Strip Turnhout


Recensie

Hier (Gummbah)

Wij hebben zo’n vermoeden dat een beetje amateur-psycholoog een vette kluif zou hebben aan Gummbah, bij de Nederlandse burgerlijke stand bekend als Gertjan van Leeuwen. Op de cover van ‘Hier’ neemt een dier een vrouw langs achteren (“weet ik veel, een gems denk ik”, aldus het slachtoffer) en ook wie het boek openslaat, heeft een kans van ongeveer één op twee om een paar geslachtsdelen of scheldwoorden te spotten. ‘Hier’ bundelt de beste cartoons uit de periode tussen 1994 en 2011. Al die tijd is Gummbah steeds netjes binnen zijn eigen stijl blijven werken, met duidelijke invloeden van Hein de Kort over Kamagurka tot Reiser. Inhoudelijk vonden we het moeilijker: sommige grappen zijn hilarisch, anderen compleet smaakloos of totaal onbegrijpelijk. Een selectie met iets minder kak en seks had de amateur-psycholoog in ons allicht nog enthousiaster gemaakt. (WA)Gummbah
‘Hier’, De Harmonie, 160 blz., €17,50.

28 April 2015, 13:56 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina