Strip Turnhout


Recensie

Tom Carbon 7: Tannenbaum (Cromheecke & Fritzgerald)


Het minste wat je van ‘Tom Carbon’ kan zeggen, is dat de strip van de Antwerpse tandem Cromheecke & Letzer zijn tijd ver vooruit was. In eerste instantie verscheen de surrealistische en absurde reeks vanaf 1985 in de weekbladen Robbedoes en Spirou, later volgden vier albums. Maar toen de albumverkoop onder de 10.000 exemplaren bleef steken, trok uitgeverij Dupuis de stekker eruit. Ook al spraken gereputeerde collega-tekenaars als Cosey en Lewis Trondheim herhaaldelijk hun liefde voor de strip uit. Je moet vaststellen dat ‘Tom Carbon’ al het soort humor bracht (even onnozel als geniaal) waar Spirou en Dupuis zich tien jaar later is gaan toeleggen.

Terwijl de strip nu in Frankrijk herontdekt en gebundeld wordt, brengt ook Strip2000 alle Tom Carbon-albums opnieuw uit. ‘Tannenbaum’ is een ruw geschetst, nogal ontregeld lang verhaal dat enkel in een gelimiteerde oplage verscheen. (TH)

Cromheecke & Fritzgerald

‘Tom Carbon 7: Tannenbaum’, Strip 2000, 48 blz., €8,95.

***

30 April 2013, 14:00 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina