Strip Turnhout


Recensie

Fraternity 1 (Diaz Canales & Munuera)

In een periode waarin de Verenigde Staten nog één van de jongste naties was, treffen we ene Robert McCorman die op zoek is naar de ideale vorm van samenleven. Hij sticht New Fraternity, waar elk individu welkom is en niemand van de bewoners bezittingen heeft. Wanneer de kleine Emile als wilde jongen in de bossen ontdekt wordt, beginnen de spanningen in New Fraternity op te lopen. Niet iedereen houdt even hard vast aan de idealen van McCorman. En dan is er nog een vreemd wezen met groene ogen dat een innige band met Emile lijkt te hebben.

Na ‘Blacksad’ breidt scenarist Juan Díaz Canales zijn palet verder uit. Ook in ‘Fraternity’ serveert hij een ambitieus scenario met veel sfeer en een broeierige spanning. Gelukkig heeft hij aan José Luis Munuera ook een heel bekwame kompaan. Na het verrassende ‘Het Teken van de Maan’ blijft de productieve Spanjaard zich verder ontwikkelen tot een tekenaar met een bijzonder divers oeuvre. In ‘Fraternity’ hult hij zijn dynamische tekeningen in een melancholische sfeer, mede dankzij het kleurenwerk van Sedyas.

Het enige minpunt van dit openingsdeel is de vaak wat verwarrende stijl van vertellen. Díaz Canales licht bijzonder weinig elementen van zijn verhaal expliciet toe, waardoor het als lezer soms een zoektocht is om de plot exact te kunnen volgen. Toch biedt Fraternity veel sfeer en inspiratie. Het slot van dit tweeluik zal meer duidelijkheid moeten brengen. (MB)

Diaz Canales & Munuera
‘Fraternity’ (2 delen),
Dargaud, 56 blz., €13,95.
***

25 October 2012, 11:29 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina