Strip Turnhout


Recensie

Beerschot (Jeroom)

In zijn derde bundeling Humo-gags duelleert de Vlaamse cartoonist Jeroom weer met de goede smaak en worden heilige huisjes systematisch met de grond gelijk gemaakt. Dat plaatsvervangende schaamte toch vaak in een bulderlach omslaat, is geheel de verdienste van de auteur die weer met een aantal ijzersterke grappen voor de dag komt.

In deze bundel gooit Jeroom een aantal van zijn vertrouwde personages overboord en introduceert hij en passant een aantal nieuwe. Hier geen Reet- of Tettenman, maar wel nieuwe instantklassiekers als Sleepboot Bob, Coco en natuurlijk Jos, het debiele ei, die in heel wat grappen een hoofdrol mag spelen.

De mengeling van semi-realistische en schematische tekeningen werkt en tilt het album naar een hoger niveau. Hoewel hij constant de absurde toer opgaat, blijft de humor toegankelijk en vergaloppeert hij zich niet aan een té surrealistische invalshoek. Jeroom scoort met ‘Beerschot’ een zuivere hattrick en dit laatste doelpunt is veruit het mooiste. (MS)


Jeroom,
‘Beerschot’, Grint – Van Halewijck, geen paginering, €12,95
****


14 September 2012, 17:27 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina