Strip Turnhout


Recensie

Doolhof van Eeden (Roelof Wijtsma)

Art Deco is een  stijl die je eerder met interieurs associeert. Maar de Nederlander Roelof Wijtsma gebruikt hem met succes als basis voor zijn ‘Doolhof van Eeden’. Wijtsma beperkt zijn kleurenpallet dan ook tot zwart, wit en goudbruin, maar geeft er door het gebruik van verf, inkt en negatieven wel een heel aantal lagen in mee. Dat maakt het boek vooral visueel van begin tot eind overdonderend.

Maar Wijtsma heeft hiermee toch meer dan gewoon een stijloefening afgeleverd. Ook de manier waarop hij het verhaal vertelt, sluit er naadloos bij aan. Hij bouwt, in tegenstelling tot wat de titel suggereert, maar heel losjes verder op het bijbelse verhaal van Adam en Eva. Hij focust vooral op de zoektocht die iemand die het paradijs heeft verlaten moet maken. De  vele melancholische en mystieke elementen die daarmee gepaard gaan leiden naar een zacht en onverwacht einde, dat wonderwel bij de tekenstijl gebaat is.

Acht jaar heeft Wijtsma aan dit boek gewerkt, en het is geen dag te lang geweest. (WLE)


Roelof Wijtsma
‘Doolhof van Eeden’, Sherpa, 112 blz., €25.

22 September 2015, 15:33 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina