Strip Turnhout


Recensie

Van Istanbul tot Bagdad (Kolk & Grunberg)

In zijn verzameling journalistieke stukken ‘Kamermeisjes en Soldaten’ toonde Arnon Grunberg zich al een bijzonder wereldwijs en geëngageerd schrijver. Grunberg schreef recenter ook artikelen en over een trip die hij maakte van Istanbul naar Bagdad in 2010. Nederlands meest getalenteerde stripmaker Hanco Kolk gebruikte deze stukken, samen met ander ongepubliceerd materiaal, als basis voor deze strip. Kolk slaagt er in om Grunbergs eigenzinnige kijk op de wereld weer te geven en tegelijk met zijn eigenzinnige grafiek een extra dimensie eraan toe te voegen. Arnon Grunberg had zich geen betere auteur kunnen wensen om zijn geschriften in stripvorm om te zetten. In dit album benaderen Kolk en Grunberg bij momenten de stijl die Joe Sacco ook hanteert in zijn journalistieke strips. Daarin dicht die zich zelf de rol van observator toe die te allen tijde de objectiviteit wil bewaren. Daarin blijft Grunberg veel meer de literator die elke observatie uitbuit tot een stukje proza. ‘Van Istanbul tot Bagdad’ is een geslaagd experiment van twee iconen in hun eigen vakgebied. Toch lijdt het ook aan het euvel waar bewerkingen vaak aan lijden. Het kan zowel de voordelen van het proza als van de strip niet ten volle benutten, waardoor het te vaak tussen beide in valt. (MB)

Hanco Kolk & Arnon Grunberg
‘Van Istanbul tot Bagdad’, Vrijdag, 144 blz., €20.
***

2 March 2011, 13:57 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina