Je bent hier: Home » Centrum Jan Smet

Centrum Jan Smet

Het Centrum Jan Smet werd op woensdag 27 februari 2013 door Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege geopend als het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip. Het was toen gehuisvest in de bibliotheek van Turnhout, die tijdelijk haar intrek had genomen in het Sint-Victorinstituut.

Op 2 april 2021, bij de uitreiking van de 23ste Bronzen Adhemar aan Charel Cambré, maakte Stripgids bekend dat het documentatiecentrum de nieuwe naam Centrum Jan Smet kreeg. Dat is een eerbetoon aan Jan Smet, founding father van het tijdschrift Stripgids en van de Bronzen Adhemar.

Vandaag bevindt het Centrum Jan Smet zich in het Stadsarchief Turnhout, onder de nieuwe stedelijke bibliotheek in de Warande. Smet zelf werkte jarenlang als archivaris voor Stad Turnhout. De cirkel is prachtig rond. In de collectievorming richt het documentatiecentrum zich voornamelijk op Nederlandstalige en Engelstalige titels, waardoor het complementair is met gelijkaardige centra in Europa.

Met een collectie van 2.500 naslagwerken over strips en duizenden striptijdschriften, aangevuld met de stripcollectie van ruim 25.000 titels van Bibliotheek Turnhout, is het Centrum Jan Smet een documentatiecentrum van internationale betekenis. In de collectievorming richt het zich voornamelijk op Nederlandstalige en Engelstalige titels, waardoor het complementair is met gelijkaardige centra in Europa, waaronder dat van het Brusselse Stripmuseum.

De kern van de collectie naslagwerken wordt gevormd door de collecties van Jan Smet en Patrick Van Gompel, twee pioniers van de Turnhoutse striporganisatie. Illustrator Jan Van der Veken ontwierp de ex libris. De collectie van het Centrum Jan Smet wordt ontsloten via de catalogus van Anet, het netwerk van wetenschappelijke bibliotheken in Antwerpen en Limburg.

Wie niet op zoek is naar een specifieke titel maar graag eens grasduint door de omvangrijke collectie boeken van het Centrum Jan Smet, kan hier een volledige lijst met alle naslagwerken downloaden.

Praktisch

De collectie van het Centrum Jan Smet kan sinds 28 februari 2022 digitaal geraadpleegd worden via het bibliotheeknetwerk Anet. De knop hieronder brengt u rechtstreeks naar het archief.

De studiezaal van het Turnhoutse Stadsarchief bevindt zich in de Bibliotheek Turnhout (Warandestraat 42, Turnhout) en is vrij te bezoeken op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11 en 17 uur. Vrijdag tussen 13 en 17 uur en elke eerste woensdag van de maand van 17u tot 20u is de Studiezaal open op afspraak. Hier kunnen zowel boeken als tijdschriften uit de collectie van het Centrum Jan Smet geraadpleegd worden. Het uitlenen van boeken dient op voorhand schriftelijk aangevraagd te worden.

Stripgids heeft in het verleden ook een databank aan van alle recensies die in de tweede reeks van Stripgids (2006 – 2016) verschenen zijn.