Strip Turnhout


Recensie

Ypres Memories (Philippe Glogowski)

Deze ‘Ypres Memories’ werd onder meer te koop aangeboden in diverse musea in Groot-Brittannië en de Westhoek, en verschijnt uiteraard naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog.

De aandachtige lezer herkent in het tweede deel het kortverhaal ‘Henry’s dagboek’ dat al in 2000 verscheen. Als proloog krijgen we de donkere herinneringen van een frontsoldaat voorgeschoteld die de eerste slag om Ieper nooit helemaal uit zijn gestel heeft gekregen.

De nieuwe Brits-Belgische uitgeverij TJ editions heeft zich tot doel gesteld de klassieke Frans-Belgische strip in de kijker te plaatsen en heeft ook ‘Brazilian Dream’ in de pijplijn zitten, een strip over de Rode Duivels.

Er zijn veel betere strips over de Grote Oorlog verschenen dan deze ‘Ypres Memories’, maar toch … Onwillekeurig voelt het of je zij aan zij met een ongelukkige lotgenoot kniehoog in de modder staat en de kruitdamp je reukorgaan binnendringt. Als we dan toch nog eens met onze neus op de gruwelijke feiten moeten gedrukt worden, dan mag het best op deze manier. (MS)


Philippe Glogowski
‘Ypres Memories’, TJ Editions, 48 blz., €14,95.

22 September 2015, 15:48 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina