Strip Turnhout


Recensie

Mijn Jaar 1: Lente (Morvan & Taniguchi)

Yves Schlirf blijft de bakens uitzetten bij Kana Frankrijk, het moederbedrijf van de gelijknamige Nederlandstalige mangauitgever. Als voormalig uitbater van een stripwinkel doet hij zijn best bruggen te slaan tussen de Aziatische en de Europese stripwereld. ‘Mijn Jaar’ is het resultaat van een door Schlirf bekokstoofde ontmoeting tussen Jean David Morvan en Jiro Taniguchi. De eerste leverde het scenario, de tweede verzorgde het tekenwerk.

Capucine is een meisje van acht jaar. Alleen is ze niet zoals andere meisjes van haar leeftijd. Capucine lijdt immers aan het syndroom van Down… Door de ogen van het meisje krijgen we een beeld van hoe zij de haar omringende wereld ervaart; door de ogen van de ouders zien we dan weer welke impact het meisje en haar handicap op hun leven heeft. Op een heel realistische manier wordt in ‘Mijn Jaar’ duidelijk gemaakt welke invloed een kind met een handicap kan hebben op het leven van de ouders en naasten. Ook voor Capucine is het leven niet eenvoudig. Zij begrijpt gevoelens, maar kan niet altijd plaatsen waarom mensen die gevoelens hebben. Toch heeft het meisje veel liefde te bieden.

‘Mijn Jaar’ is een ontroerde strip die geen lezer onberoerd zal laten. Verplichte kost, vinden wij. (KS)

Jean-David Morvan & Jiro Taniguchi
‘Mijn Jaar 1: Lente’, Dargaud, 64 blz., €18.
*****

2 March 2011, 14:03 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina