Strip Turnhout


Recensie

My Boy (Olivier Schrauwen)


Toen ‘My Boy’, het Engelstalige debuut van Olivier Schrauwen, in 2006 verscheen, tuimelden de recensenten uit binnen- en buitenland over elkaar heen om te zeggen hoe goed het boek wel was. Met kortverhalen in verschillende bladen had Schrauwen al wat naam gemaakt, maar nu bleek dat hij ook iets te vertellen had. Hij werd de writer’s writer van het Vlaamse beeldverhaal: geen topverkoop, maar op handen gedragen door zijn collega’s. Hij kreeg zowaar ook de zegen van Art Spiegelman.

‘My Boy’, het verhaal van een gedistingeerde vader en zijn misvormde zoon, zou je het getekende antwoord op Elsschots ‘Een ontgoocheling’ kunnen noemen, uitgevoerd in een stijl die verwijst naar het werk van de Amerikaanse tekenaar Winsor McCay (‘Little Nemo in Slumberland’). Niet alleen de lijntekeningen en de lettering putten inspiratie uit diens werk, ook de ingetogen inkleuring die aan oud krantenpapier doet denken, imiteerde Schrauwen met verve. Het leverde een postmoderne art nouveaustrip op, met grafische vondsten op haast alle pagina’s.

Deze mooi verzorgde nieuwe editie, met extra pagina’s, bewijst dat het boek niets aan kracht heeft ingeboet. Een klassieker van de Vlaamse striproman. (TH)


Olivier Schrauwen

‘My Boy’, Bries, 80 blz., €20.


8 March 2016, 10:54 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina