Strip Turnhout


Monsieur Iou doet de Ronde van België

In april verschijnt bij Blloan ‘De Ronde van België’ van de Belgisch-Viëtnamese blogger Monsieur Iou. “Ik ben geboren in Charleroi en opgegroeid in Brussel maar ik besefte dat ik België niet zo goed kende”, vertelt hij. “Ik had de gewoonte naar het buitenland te reizen zonder stil te staan bij wat er vlak bij mij thuis te zien is. Geleidelijk aan begon ik fietstochten te maken. Zo zag ik met eigen ogen dat er heel wat gebeurt, cultureel, folkloristisch, sportief, zelfs in kleinere dorpen.”

De inspiratie voor het boek kwam er dus al fietsend. “Tijdens mijn tochten besefte ik dat ik een objectief portret van België kon maken, reizend met de fiets. Het idee om langzaam en in de buurt te reizen, beviel me enorm en leek me een alternatief voor reizen zoals we het vandaag kennen.”

Naar eigen zeggen had Monsieur Iou het niet echt moeilijk om zijn fietsverhalen te vertalen naar strips. “Ik vertel gewoon wat ik zie. In tegenstelling tot fictieve verhalen verzin ik geen gebeurtenissen. Ik heb wel moeten werken aan de enscenering werken om iets te kunnen vertellen wanneer er niets gebeurde – we zijn tenslotte in België, he.”

Monsieur Iou brengt verslag uit van onder meer het carnaval in Binche, de doortocht van de Ronde van Frankrijk in Antwerpen en zijn bezoek aan de trappisten in West-Vleteren. “Er was niet echt een avontuur dat er uit sprong omdat je in het algemeen een obstakel moet tegenkomen om van een memorabele reis te spreken. Zoals toen ik met mijn koersfiets naar Bergen ging in de sneeuw. Het was hard en tegelijk heel mooi om alleen in de sneeuw langs een kanaal te rijden tegen twaalf kilometer per uur. En het maakt de aankomst nog veel aangenamer!”

26 February 2018, 05:00 Wouter

Marcel Ruijters komt met nieuwe strip

14 January 2019, 19:13 Tom

Kuifje in Congo: nieuw boek en debat

8 January 2019, 21:53 Roel

Wauter Mannaert nodigt uit

7 January 2019, 22:24 Roel

32ste Suske en Wiske-fandag op 19 april 2019

6 January 2019, 11:11 Tom

Werk mee aan 9eKunst.nl

28 December 2018, 12:05 Roel

Gezocht: uw mening over striperfgoed

20 December 2018, 09:52 Roel

Storybox brengt Games & Comics tot leven

14 December 2018, 20:44 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina