Strip Turnhout


Nieuwe Stripgids officieel voorgesteld

In Turnhout, aan het standbeeld van de Bronzen Adhemar, is de nieuwe Stripgids voorgesteld. Het eerste nummer werd symbolisch overhandigd aan Jan Smet, die het blad in 1974 stichtte. Bart Wuyts, voorzitter van de raad van bestuur, en burgemeester Eric Vos kaderden het belang van Strip Turnhout.

Burgemeester Eric Vos was blij dat de presentatie van Stripgids plaats vond aan de Bronzen Adhemar, “een landmark dat de blijvende verankering van Strip Turnhout in onze stad symboliseert”. “Zoals mensen bij de stad Hasselt aan jenever denken, is het onze ambitie om de band tussen de stad Turnhout en strips aan te halen. In september is onze academie de eerste in Vlaanderen die cursussen striptekenen aanbiedt (in samenwerking met Sint-Lukas Brussel en onder de noemer Stripgids Academie, red). We zetten ons bovendien verder in voor de ontsluiting van het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip, waar nog veel meer mee te doen valt.”

Voorzitter Bart Wuyts drukte zijn erkentelijkheid uit voor de pioniers van het blad, met name hoofdredacteurs Jan Smet en Toon Horsten. Tegelijk blikte hij graag vooruit. “We werken aan de toekomst, met onder meer een aanwezigheid op de voornaamste stripevenementen in heel België, de heropstart van het Europese netwerk van striporganisaties en -festivals, de uitreiking van de Bronzen Adhemar en de Willy Vandersteenprijs, de Scriptieprijs voor de Strip en de voorbereidingen van een Vlaamse Dag van de Strip.”

Stripgids, het striptijdschrift dat de Vlaamse stripjournalistiek emancipeerde en aan de basis ligt van de Bronzen Adhemar/Cultuurprijs voor de Strip en het Stripgidsfestival Turnhout, vervelt. Het eerste nieuwe nummer ligt vanaf donderdag 15 juni in de winkel, boordevol voorpublicaties, kortverhalen, essays, columns en interviews. Over het verleden en het erfgoed van de strip, maar ook over vandaag én de toekomst van de negende kunst. Centrale gast is Nix, de tekenaar van onder meer ‘Kinky & Cosy’. Voor Strip Turnhout, de uitgever van Stripgids, betekent dit een nieuwe (door)start.

Stripgids verschijnt voortaan twee keer per jaar (juni – november) en wordt ook betalend. Het blad heeft ook een grondige make-over gekregen, met een groter formaat (33cm op 22cm), mooier papier en 132 pagina’s dik. Wie zich abonneert op Stripgids krijgt bij elk nummer een genummerde en gesigneerde tekening. In dit eerste nummer is die van Nix. In samenwerking met het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout maakte Nix ook een vervolglitho. Die wordt in een beperkte oplage verkocht en vormt een tweeluik met de tekening voor de abonnees.

Het eerste nummer van de nieuwe Stripgids kost 9,99 euro, de nummers daarna 14,99 euro. Ze zijn te verkrijgen in de stripwinkel en boekhandel om de hoek. Abonneren kan hier.

13 June 2017, 10:22 Wouter

Welk album wint de Stripschapprijs 2018?

20 January 2019, 20:26 Tom

Marcel Ruijters komt met nieuwe strip

14 January 2019, 19:13 Tom

Kuifje in Congo: nieuw boek en debat

8 January 2019, 21:53 Roel

Wauter Mannaert nodigt uit

7 January 2019, 22:24 Roel

Typex wint Nederlandse Stripschapprijs

29 December 2018, 12:35 Tom

Merho zoekt opvolgers voor Kiekeboe

21 December 2018, 12:13 Tom

Neem een selfie met Sidonia

19 December 2018, 12:54 Tom


32ste Suske en Wiske-fandag op 19 april 2019

6 January 2019, 11:11 Tom

Werk mee aan 9eKunst.nl

28 December 2018, 12:05 Roel

Gezocht: uw mening over striperfgoed

20 December 2018, 09:52 Roel

Storybox brengt Games & Comics tot leven

14 December 2018, 20:44 Roel

Angoulême viert 80 jaar Batman

11 December 2018, 10:30 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina