Strip Turnhout


De Stripvalies van Willy Linthout

Heel de zomervakantie, twee maanden lang, geven Vlaamse en Nederlandse stripauteurs u hun zomerse stripleestip mee. Vandaag de striptip van Willy Linthout.

Vakantie! Eindelijk! Het is bijna zover…
Zoals elk jaar trekken we dit jaar met de caravan naar Camp Du Domaine in Frankrijk aan de Middellandse zee. Het is er fantastisch. Enige minpuntje is dat de plaatselijke toiletten nooit voorzien zijn van papier. Maar voor de rest… Elke dag mooi weer, lekker eten en aangenaam gezelschap…

Alleen zit daar één Nederlander waarmee ik het toch een beetje moeilijk heb. Rinus heet hij. Nu heb ik niets tegen Nederlanders en zeker niets tegen homo’s. Maar in dit geval is de combinatie een ramp. Ik denk dat ze het woord ‘strandjeanet’ speciaal voor hem uitgevonden hebben. Hij wil me ook nooit aanspreken met mijn naam. Steeds noemt hij me Willempie. Naar het liedje van André van Duin. Soms komt hij dan zingend in mijn richting ‘Willempie is een raar geval’… En dan denkt hij van zichzelf dat hij grappig is. Ik zou er stapelzot van worden. Maar goed, we wijken af. Het ging over welk boek ik zou meenemen op vakantie.

Het boek dat ik de lezers wil aanraden om mee te nemen op vakantie is zonder enige twijfel een ‘Kuifje’. Maar dan wel een zwart-wit uitgave. Momenteel worden de originele verhalen in het Nederlands uitgeven op klein formaat. 17 op 23 centimeter, dus dat is perfect. Ik heb in elk geval ‘De Blauwe Lotus’ klaarliggen. Het boek biedt vele voordelen. Om te beginnen valt het op dat het bijna niets weegt. En voor in de valies is dat altijd een pluspunt. Het boek heeft een harde kaft en telt binnenin 64 superzachte velletjes. Het is in zwart-wit gedrukt, en dat is ook een pluspunt. Er zitten ook vier kleurpagina’s in, maar die kunt u het beste op voorhand verwijderen. Als ze in aanraking komen met vochtige huid geven ze namelijk kleur af. En zeg nu eerlijk, wie wil er uitzien gelijk een baviaan? En de harde kaft zegt u? Die geef ik aan Rinus als hij volgende keer naast mij zit en alweer zijn papier vergeten is. (lacht) 

Als u ook nog wat wil lezen, dan raad ik ‘Eden’ aan. Sciencefiction op topniveau door Hiroki Endo. Tot nu toe zijn er 12 (Engelstalige) delen verschenen bij Dark Horse. Deel 13 verschijnt binnenkort. Nu moet ik zeggen dat ‘Eden’ ook gedrukt is op superzachte velletjes. Maar ik hou mijn collectie kwaliteitstrips toch liever compleet.

Willy Linthout (1953) is wereldbekend als tekenaar van de ‘Urbanus’-strips. In de loop der jaren stelde hij zijn verteltalenten ten dienste van tal van striptekenaars. Zo schreef hij de scenario’s voor o.a. ‘Roboboy’ en ‘het laatste station’. Internationale erkenning kreeg Linthout met zijn magnum opus ‘Jaren van de Olifant’, een autobiografisch geïnspireerde strip over een vader die de zelfdoding van zijn zoon probeert te verwerken. Momenteel werkt Linthout aan de vierdelige stripreeks ‘Wat wij moeten weten’, waarvan het eerste deel ‘Solden uit Griekenland’ al verschenen is en het tweede deel in het najaar verschijnt. Willy Linthout won de bronzen Adhemar in 2009.


Nog meer tips voor uw stripvalies vindt u hier.
24 July 2011, 12:49 admin

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel


Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina