweemaal per jaar.”

– Joost Pollmann in de Volkskrant

“La nouveauté la plus enthousiasmante vient néanmoins cette année de Flandre, avec un Stripgids de toute beauté, alliant chroniques, analyses, créations et indépendance d’esprit.”

– Le Vif / L’Express

“Het moet gezegd: dit is een bijzonder fraai tijdschrift geworden, dat het midden houdt tussen een boek en een magazine.”

– Stripspeciaalzaak De Poort

“Now THIS is what an intelligent comics magazine should be like! Stripgids has been resurrected as a very classy twice-yearly 132-page deluxe anthology of features and strips. Behind a Judith Vanistendael cover, highlights include a tribute to Gaston Lagaffe by Cynthia Rose, a survey of contemporary Flemish comics, reflections on graphic journalism, and a +32-page focus on Nix, creator of Kinky & Cosy. Plus new strips and previews… STRIPGIDS: MAKING COMICS GREAT AGAIN!”

– Stripcriticus Paul Gravett

“Het ziet er heel indrukwekkend uit maar er is nog veel meer veranderd. Dit is het Nieuw Wereldtijdschrift van de strip. Allemaal naar de winkel dus.”

– Klara

“Jaloersmakend mooi.”

– Nederlands stripauteur Erik Kriek

“Ongelooflijk rijk en gestileerd, zoals we van een magazine over het beeldverhaal mogen verwachten.”

– Radio1

Schrijf je in op onze nieuwsbrief